Nākotne pieder grafēnam

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Lielbritānijas EXPO paviljonā briti ir lepni par savu vēsturisko ieguldījumu zinātnes attīstībā. Sevišķa uzmanība ir veltīta 21. gadsimta brīnum materiālam – grafēnam.

Grafēnu 2004. gadā pirmoreiz ieguva Andrejs Geims un Konstantīns Novosjolovs no Mančestras Universitātes. Sešus gadus jaunais materiāls tika pakļauts rūpīgai izpētei un 2010. gadā par šiem pētījumiem viņi ieguva Nobela prēmiju fizikā.

Lielbritānijas EXPO paviljonā par grafēnu ir pieejama visai izsmeļoša informācija un tā praktiskie pielietojumi ir teju neierobežoti. Grafēnu dēvē par izturīgāko materiālu pasaulē – tas ir 200 reizes izturīgāks par tēraudu, plānāks par cilvēka matu, kā arī neticami lokans un viegls. Tam piemīt arī teicama siltumvadītspēja un pusvadītāju fizikālās īpašības.

Taču labo īpašību klāsts ar to vien nebeidzas, jo grafēns absorbē arī kaitīgos oglekļa un slāpekļa oksīdus. Šobrīd notiek zinātniskie pētījumi, lai izveidotu grafēna pārklājumu, kas būs universāli pielietojams uz teju jebkuras virsmas.

Mūsdienās ir pieejamas grafēna spuldzes, kas uz doto brīdi ieņem energoefektivitātes zelta pjedestālu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu