Nozare ir mainījusies, mīti palikuši jeb īsumā par kokapstrādi

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Mežsaimniecība ir tā nozare, kas apvīta dažādiem mītiem. Patiesībā nozare ir mainījusies, mīti palikuši, gluži kā Astro’n’out apdziedātajā Maskavas forštatē. SIA «Kurekss» nodarbojas ar zāģmateriālu ražošanu, un kādam galaprodukts var šķist vienkāršs un mazvērtīgs – parasts dēlis. Tā pavisam noteikti nav taisnība!

SIA «Kurekss» pamatprodukts ir žāvēts, pēc stiprības šķirots, ēvelēts, profilēts un impregnēts koka konstrukciju materiāls. Tas ir galaprodukts, ko izmanto būvniecībā kā nesošo konstrukciju. Latvijā augošo skujkoku kvalitātes un ātraudzības balanss ir iemesls, kādēļ šobrīd tieši koka konstrukciju materiāli ir viens no piemērotākajiem produktiem, ko no tiem izgatavot. SIA «Kurekss» produktu klāstā ir arī apšuvuma dēļi, profilēti materiāli, no kuriem izgatavo dārza mājiņas un pirtiņas, impregnēti terases dēļi, kā arī garumā saaudzēti konstrukciju materiāli ar lieliskām mehāniskajām īpašībām, un augstu formas stabilitāti, kas tiek izmantoti luksusa māju konstrukcijās. SIA «Kurekss» ražotie materiāli izmantoti arī pasaulē augstākās celtnes - Burj Khalifa - būvniecībā.

Foto: SIA Kurekss arhīvs

Iespējams, labākais materiāls - koks

Koks būvniecībā un būvniecība no koka ir šībrīža tendence visā attīstītajā pasaulē un vairs ne vien nelielu ģimenes māju būvniecībā, bet, pateicoties mūsdienīgām tehnoloģijām un jauniem, efektīviem koksnes produktiem, arī sabiedrisko ēku, rūpniecības ēku, sporta haļļu un pat kā pamatelements debesskrāpju celtniecībā.

Koks ar savām īpašībām pārspēj gan metālu, gan betonu, tas palīdz uzturēt labvēlīgu klimatu, tas nerada alerģijas. Ugunsgrēka gadījumā tas ir daudz prognozējamāks un noturīgāks, degot no tā neizdalās ļoti indīgas un cilvēkam un dabai kaitīgas vielas. Koka būvniecība ir lielisks veids kā uz ļoti ilgu laiku iekonservēt ļoti lielu CO2 daudzumu un pat tad, kad ēka jau ir nokalpojusi savu laiku, tajā izmantotos kokmateriālus var, un ir efektīvi turpināt izmantot, tādējādi šis nocirstais koks turpina savu dzīvi un turpina glabāt tajā uzkrāto oglekli daudz ilgāk, nekā tas notiktu dabā, kokam paliekot mežā. Un oglekļa pēda (carbon footprint), kas tiek atstāta šādā būvniecībā, ir nesalīdzināmi mazāka.

Foto: SIA Kurekss arhīvs

Kokapstrāde mūsdienās ir attīstījusies tik tālu, ka ražošana notiek bez atlikumiem – pilnīgi viss, kas tiek iegūts, tiek izmantots tālāk, pat vismazvērtīgākais – miza - tiek izmantots kā kurināmais, šķeldas – celulozes ražošanā, skaidas – granulu ražošanā. Asas diskusijas izraisa ar mūsu darbību saistītā mežsaimniecība, nevis mežu izciršana. Pārlieku liela vērība tiek pievērsta sliktiem precedentiem un izcirtumiem. Izcirtuma vietā tiek iestādīts jauns mežs, un pēc dažiem gadiem varam redzēt ļoti skaistas jaunaudzes, kas apsaimniekojot pārvēršas augstas kvalitātes mežā.

Foto: SIA Kurekss arhīvs

No idejas pie darbiem

SIA «Kurekss» 1995. gadā dibināja brāļi no Dundagas - Jānis un Arnis Apsīši. Sākotnēji uzņēmums nodarbojās ar zāģmateriālu eksportu, iepērkot tos no tajā laikā ļoti daudzajām mazajām zāģētavām. Biznesam un tirgum attīstoties, radās nepieciešamība paplašināties un apstākļi sakrita veiksmīgi, lai 1996. gadā varētu iegādāties nelielu zāģētavu Ventspils pievārtē. Savā teritorijā turpmākajos gados ražošanas attīstībai līdzekļi netika žēloti, ieguldot iekārtās, lai veiktu tālāku apstrādi un pakāpeniski ražotajiem materiāliem pievienojot arvien lielāku vērtību, tos žāvējot, šķirojot, šķirojot pēc stiprības, ēvelējot un profilējot, saaudzējot garumā, impregnējot kā arī investējot ražošanas jaudu un efektivitātes palielināšanā. Ražošanas apjoms, kopš tās uzsākšanas ir palielinājies 40 reizes.

Un, lai gan pārstrādāto zāģbaļķu apjoms pēckrīzes gados nav piedzīvojis būtisku kāpumu, investīcijas nav apstājušās

un vidēji bijušas ap 10% no apgrozījuma, tādējādi visa ražošana ir laikmetam atbilstoša un nekādā veidā neatpaliek ne no Rietumeiropas, ne Skandināvijas līmeņa un dažviet to pat pārspējam.

Foto: SIA Kurekss arhīvs

Arī ES fondi ir bijis liels atspaids un palīdzējis mērķēt augstāk un nebaidīties investēt tehnoloģijās, kas ir vēl pavisam svaigas. Mūsdienīgas tehnoloģijas ļauj lielāku daļu no izejmateriāla pārvērst vērtīgākajos produktos un samazināt mazvērtīgāko blakusproduktu – šķeldu un skaidu daudzumu. Šo produktu attiecība, ko esam sasnieguši, bija neiedomājama laikā, kad tika uzsākta ražošana.

Bet mēs neapstājamies un turpinām meklēt veidus kā, kaut vai par procenta desmitdaļu, palielināt augstvērtīga produkta iznākumu.

Varam lepoties ar to, ka mūsu klienti un sadarbības partneri, mūs apciemojot, izsaka komplimentus, gan par kvalitāti, gan tehniku, gan kārtību uzņēmumā.

Nodrošinātas darba vietas reģionā

Lai gan SIA «Kurekss» nodarbina nedaudz mazāk par 200 cilvēkiem, kuri uz darbu brauc gandrīz no visas Ziemeļkurzemes, uzņēmuma darbība nodrošina darbu ievērojami lielākam cilvēku skaitam vēl plašākā reģionā, īpaši saistītajās nozarēs – mežsaimniecībā, loģistikā, ostā u.c. Caur mežsaimniecību tiek sakārtota un veidota jauna infrastruktūra nomaļās vietās, ostai un transporta kompānijām ir stabili klienti, kas tiem ļauj attīstīties tālāk. SIA «Kurekss» atrašanās vieta uzņēmumam ir izdevīga ar neaizsalstošas ostas tuvumu, reģionā sakārtotu infrastruktūru, resursu pieejamību – Kurzeme ir īpaši mežains novads un tādēļ lieliski piemērots darbības jomai, bet neskatoties uz to, pēdējos gados tuvu 20% no zāģbaļķu uzņēmums ir importējis.

Foto: SIA Kurekss arhīvs

Uzņēmuma pamats ir tā darbinieki

Uzņēmums nespētu pastāvēt bez darbiniekiem, kuri ir gatavi mācīties un attīstīties, lai spētu darboties gan ar jaunākajām tehnoloģijām, gan ar jauniem produktiem. Katru gadu visi SIA «Kurekss» darbinieki tiekas Ziemassvētku ballē un sporta spēlēs, kurās piedalās arī darbinieku ģimenes. Šajos pasākumos darbinieki viens otram pasaka paldies par paveikto un kopā atpūšas, atmetot hierarhiju un šķietami ikdienišķu stīvumu. Tas arī palīdz veidot savstarpējo komunikāciju, kas uzņēmuma darbībā ir kritiska – labajai kājai jāzina, ko kreisā dara.

Arī bez ilgtermiņa domāšanas, bez spējas redzēt lietas ilgtermiņā, uzņēmums nespētu plaukt, bet gluži pretēji – stagnētu vai grimtu.

www.kurekss.lv

Foto: Publicitātes foto
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu