Atrasts Ebolas vīrusa sākumpacients - tas bijis mazs bērns (46)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Izmeklētāji paziņojuši, ka atraduši nāvējošā Ebolas vīrusa nulles jeb sākumpacientu - tas bijis kāds divus gadus vecs bērns, raksta «The Telegraph».

Tiek uzskatīts, ka pirmais ar Ebolas vīrusu saslimušais bijis divgadīgs zēns no neliela džungļu ieskauta ciemata Gvinejā. Ciemats atrodas uz valsts robežas ar Libēriju un Sjerraleoni - valstīm, kuras epidēmija smagi skārusi.

Zēns sasirdzis pagājušajā gadā pirms Ziemassvētkiem.

Izmeklētāji noskaidrojuši, ka bērnam sākotnējie simptomi bijuši drudzis un vemšana. Bērns nomiris 6. decembrī, un nedēļu vēlāk ar šo slimību mirusi arī viņa māte un trīs gadus vecā māsiņa.

Kopš tā laika Ebolas vīruss līdz šim lielākajā uzliesmojumā pasaules vēsturē prasījis jau teju 1000 cilvēku dzīvības vairākās Rietumāfrikas valstīs. Ir aizdomas par pirmo ar Ebolas vīrusu saslimušo arī Ruandā.

Tikmēr pirmā uz Eiropu nogādātā Ebolas vīrusa slimnieka, Spānijas pilsoņa ārstēšanai no ASV atsūtīti eksperimentāli medikamenti, ar kuriem tiek ārstēti arī abi vīrusa inficētie amerikāņi. 75 gadus vecais spāņu priesteris ar nāvējošo slimību saslima, uzturoties Āfrikā.

Pret Ebolas vīrusu nav vakcīnu un nav arī medikamentu ar 100% iedarbību. Mirst līdz pat 90% inficējušos pacientu. ASV Āfrikā saslimušās sievietes ārstēšanai izmanto eksperimentālas zāles, kuras līdz tam pat vēl nebija testētas uz cilvēkiem.

Mediķi norāda, ka jaunākajā Ebolas uzliesmojumā gan iet bojā mazāk pacientu - ap 55%.

ASV ārsti ziņo, ka abu amerikāņu veselības stāvoklis uzlabojas, tomēr pretojas aicinājumiem ar šiem medikamentiem apgādāt arī pacientus Āfrikā, jo pagaidām vēl esot pārāk maz informācijas par to iedarbību un efektivitāti.

Komentāri (46)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu