Dikļu pils burvība un piedzīvojums īsteniem gardēžiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Dikļu pils ir sava veida fenomens ne tikai Vidzemē, bet arī visā Latvijā. Lai arī Latvijā ir ievērojams daudzums piļu un muižu, tomēr tik tālu no Rīgas, Latvijas ekonomiskā centra, reti kur ir iespējams baudīt tik augstu atpūtas un gastronomijas servisu. Un tas ir bez liekas lielības teikts – ne velti Dikļu pils restorāns ir ierindojies augstās vietās divos ļoti nozīmīgos restorānu topos.

Latvijas restorānu ekselences TOP 30 Dikļu pils restorāns, mērojoties ar Rīgas milžiem, 2016. gadā ieņēma augsto 10. vietu. Otrs sasniegums ir ievērojamā 7. vieta Skandināvu veidotajā «The White Guide Nordic 2017» restorānu ceļvedī. Un arī šogad Dikļu pils restorāns nupat saņēmis apstiprinājumu par iekļaušanu 2018. gada ceļvedī un 29. novembrī Tallinā dodas uz apbalvošanu, kad arī taps zināmi rezultāti. Augstās vietas runā pašas par sevi, tomēr Tvnet bija interesanti uzzināt šī veiksmes stāsta detaļas.

Miera osta citā dimensijā

Ko gan cilvēki meklē, mērojot tik tālu ceļu uz Dikļu pili? Kā atzīst pils mārketinga vadītāja Sanita, tā noteikti ir īpašā aura, kas tur valda. Pils ir īsta miera osta un tās viesi atzīst, ka, baudot atpūtu Dikļu pilī, tie nonāk pavisam citā dimensijā un atslēdzas no ikdienas. Un tas, visticamāk, arī ir galvenais iemesls, kāpēc Dikļu pils ir pieprasīta gan vietējo, gan ārvalstu atpūtnieku vidū.

Foto: Publicitātes foto

Viens no lielākajiem ieguvumiem, izveidojot pilī viesnīcu un restorānu, ir plašās iespējas, ko paver pati ēka un dārzs. Pilī ir iekārtoti dažādas kategorijas un dizaina numuriņi, SPA komplekss pils pagrabā (pēc rekonstrukcijas tas tiks atvērts šī gada nogalē), telpas konferencēm un saviesīgiem pasākumiem un, protams, gardēžu restorāns. Dikļu pils koncepts ir personīga attieksme un individuāla pieeja katram viesim, un tas no viesu puses tiek īpaši novērtēts. Jau pašos pils atjaunošanas pirmsākumos uzstādījums no īpašnieka ir bijis – visam jābūt līmenī. Pils vārds uzliek savas prasības, un cilvēki ir gandarīti saņemt karalisku apkalpošanu savos atpūtas mirkļos.

Pils ar savu dāmu

Kā jau katrai sevis cienošai pilij, arī Dikļu pilij ir sava dāma. Tiesa, ļoti sena un ne visiem (diemžēl vai par laimi) to ir laimējies satikt. Stāsta, ka pils bijusī īpašniece, baronese Šarlote fon Rozena, ir bieža viešņa Dikļu pilī arī mūsdienās. Kā vēsta leģenda, pēc pils zaudēšanas bijušajai baronesei bijušas lielas bēdas par savu neveiksmi, tāpēc pēc nāves tā bieži nākusi atpakaļ uz pili, lai nokārtotu nepabeigtos darījumus.

Pilī ir viens Šarlotes īpaši iemīļots numurs, kur viņa īpaši bieži parādās, un īpašais Šarlotes stūris, kur viņa mēdz atpūsties. Daudzus jo daudzus uzrunā mistiskās lietas un viesi atzīst, ka šī īpašā aura vai garu klātbūtne ir jūtama pat mūsdienās. Pils ēka ir liela, sena, ar ievērojamu vēsturi un ir gandarījums, ka mūsdienu cilvēkus ne tik vien nebiedē, bet gan interesē šādas vēsturiskas lietas.

Dikļu pils lepnums – Gardēžu restorāns ar šefpavāru Jāni

Jau minējām, viens no spožākajiem Dikļu pilns lepnumiem ir tās restorāns, kurš guvis ievērojamus panākumus. Bez restorāna šefpavāra Jāņa Siliņa tas nebūtu iespējams. Jānis ir cilvēks, kas deg, ceļas un krīt, un vēlreiz deg par to, ko dara. Jāņa ceļš uz Dikļu pils restorāna šefpavāra amatu ir bijis neatlaidīgs. Darbu restorānā sācis, kā jau lielākoties tas gadās, kā viesmīlis-bārmenis. Kad atbrīvojusies šefpavāra vieta, ar pavisam pāris mēnešu pavāra pieredzi uzņēmies šefpavāra pienākumus bez šaubām. Nu jau ceturto gadu Jānis ir šefpavāra godā. Pavārmākslu apguvis tagadējā Valmieras tehnikumā, tomēr šķiet, ka lielākoties meistarību Jānis ir izkalis neatlaidīgā darbā, ieklausoties cilvēkos un pētot produktus.

Restorāna šefpavārs Jānis Siliņš
Restorāna šefpavārs Jānis Siliņš Foto: Publicitātes foto

Tieši pateicoties Jāņa idejām, neatlaidībai un darba spējām, Dikļu pils restorāns ir tur, kur tas ir. Atzīts un novērtēts. Bez personīgās degsmes un intereses tas nebūtu iespējams. Liela daļa garšaugu un dārzeņu vasarā nāk no Jāņa mammas dārza. Tad esot pārliecība, ka tas būs īsts un tāds, kādam tam jābūt. Tāpat visa produktu meklēšana prasa daudz laika un zināšanu, ja gribi saviem viesiem piedāvāt patiešām kvalitatīvu produktu. Ar laiku pils restorāna šefpavārs ir iemanījies arī to un zina, kur meklēt vislabākos produktus tuvējā apkārtnē. Dikļu pils viena no lielākajām priekšrocībām arī ir tā, ka pils saimnieks Egons Mednis ir kaislīgs mednieks, tāpēc restorāna ēdienkartē vienmēr var nobaudīt kaut ko no medījuma gaļas.

Prasīgi viesi, kas gatavi eksperimentēt

Gan restorāna šefpavārs Jānis, gan Dikļu pils mārketinga vadītāja Sanita ir vienisprātis, ka mūsdienu latvietis kā viesis ir prasīgs un jau daudz redzējis. «Cilvēki grib, lai viņus pārsteidz un vienlaikus viņi ir gatavi eksperimentēt, par ko mums ir liels prieks,» tā Jānis. Jautāts, ko darīt ar viesiem, kas vēlas ļoti tradicionālus un vienkāršus ēdienus, Jānis norāda, ka noteikti jāmeklē kompromiss – lai viesi ir apmierināti, tomēr lai restorānam nebūtu jāzaudē savs statuss un vērtības. Arī vienkāršus ēdienus var pagatavot ar dažādām niansēm un pasniegt neierastāk. Tomēr parasti pils viesi tieši sagaida kaut ko nebaudītu un tradicionālās kotletes ar kartupeļiem tur pat nemeklē.

Svētku maltītes vienkāršība

Tomēr jautāts, ko šefpavārs ieteiktu Latvijas ģimenēm rūpēt Ziemassvētku galdam, Jānis tieši norāda, ka tradīcijas ir jāveido un ir jāsāk kaut vai ar vienu vienkāršu, piemirstu zivi. Tā Jānis aicina atcerēties, cik dažādas, svaigas un gardas zivis ir pieejamas Latvijā. Apcepta, tvaika katlā pagatavota, folijā tīta vai pat panēta – ar minimālām garšvielām tā būs varena maltīte, kas ģimenei radīs baudu un paliks prātā. Un, ja enerģijas uz iemaņas pietiek – pārsteigt savējos ar putukrējumu un ķīseli vai tradicionālo maizes zupu. Diemžēl saldo batoniņu un kārbiņu pārtikas laikmetā jāatzīst, ka esam piemirsuši mājās gatavotos saldos ēdienus un jādomā, vai maz visām saimniecēm un saimniekiem šie ēdieni uzreiz būs pa spēkam. Jānis norāda, ka ar katru reizi tie izdosies arvien labāk – tas viss ir tikai iemaņu jautājums.

Tāpat Dikļu pils restorāna šefpavārs īpaši gaismā izceļ Latvijai raksturīgos produktus, un tie nebūs nav tikai kartupeļi un āboli. Dažāda veida pākšaugi, kāļi, bietes, grūbas un putraimi ir lieliski rudens-ziemas sezonas produkti.

Jaungada piedzīvojums īsteniem gardēžiem

Domājot par Jauno gadu, kas teju jau klauvē pie logiem, ir vērts apsvērt, kā to sagaidīt. Arī šajā jomā Dikļu pils ir jau parūpējusies par gardēžiem, piedāvājot īpašu un nebijušu Jaunā gada pasākumu. Sadarbībā ar šefpavāru, pils draugu un vienkārši labu cilvēku Mārtiņu Sirmo, ir tapis Jaunā gada pasākuma koncepts – Gastronomiskā misija «Jaunais Gads». Lai pārsteigtu un aizrautu, sagaidot Jaungadu Dikļu pilī, būs iespēja piedzīvot ceļojumu pa septiņiem dažādiem vienas nakts restorāniem. Uzkodu, austeru, tartara, vīna un siera, svētku un desertu restorāni – tas viss Dikļu pils telpās Jaunā gada svinību laikā. Tā ir nebijusi iespēja, ceļojot pa pili un baudot dažādus izmeklētus gardumus, aizvadīt Vecā gada stundas un iesoļot Jaunajā, 2018. gadā. Katrā no restorāniem tiks piedāvāts arī pieskaņots dzēriens. Svinību noslēgumā paredzēta tradicionālā balle ar dzīvo mūziku un dejām pils klēts ēkā.

Mūsdienās, kad darbs darbu dzen, steigā ēdam un sarunājamies, pat acīs neieskatoties, tā ir lieliska izdevība, aizvest sevi prom no rūpēm un darbu sarakstiem. Tāpat nereti šādi saviesīgi pasākumi kalpo kā lieliska tīklošanās iespēja – satikt domubiedrus, nodibināt jaunus kontaktus vai iemantot kompanjonus nākamajiem garšas piedzīvojumiem. Izsmalcināta, nesteidzīga un pārdomāta atpūta veldzēs jūs un iedvesmos Jaunā gada panākumiem.

Uz tikšanos Dikļu pilī vēl šajā gadā!

Jaunā gada sagaidīšanas piedāvājums

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu