Radīts robots, kurš prot kāpelēt pāri žogiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no video

Amerikāņu kompānija Ghost Robotics, kuru dibinājuši Pensilvānijas universitātes speciālisti, ir izstrādājusi četrkājainu robotu Miniatur, kuram ir kāju tiešā piedziņa.

Parasti šāda veida un arī divkāju robotiem balsta ekstremitātes ir veidotas no vairākiem posmiem, ko savā starpā savieno atsperes vai citi elastīgi elementi, kas slāpē triecienus un palīdz pārvietoties līgani. Miniatur izstrādātāji nolēma pamēģināt iztikt bez šādiem elementiem un pārliecināties, ka triecienus iespējams slāpēt, izmantojot piedziņai lietotos elektromotorus.

Miniatur kājas ir tieši savienotas ar elektromotoriem, un, tā kā starp tiem pastāv atgriezeniskā saikne, vadības shēmas spēja atpazīt dažādas virsmas ļauj robotam ļoti ātri adaptēties dažādām situācijām. Arī fakts, ka pastāv tiešā piedziņa, veicina Miniatur spēju uzdoto darbu veikt ātrāk, kā arī izpildīt dažādas sarežģītas kustības. Piemēram, lēcienā atvērt durvis vai pārrāpties pār stiepļu pinuma žogu.

Neparastais robots sver sešus kilogramus, bet tā nestspēja ir 3 kg. Maksimāli Miniatur spēj palēkties 48 cm augstumā un attīstīt ātrumu 2 m/s. Ar uzlādētu akumulatoru tas autonomi darbojas 20 minūtes.

Termiņu, kurā robots varētu nonākt pārdošanā, Ghost Robotics nemin, taču orientējošā cena ir ap 1500 ASV dolāriem jeb 1340 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Svarīgākais
Uz augšu