Igaunijas bankas piecos gados atmazgājušas $ 13 miljardus; galvenokārt no Krievijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijā strādājošās bankas periodā no 2011. līdz 2016. gadam bijušas iesaistītas aizdomīgos naudas un vērtspapīru pārvedumos vairāk nekā 13 miljardu ASV dolāru vērtībā, kas ir krietni lielāka summa par iepriekš uzskatīto, vēsta ASV aģentūra «Bloomberg».

Lielākā daļa aizdomīgo aktīvu nākusi no Krievijas.

Kā pavēstīja Igaunijas policijas Finanšu izmeklēšanas vienības vadītājs Madis Reimands, pārskaitījumi veikti ar četru dažādu shēmu starpniecību, izmantojot nerezidentu kontus.

Viņš atklāja, ka caur Igaunijas bankām kopš 2012.gada veikti par aizdomīgiem uzskatāmi darījumi ar Krievijas akcijām un obligācijām vairāk nekā 7,3 miljardu eiro vērtībā.

Reimands gan piebilst, ka šobrīd vēl neesot savākts pietiekami daudz pierādījumu, lai par naudas atmazgāšanu caur Igaunijas bankām sāktu kriminālvajāšanu.

Piektdien publiskotajā Igaunijas policijas Finanšu izmeklēšanas vienības ikgadējā ziņojumā norādīts, ka ir svarīgi, lai dzīvē tiktu ieviests plāns, kas atļauj varasiestādēm konfiscēt aizdomīgus aktīvus, kuru legālo izcelsmi nav iespējams pierādīt.

«Mūsu lielākā problēma ar šādiem pārskaitījumiem no Austrumiem un kopumā ar lielām starptautiskām shēmām ir tā, ka praksē nav iespējams uzzināt, vai šaubīgas izcelsmes aktīvi ir saistīti ar iepriekš veiktiem likumpārkāpumiem. Ir skaidrs, ka šie darījumi nav caurskatāmi, un tāpēc tie ir aizdomīgi,» norāda Reimands.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu