«Latvijas piens» pērn pirmajā pusgadā strādājis ar € 8,906 miljonu apgrozījumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Jelgavas rūpnīca «Latvijas piens» pagājušajā finanšu gadā no 2016.gada 1.janvāra līdz 2016.gada 30.jūnijam strādāja ar 8,906 miljonu eiro apgrozījumu un 3,099 miljonu eiro zaudējumiem, liecina «Firmas.lv» publiskotais gada finanšu pārskats.

«Latvijas piens» mainīja finanšu gada beigu datumu no 31.decembra uz 30.jūniju, piemērojoties Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības «Latraps» finanšu gadam, kurš 2016. gada 30. martā ieguva «Latvijas piens» kontrolpaketi. «Latvijas piens» apgrozījums 2016.gadā pirmajā pusgadā salīdzinājumā ar 2015.gada pirmajiem sešiem mēnešiem palielinājās par 24%.

«Latvijas piens» vadība norāda, ka 2016.gada pirmajos sešos mēnešos industriālo produktu - vājpiena pulvera, sviesta un siera - cenas turpināja kristies, sasniedzot vēsturiski zemāko līmeni pēdējo trīs gadu laikā. Tas nelabvēlīgi atsaucās un kompānijas finansiālo stāvokli, radot papildu zaudējumus un būtisku parāda uzkrājumu par svaigpiena iepirkumiem attiecībā pret «Latraps». Lai spētu nākotnē veiksmīgi strādāt, kompānija intensīvi meklēja stabilu eksporta sadarbības partneri, kas spētu nodrošināt stabilus siera pasūtījumus ilgtermiņā. Tādējādi «Latvijas piens» varētu turpmāk sekmīgi plānot savu darbību un stabilizēt svaigpiena iepirkumu apmēru, kas 2016.gada pirmajā pusē sasniedza augstāko apmēru, vidēji dienā pārstrādājot līdz 210 tonnas svaigpiena.

Lai spētu pārstrādāt visu iepirkto svaigpienu, 2016.gada janvāra beigās «Latvijas piens» noslēdza pārstrādes pakalpojuma līgumu ar Igaunijas uzņēmumu AS «Tere». 2016.gada 5.maijā kompānijas reģistrēta kā pievienotās vērtības nodokļa (PVN) maksātāja Igaunijā.

«Latvijas piens» aizvadītajā finanšu gadā izmantoja iespējas piedalīties arī dažādās starptautiskās izstādēs, piesaistot jaunus sadarbības partnerus, lai nodrošinātu eksportu. Neraugoties uz krīzi nozarē, kompānija turpināja veiksmīgi sadarboties ar saviem eksporta partneriem no Zviedrijas, Somijas, Vācijas, Igaunijas, Nīderlandes, Polijas, Slovēnijas, Ukrainas, Bulgārijas un Lielbritānijas. Kopumā «Latvijas piens» eksportē produkciju uz 11 valstīm, un Skandināvija ir kļuvusi par kompānijas nozīmīgāko reģionu siera eksportā. «Latvijas piens» eksportē 50% no saražotā siera.

Kompānijas vadība atzīst, ka dažādu negatīvi notikumu ietekmē, ko izraisīja dažādi tirdzniecības aizliegumi un ieilgusī krīze piena nozarē, kompānija strādāt ar zaudējumiem, bet saglabāja aktīvus eksporta kontaktus un pieaugoša apgrozījuma tendences. Uzlabojoties situācijai nozarē, «Latvijas piens» cer segt iepriekšējo periodu zaudējumus.

«Latvijas piens» mērķis ir attīstīt jaunu, perspektīvu produktu ražošanu vietējam un eksporta tirgum. Tāpat kompānija plāno paplašināt produkcijas klāstu, izmantojot ražošanas pakalpojumus izejvielas pārstrādē. Plānots strādāt arī pie sortimenta optimizācijas un izejvielu kvalitātes nostiprināšanas. «Latvijas piens» ir iecerējis arī turpināt aktīvi strādāt pie jaunu klientu piesaistes stratēģiskajos eksporta tirgos, kā arī popularizēt un stiprināt zīmolu vietējā tirgū, lai palielinātu pamatprodukcijas realizācijas apmērus eksporta tirgos.

Jau vēstīts, ka Vācijas koncerns «Fude + Serrahn Milchprodukte» iegādājies «Latvijas piens» kontrolpaketi no kooperatīva «Latraps», līdz ar to patlaban rūpnīcas 75,1% daļu pieder «Fude+Serrahn Milchprodukte» meitasuzņēmumam «Eximo Agro-Marketing», 14,5% - «Latraps», 8,5% - piensaimnieku kooperatīvam «Dzēse», bet 1,9% - graudkopības kooperatīvam VAKS. «Fude+Serrahn Milchprodukte» sagatavojis investīciju plānu «Latvijas piena» attīstībai. Tā realizāciju šogad sāks koncerna pārtikas vairumtirdzniecības uzņēmums Baltijā «Eximo Agro-Marketing».

Kā liecina «Firmas.lv» dati, «Latvijas piens» 2015.gadā «Latvijas piens» apgrozījums bija 11,829 miljoni eiro, savukārt kompānijas zaudējumi bija 2,477 miljoni eiro.

«Latvijas piens» ir Latvijas lauksaimnieku veidots uzņēmums, kas darbu sāka 2012.gada nogalē. Kopš 2014. gada uzņēmums fokusējies un attīstījis siera ražošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu