ASV tiesa daļēji apstiprina spriedumu Apple lietā pret Samsung

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV apelāciju tiesa Vašingtonā pirmdien tikai daļēji apstiprināja ASV uzņēmumam «Apple» labvēlīgo spriedumu patentu pārkāpumu lietā pret Dienvidkorejas kompāniju «Samsung», nolemjot, ka «Apple» nevar būt monopoltiesības uz viedtālruņa izskatu un tirdzniecības formu (trade dress) un spriedumā minētā kompensācija 930 miljonu ASV dolāru (817 miljonu eiro) apmērā ir jāpārrēķina.

Apelāciju tiesas lēmums paredz, ka lieta vēlreiz būs jāizskata federālai tiesai ASV Kalifornijas štatā, lai pārrēķinātu kompensāciju, kura «Samsung» ir jāmaksā «Apple» par patentu pārkāpumiem. Šī kompensācija var tikt samazināta par 382 miljoniem dolāru (335 miljoniem eiro), tātad par 41%.

Apelāciju tiesa nolēma, ka «Apple» nevar prasīt kompensāciju par tirdzniecības formu (trade dress) un to, ka «Samsung» ražotie viedtālruņi ir «taisnstūrveida produkts ar četriem vienmērīgi noapaļotiem stūriem» tāpat kā «Apple» ražotie «iPhone». Tiesa atzina, ka šīs pazīmes ir viedtālruņa funkcionāls elements, kas nav saistīts tikai ar dizainu.

Ja tiktu apmierināta «Apple» prasība par kompensāciju attiecībā uz šīm pazīmēm, tad «Apple» būtu «mūžīgs monopols» uz pazīmēm, kas nepieciešamas viedtālruņa darbībai, konstatēja apelāciju tiesa.

«Prečuzīmju likums pieļauj mūžīgu monopolu, un tā pielietošanai 'produkta fizisku detaļu un dizaina' aizsardzībā jāaprobežojas ar 'nefunkcionālām' detaļām un dizainu,» paziņoja apelāciju tiesa savā lēmumā.

Apelāciju tiesa tomēr atzina «Samsung» izdarītus pārkāpumus attiecībā uz «Apple» reģistrētiem dizaina patentiem un citām tehnoloģijām, tostarp rullēšanu (scrolling) un tālummaiņu (zooming) uz viedtālruņa ekrāna.

«[Apelāciju tiesas] šodienas lēmums parāda, ka «Apple» pretenzijas par tirdzniecības formu un zaudējumu kompensācijām ir nepamatotas un lielā mērā pārspīlētas,» paziņoja «Samsung».

«Mēs turpinām būt pārliecināti, ka ar mūsu produktiem nav pārkāpti «Apple» dizaina patenti un cits intelektuālais īpašums, un mēs turpināsim veikt visus pienācīgos pasākumus mūsu produktu aizsardzībai,» teikts «Samsung» paziņojumā.

«Apple» prasība pret «Samsung» attiecas uz vairākiem «Galaxy» sērijas viedtālruņiem, kā arī uz planšetdatoriem «Galaxy 2».

Apgabaltiesa Kalifornijas štata Sanhosē pilsētā 2012.gada augustā atzina «Samsung» par vainīgu «Apple» patentu pārkāpšanā un lika «Samsung» samaksāt «Apple» 1,049 miljardu ASV dolāru kompensāciju.

Šīs apgabaltiesas tiesnese Lūsija Koha vēlāk samazināja šo summu par apmēram 450 miljoniem dolāru un nolēma, ka lieta dažos punktos ir jāiztiesā atkārtoti. Pēc lietas atkārtotās iztiesāšanas kompensācija, kas «Samsung» jāsamaksā «Apple», bija 930 miljoni dolāru.

Šī lieta ir daļa no abu kompāniju cīņas par patentu aizsardzību. Pērn «Apple» un «Samsung» vienojās izbeigt šādu cīņu ārpus ASV.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu