Skandināvi rapšu eļļu ir iekļāvuši savu veselīgāko produktu sarakstā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Varētu būt mazliet pārsteidzoši, bet skandināvi rapšu eļļu ir iekļāvuši savu veselīgāko produktu sarakstā. Izrādās, tā satur par 50 % mazāk piesātinātos taukus kā olīveļļa un par 70 % mazāk kā sviests. To izmanto gan skandināvu slavenību šefpavāri, gan arī augstas klases restorāni. Bet šī produkta pielietojums palielinājies gan tikai pēdējo 10 - 15 gadu laikā, tas skaidrojams ar jaunās skandināvu virtuves parādīšanos.

Šīs skandināvu virtuves koncepts ir izmantot visus savos platuma grādos pieejamos produktus, ideālā variantā – sezonai atbilstošus. Protams, rapšu eļļa ir pieejama visu cauru gadu un ir nemainīga savās vērtībās – tā ir bagātīga ar veselīgajām Omega – 3 un Omega – 6 taukskābēm, kā arī satur ādu uzlabojošo vitamīnu E, un ir lielisks līdzeklis imūnsistēmas stiprināšanai.

Par rapšu eļļas bonusu varētu nosaukt tās dažādību: atsevišķām šķirnēm var piemist ziedu «nots» aromātā un garšā, auksti spiestai eļļai var būt riekstu garša, savukārt rafinētai rapšu eļļai ir neitrāla garša, tamdēļ tā ir ideāla jebkā pagatavošanai. Tomēr galvenais iemesls, kāpēc skandināvu šefpavāri ir iecienījuši tieši rapšu eļļu, ir augstāka «sadegšanas» temperatūra, kā citām eļļām. Tas nozīmē, ka to var uzkarsēt lielākā temperatūrā, pirms tā sāk sadegt un kūpēt, kā arī zaudēt savas vērtīgās uzturvielas.

Ņemot vērā šo faktu, rapšu eļļa ir kļuvusi par biežāk izmantoto eļļu cepšanā. Kaut gan tā ir izmantojama arī sautēšanā, fritēšanā, marinādēs, majonēžu un salātu mērču pagatavošanā.

Foto: depositphotos.com

Sakņaugu rosti (klasisks skandināvu ēdiens)

Sastāvdaļas:

  • 350 g rīvētu kartupeļu
  • 230 g citu rīvētu sakņaugu (saldie kartupeļi, burkāni vai pastinaki)
  • 2 ēd. k. rapšu eļļas
  • ½ tējk. piparu
  • ½ tējk. sāls (vēlams košera)
  • Sakapātas dilles pasniegšanai

Pagatavošana:

  • Bļodā kopā sajauc rīvētos dārzeņus, sāli un piparus. Iegūto masu liek marlē un izspiež lieko ūdeni. Ja ērtāk, var izmantot arī sietu.
  • Uzkarsē pannu vidēji karstu, pievieno 1. ēd. karoti rapšu eļļas. Pannā liek rīvēto dārzeņu maisījumu, un stingri piespiež, izlīdzinot virsmu. Uzber sāli un piparus. Rosti cep, apmēram, 10 minūtes, ik pa brīdim uzmanīgi ar lāpstiņu pārbaudot, vai nepiedeg.
  • Uzmanīgi izņem rosti no pannas un liek uz šķīvja. Pannā pievieno atlikušo ēdamkaroti rapšu eļļas, tad uzmanīgi apgriežot tajā liek atpakaļ dārzeņu sacepumu. Cep, apmēram, 10 minūtes.
  • Kad rosti gatavs, to liek uz dēlīša, apkaisa ar dillēm un sagriež šķēlēs (līdzīgi kā picu).

Īsti skandināvisks ēdiens tas būs, ja tiks pasniegts kopā ar marinētas vai kūpinātas skumbrijas gabaliņiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu