Pērn 27% meža platību netika pieteiktas «Natura 2000» kompensācijai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Pērn apmēram 27% atbalsta tiesīgo platību netika pieteiktas «Natura 2000» kompensācijai par mežsaimnieciskās darbības aprobežojumiem īpaši aizsargājamās dabas teritorijās un mikroliegumos, informēja Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrā (LLKC).

LLKC norādīja, ka Valsts meža dienests (VMD) sadarbībā ar Lauku atbalsta dienestu (LAD) un Dabas aizsardzības pārvaldi (DAP) identificējuši platības, kuras līdz šim nav pieteiktas kompensācijas maksājumam.

«Kopumā 3043 meža īpašnieki nepiesakās uz «Natura 2000» kompensācijas maksājumu ar kopējo nepieteikto platību 15 465 hektāri» pastāstīja LLKC Meža konsultāciju pakalpojumu centra (MKPC) direktors Raimonds Bērmanis, piebilstot, ka pieteikties maksājumam nevar vien tad, ja kopējā atbalsta tiesīgā platība ir mazāka par vienu hektāru, taču šādi ir tikai 738 īpašnieki ar kopējo nepieteikto platību 526 hektāri.

Tāpēc LLKC MKPC speciālisti šogad sazināsies ar katru «Natura 2000» kompensācijas atbalsta tiesīgo meža platību īpašnieku, lai informētu par šādu iespēju un sniegtu atbalstu, ja nepieciešams, vienotā iesnieguma sagatavošanai un iesniegšanai LAD elektroniskajā pieteikšanas sistēmā. No 11. aprīļa, kad sākas pieteikšanās maksājumam, līdz 22. maijam, kad tā noslēgsies, LLKC MKPC plāno sazināties ar vairāk nekā 3000 meža īpašniekiem, kuri pērn kompensācijai nepieteicās.

Jau ziņots, ka «Natura 2000» meža kompensējošā maksājuma ikgadējais apmērs ir no 45 līdz 160 eiro par hektāru atkarībā no mežsaimnieciskā darbības aprobežojuma veida - aizliegta mežsaimnieciskā darbība, aizliegta galvenā cirte un kopšanas cirte, aizliegta galvenā cirte vai aizliegta kailcirte.

Atbalsttiesīgā platība ir meža zemju (izņemot purvu) platība, kas atrodas Eiropas nozīmes aizsargājamo dabas teritoriju (Natura 2000) sarakstā; mikroliegumos, kuri atrodas ārpus Natura 2000 teritorijām vai atrodas «Natura 2000» teritorijā un ir noteikti atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Atbalsta pretendents ir persona, kura apsaimnieko mežu un kārtējā gada 15.jūnijā ir tā īpašnieks vai apsaimniekotājs (tiesiskais valdītājs), tiesisko valdītāju kooperatīvs,

tiesisko valdītāju apvienība. Ja atbalstam pieteiktais meža zemes īpašums pieder vairākiem īpašniekiem, kopīpašniekiem, savstarpēji vienojoties, jāpilnvaro vienu personu iesniegt Vienoto iesniegumu atbalsta saņemšanai par visu atbalsttiesīgo platību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu