Ašeradens: Varam palielināt līdzekļus aizsardzībai, jo līdz šim ieguldītais atmaksājies ar starptautiskajām investīcijām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvija var vēl vairāk palielināt drošībai atvēlētos līdzekļus, jo līdz šim ieguldītais ir atmaksājies caur starptautiskajām investīcijām, šodien ikgadējās ārpolitikas debatēs Saeimā sacīja ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

«Ja mēs runājam par investīcijām, tad divos iepriekšējos gados novērotais investīciju kritums Latvijā ir apturēts. Latvijā investori ir kļuvuši drošāki, un viens no galvenajiem iemesliem ir NATO Varšavas samita lēmumi un [alianses] sniegtās drošības garantijas reģionā,» pauda ministrs.

Politiķis «ar pilnu atbildību» uzsvēra, ka Latvijas investīcijas drošībā ir atmaksājušās «līdz pēdējam centam». Tāpēc Ašeradens aicina valdību domāt par drošības investīciju palielināšanu vismaz 2,1% vai 2,2% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP). To politiķis sacīja, akcentējot vismaz pieckārtīgi pieaugušo ārvalstu investīciju apjomu, kas 2017.gada pirmajos deviņos mēnešos pārsniedz 710 miljonus eiro.

2018.gadā budžetā aizsardzībai paredzēts atvēlēt 2% no IKP.

Kā ekonomikas attīstības dienesta vadītājs ministrs akcentēja, ka ļoti augsti vērtē ārpolitikas dienestu, tā vadītāju un īstenoto ārpolitiku, kas atbilst Latvijas ekonomiskajām interesēm un atbild uz tiem lielākajiem izaicinājumiem šajā jomā. Daļa no ārpolitikas darba atspoguļojas Latvijas tautsaimniecības izaugsmē gan pērnajā gadā, gan šogad, pauda politiķis.

Starptautiskie investori Latviju ir novērtējuši kā sabalansētu un veiksmīgu, un starptautisko investīciju apjoms pārsniedz Eiropas Savienības vidējos rādītājus, norādīja Ašeradens.

Kā ziņots, pirmās Saeimas debates par Latvijas ārpolitikas jautājumiem notika 2011.gada janvārī. Ja nav priekšlikumu vai prasību par Saeimas ārkārtas sēdes sasaukšanu, ārlietu debates tiek rīkotas Latvijas Republikas starptautiskās atzīšanas dienai - 26.janvārim - tuvākajā Saeimas sēdē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu