«Augstsprieguma tīklam» nākamgad valstij dividendēs jāizmaksā € 3,6 miljoni

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

AS «Augstsprieguma tīkls» 2019.gadā valstij dividendēs būs jāizmaksā 3,6 miljoni eiro, šonedēļ aiz slēgtām durvīm lēmis Ministru kabinets.

Jau vēstīts, ka valdība otrdien, 29.maijā, aiz slēgtām durvīm atbalstīja «Augstsprieguma tīkla» pamatkapitāla palielināšanu par 57,4 miljoniem eiro, kas saistīts ar pagājušā gada nogalē ņemto aizdevumu Valsts kasē dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora AS «Conexus Baltic Grid» («Conexus») akciju iegādei.

Atbilstoši attiecīgās Ministru kabineta sēdes protokolam ministri atbalstījuši priekšlikumu, ka «Augstsprieguma tīkls» valsts kapitāla daļu turētājam 2019.gadā dividendēs par darbību 2018.gadā izmaksās ne mazāk kā 3 598 352 eiro, savukārt 2020.gadā dividendēs plānots izmaksāt ne mazāk kā 1 735 958 eiro, bet 2021.gadā - ne mazāk kā 2 715 775 eiro.

Ar attiecīgo lēmumu Finanšu ministrijai uzdots aktualizēt valsts pamatbudžeta ieņēmumu prognozes 2019.-2021.gadam.

Atbilstoši Enerģētikas likuma prasībām līdz 2017.gada beigām «Conexus» bija jāpārdod, lai tā akcionāri būtu ar «Latvijas gāzes» īpašniekiem nesaistītas personas. Šī prasība neatteicas uz finanšu investoru «Marguerite Fund». Tādējādi līdz 2017.gada beigām «Conexus» akcijas bija jāpārdod tādiem akcionāriem kā «Gazprom», «Itera Latvija» un «Uniper».

«Augstsprieguma tīkls» iegādājās 18,31% «Uniper» piederošo «Conexus» akciju, kā arī 16,05% «Itera Latvija» piederošo akciju, tādējādi šobrīd «Gazprom» pieder 34,1% «Conexus» akciju, kamēr 29,06% pieder «Marguerite Gas», 34,36% - «Augstsprieguma tīklam», bet 2,48% pārējiem akcionāriem.

«Augstsprieguma tīkls» ir neatkarīgs elektroenerģijas pārvades sistēmas operators, kas nodrošina pārvades tīkla darbības un Latvijas elektroenerģijas sistēmas elektroapgādes drošumu, sniedz pārvades pakalpojumu, balstoties uz publicētiem pārvades pakalpojuma tarifiem, un nodrošina brīvu trešās puses pieeju pārvades tīklam. Veic pārvades sistēmas operatīvo vadību un nodrošina drošu, stabilu elektroenerģijas pārvadi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu