Brazīlijas eksprezidents Lula pirmoreiz sniedz liecības pretkorupcijas tiesnesim

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX

Bijušais Brazīlijas prezidents Luiss Inasiu Lula da Silva trešdien piecas stundas liecināja korupcijas lietā pret viņu, pirmoreiz tiekoties ar pretkorupcijas tiesnesi, kurš pārrauga plašu korupcijas izmeklēšanu Brazīlijā.

Telekanāls «Globo News» parādīja, kā Lulas automobilis ar policijas eskortu atstāj tiesas namu pēc nakts iestāšanās.

Tiesas sēde bija slēgta presei un netika parādīta tiešraidē.

Tie bija divi no daudziem pasākumiem, kurus īstenoja tiesnesis Seržiu Moru un varas iestādes Brazīlijas dienvidaustrumu pilsētā Kuritibā, bažījoties par iespējamu vardarbību.

Policija nošķīra tūkstošiem Lulas atbalstītāju no tūkstošiem Moru atbalstītāju, un simtiem policistu kontrolēja vairākus kvartālus ap federālās tiesas namu.

«Brazīlijas pēdējo 30 gadu populārākais politiķis stājas tiesneša priekšā kā jebkurš ierindas pilsonis. Brazīlijas politikā tā ir ļoti reta parādība,» sacīja Riodežaneiro Valsts universitātes politologs Maurīsiu Santoru.

Lula, kurš bija prezidents no 2003. līdz 2010. gadam, liecināja par apsūdzībām, ka viņš saņēmis pludmales dzīvokli kā kukuli no būvfirmas OAS. Prokurori arī apgalvo, ka OAS izremontējusi šo dzīvokli un samaksājusi par viņa mantu uzglabāšanu.

Eksprezidents noliedz šis apsūdzības, kā arī tās, kas saistītas ar vairākām citām korupcijas lietām pret viņu.

Lulas aizstāvju komanda vairākkārt bija mēģinājusi panākt šīs tiesas sēdes atlikšanu. Pēdējā apelācija Augstākajā tiesas tribunālā tika noraidīta apmēram stundu pirms viņa liecību došanas sākuma.

Aizstāvības puse apgalvoja, ka tai vajag vairāk laika lietas analizēšanai, bet Lulas pretinieki to nosauca par aizbildinājumu lietas novilcināšanai. Aizstāvība arī ir paziņojusi, ka grib uzaicināt vairāk nekā 80 liecinieku.

Lulam ir iemesls novilcināt šo procesu, jo viņš izrādījis interesi par kandidēšanu prezidenta vēlēšanās 2018.gadā. Viņš nevarētu kandidēt, ja būtu notiesāts vai ja notiesājošs spriedums būtu pārsūdzības procesā.

Moru, kurš kā korupcijas izmeklētājs ir daudziem brazīliešiem kļuvis par nacionālo varoni, ir pazīstams ar to, ka relatīvi ātri pieņem spriedumus un liedz notiesātajiem atbrīvošanu uz apelācijas laiku.

2014.gada martā sāktā plašā korupcijas izmeklēšana Brazīlijā ir koncentrējusies uz valsts naftas kompāniju «Petrobras», un tās gaitā ir notiesāti desmitiem augsta ranga politiķu un uzņēmēju. Pret daudziem citiem vēl notiek izmeklēšana par kukuļošanas shēmu, kurā vairāk nekā 10 gadu gaitā doti kukuļi par vairāk nekā trim miljardiem eiro. Šī izmeklēšana ir izplatījusies ārpus Brazīlijas uz vairākām citām Latīņamerikas valstīm.

Lula ir devis mājienu, ka varētu atriebties par mēģinājumiem atturēt viņu no atgriešanās prezidenta amatā.

«Ja viņi drīz neapcietinās mani, tad es varbūt kādu dienu viņus apcietināšu par melošanu,» Lula pagājušonedēļ paziņoja savas Darba partijas sanāksmē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu