Reizniece-Ozola: Investoru piesaistei jāspēj piedāvāt kvalitatīvi valsts pakalpojumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare / LETA

Investoru piesaistei jāspēj piedāvāt kvalitatīvi valsts pakalpojumi, ceturtdien diskusijā pēc domnīcas «Certus» pētījuma «Valsts ieņēmumu dienesta (VID) loma investoru piesaistē» sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

«Mūs interesē piesaistīt pēc iespējas vairāk nodokļu maksātāju, lai augtu valsts un iedzīvotāju labklājība. Pagaidām vēl varam konkurēt ar zemāku izdevumu bāzi, taču ilgi tas neturpināsies. Mums jāspēj konkurēt ar piedāvāto dzīves kvalitāti, radot vidi, kurā ir patīkami dzīvot, un ar valsts pakalpojumu kvalitāti. Vēl daudz ko var izdarīt VID administrēšanas kvalitātes un klientu apkalpošanas kvalitātes paaugstināšanā,» skaidroja Reizniece-Ozola.

Ministre norādīja, ka jau patlaban VID spēj kvalitatīvi apkalpot lielus ārvalstu investorus, piemēram, «Uralkalij», taču kapacitāte ir ierobežota. «Tāda mēroga darījumus kā «Uralkalij» varam apkalpot kādus divus darījumus gadā, ne vairāk. Darbības virzieni mums ir skaidri un Finanšu ministrija līdz rudenim no savas puses mēģinās izdarīt visu, kas nepieciešams,» norādīja Reizniece-Ozola.

Ārvalstu investoru padomes Latvijā pārstāve un auditorkompānijas «PricewaterhouseCoopers Latvija» vadošā partnere Zlata Elksniņa-Zaščirinska norādīja, ka investoru apmierinātība ar investīciju vidi Latvijā aug, bet vienlaikus viņi interesējas, ko tieši Latvija var piedāvāt.

«Daudzi saka, ka varētu investēt vēl vairāk, bet viņiem nav skaidrs, kāds ir Latvijas «value proposition«. No vienas puses 57% apgalvo, ka investēs Latvijā, bet joprojām ir daudz tādu, kuri vēl domās. Nodokļu administrācija ir svarīga, lai veicinātu konkurētspēju, bet investori nenāks uz Latviju nodokļu administrācijas dēļ. Investori nāks biznesa dēļ un valsts spējas apsolīt un piedāvāt solīto dēļ. Valstij vajag uzdrošināties apsolīt,» norādīja Elksniņa-Zaščirinska.

Viņa piebilda, ka Latvija var konkurēt ar VID efektivitāti, prognozējamību un labāku sadarbību ar investoriem, tomēr svarīgāks jautājums ir par to, vai Latvija kā valsts spēs piedāvāt ideju un biznesa nišu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka, domnīcas «Certus» veiktajā pētījumā «VID loma investoru piesaistē» secināts - lai veicinātu starptautisko investoru piesaisti, VID būtu jāveido specializēta Starptautisko uzņēmumu nodaļa. Tāpat eksperti rekomendē veidot VID Konsultatīvo padomi starptautisko nodokļu jomā, stiprināt VID kapacitāti administratīvo līgumu piemērošanā nodokļu jomā, kā arī nodrošināt pakalpojumu sniegšanu angļu valodā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu