Droni kļūst par «reālu draudu» komerciālai aviācijai

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Civilās bezpilota lidmašīnas aizvien vairāk kļūst par «reālu un augošu draudu» komerciālās aviācijas drošībai, pirmdien brīdinājusi Starptautiskā gaisa transporta asociācija (IATA).

IATA aicināja ieviest noteikumus bezpilota lidaparātu (dronu) regulēšanai, lai nenotiktu kādas nopietnas avārijas.

IATA ģenerāldirektors Tonijs Tailers sacīja, ka bezpilota lidaparātu radītie draudi vēl attīstās, jo cilvēki tikai sāk atklāt daudzos šīs tehnoloģijas potenciālos nemilitāros pielietojumus.

«Es tāpat kā jūs esmu sajūsmā par iespēju, ka picu piegādātu drons,» Tailers sacīja aviācijas konferencē Singapūrā.

«Tie ir uz palikšanu. Bet mēs nevaram pieļaut, ka tie būtu traucējums vai drošības drauds komerciālajai aviācijai,» sacīja IATA vadītājs.

«Mums ir vajadzīga saprātīga pieeja regulējumam un pragmatiska tā uzspiešanas metode tiem, kas neievēro noteikumus un apdraud citus,» piebilda Tailers.

Dronu lietojumam paplašinoties no militāriem uz komerciāliem un pat izklaides mērķiem, eksperti bažījas, ka šie ar radio kontrolētie lidaparāti, ja to lietošana netiks regulēta, varētu sadurties ar komercreisu lidmašīnām.

«Problēma ir reāla. Mums ir daudz pilotu ziņojumus par droniem vietās, kur tie nav gaidīti, sevišķi zemā augstumā ap lidostām … Nav noliedzams, ka ir reāli un augoši [dronu radīti] draudi civilo lidmašīnu drošībai,» sacīja Tailers.

Starptautiskajā civilās aviācijas organizācijā (ICAO) ir 191 dalībvalsts, no kurām 63 līdz šim ir ieviesti noteikumi bezpilota lidaparātu lietošanai, deviņas dalībvalstis gatavojas ieviest šādus noteikumus un piecas ir aizliegušas šādu lidaparātu lietošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu