Piekrastē pašpatēriņam ļaus zvejot ar 50 metru gariem tīkliem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Turpmāk piekrastes ūdeņos pašpatēriņam zvejot zivis būs atļauts ar 50 metrus gariem tīkliem, paredz valdības pieņemtie grozījumi noteikumos «Par rūpnieciskās zvejas limitiem un to izmantošanas kārtību piekrastes ūdeņos».

Līdz šim pašpatēriņam bija ļauts zvejot ar 100 metrus gariem tīkliem.

Kā skaidro Zemkopības ministrija, šāds lēmums pieņemts, lai pašpatēriņam zivis zvejot varētu lielāks skaits zvejnieku.

Salacgrīvas novada dome, ņemot vērā vietējo zvejnieku iniciatīvu un lielo pieprasījumu pēc zvejas rīkiem pašpatēriņa zvejā, iesniedza attiecīgu priekšlikumu Zemkopības ministrijā ar lūgumu sadalīt vienu zvejas tīkla garumu - 100 metrus - divos 50 metru garos tīklos, nodrošinot lielākam skaitam pašpatēriņa zvejnieku piekļuvi zivju resursiem. Papildus Latvijas Pašvaldību savienība informēja, ka šāds priekšlikums būtu vērā ņemams visā piekrastes teritorijā.

Izmaiņas noteikumos paredz, ka, iedalot tīklu limitu, uz katru pašvaldības piekrastei noteikto tīklu limita skaita vienību var iedalīt vienu no 50 līdz 100 metru garu zivju vai reņģu tīkla limitu vai divus līdz 50 metru garus zivju vai reņģu tīklu limitus. Līdz 50 metru gara tīkla limits ir iedalāms izmantošanai tikai pašpatēriņa zvejā.

Nevaērs arī pārdalīt zvejas limitus

Lai nodrošinātu zivju resursu ilgtspējīgu izmantošanu un nozares ilgtermiņa dzīvotspēju, izmaiņas noteikumos paredz, ka pašvaldība nedrīkst pārdalīt citiem zvejas tiesību nomniekiem to limitu, kas bija iedalīts zvejas tiesību nomniekam, kurš nodevis sadalīšanai pēdējo viņa īpašumā esošo zvejas kuģi.

Tāpat valdība apstiprināja izmaiņas arī noteikumos «Par rūpniecisko zveju teritoriālajos ūdeņos un ekonomiskās zonas ūdeņos». Tie paredz, ka, veicot komerciālo zveju, atļauts izmantot tikai tīklus garākus par 50 metriem - līdz 100 metriem, bet, veicot pašpatēriņa zveju, pieļaujams izmantot arī tīklus ar garumu līdz 50 metriem.

Savukārt izmaiņas noteikumos «Par ūdenstilpju un rūpnieciskās zvejas tiesību nomu un zvejas tiesību izmantošanas kārtību», paredz, ka tiek noteikta atbilstoša maksa par zivju tīklu garumā līdz 50 metriem Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastē. Maksa tiek noteikta no trim līdz 15 latiem atkarībā no tīkla garuma.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas laikrakstā «Latvijas Vēstnesis».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu