«Piena ceļš»: Tuvākajos mēnešos piena iepirkumu cenas saglabāsies stabilas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Piena iepirkuma cenas tuvākajos mēnešos saglabāsies stabilas, prognozēja zemnieku kooperatīva «Piena ceļš» padomes priekšsēdētājs Anrijs Aumalis.

«Gads kopumā nebūs vienkāršs, jo neskaidrība par piena iepirkuma cenām saglabājas. Taču piena cenu dinamika nav tik krasa, kā bija pagājušā gada otrajā pusē. Nelielas cenu svārstības saglabāsies, tomēr sagaidu, ka piena iepirkuma cena stabilizēsies,» sacīja Aumalis, piebilstot, ka piena iepirkuma cenas Latvijā būs stabilas vismaz līdz vasarai, jo patlaban ir grūti izteikt minējumus, kādas tās būs vasarā vai rudenī.

Aumalis piebilda, ka kopumā piena ražotāju noskaņa šogad ir uzlabojusies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Taču saimniecības joprojām piesardzīgi raugās nākotnē. «Ja piena iepirkuma cenas kādu laiku saglabāsies pieklājīgā līmenī, saimniecības varētu sākt kaut ko darīt attīstības labā. Lopkopība nav īstermiņa bizness, un piena lopkopībā liela loma ir ģenētikai. Ja ilgtermiņā plānota attīstība, ir jāpaplašinās. Tās ilgtermiņa investīcijas. Lai izšķirtos par labu šādam soli, jābūt stabilākai pārliecībai par nākotni,» teica Aumalis.

Viņš pastāstīja, ka piena ražošanas apmēru ziņā Latvijā šogad nav paredzamas krasas izmaiņas. Piena ražošanas apmēri varētu nedaudz augt, ņemot vērā piena iepirkumu cenu izlīdzināšanos. Daļa piena lopkopības saimniecību paplašina liellopu skaitu un kāpina izslaukumu no vienas govs. Taču ir arī saimniecības, kas pārstāj nodarboties ar piena lopkopību.

«Piena ceļa» padomes priekšsēdētājs piebilda, ka, neraugoties uz piena iepirkumu cenu izlīdzināšanos, saimniecībām joprojām būtu prātīgi turpināt darbu pie ražošanas efektivizācijas. «Prognozes liecina, ka pāris gadus cena būs labāka. Tomēr, pragmatiski domājot un ņemot vērā globālās tendences, tajā skaitā darbaspēka trūkumu - ne vienmēr var atrast labus darbiniekus, jādomā par izmaksu efektivizāciju un ražošanas apmēra audzēšana, ņemot vērā esošo bāzi,» sacīja «Piena ceļš» padomes priekšsēdētājs.

Jau ziņots, ka «Piena ceļš» pēc provizoriskiem aprēķiniem aizvadīto gadu noslēdzis ar 517 000 eiro peļņu, kas ir 2,1 reizi vairāk nekā gadu iepriekš. Turpretī 2015.gadā «Piena ceļš» apgrozījums bija 16,908 miljoni eiro, kas ir 25,3% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kooperatīva peļņa pieauga 2,3 reizes un bija 248 830 eiro.

«Piena ceļš» ir dibināts 2004.gadā un ir lielākais piena ražotāju kooperatīvs, kurā apvienojusies 51 zemnieku saimniecība. Kooperatīva pamatdarbības veids ir piena, liellopu, teļu un lopbarības graudu iepirkšana un realizācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu