«Zemnieku saeima»: Straujais piena iepirkuma cenu kāpums šobrīd nav pamatots

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Straujais piena iepirkuma cenu kāpums šobrīd nav pamatots, šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» sacīja biedrības «Zemnieku saeima» valdes priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

«Cenu pieaugums ir ļoti labs, bet no otras puses ir drauds, jo tik straujš cenu pieaugums nav objektīvs,» pauda Lazdiņš.

Viņš arī atzīmēja, ka veidojas koks ar diviem galiem un piensaimniekiem, kuri divus gadus ir strādājuši ar zaudējumiem, nebūtu korekti pārmest, ka viņi izvēlas augstākās piena cenas.

«Šīs varētu būt tas brīdi, kad pārstrādātājs, izejvielu ražotājs un mazumtirgotājs varētu sēsties pie viena galda un slēgt ilgtermiņa līgumus. Tas būtu optimālākais risinājums,» teica Lazdiņš, piebilstot, ka šobrīd līgumi tiek slēgti tikai uz vienu mēnesi.

Jau vēstīts, ka, aktivizējoties piena iepircējiem no Polijas un Lietuvas, trīs mēnešu laikā piena iepirkuma cena pieaugusi par 40%. Vidējā piena iepirkuma cena Latvijā šogad oktobrī bija 248,90 eiro par vienu tonnu, savukārt jūlijā tā bija 177,25 eiro.

Pēc Latvijas Piensaimnieku centrālās savienības (LPCS) vadītāja Jāņa Šolka teiktā, šim piena iepirkuma cenas pieaugumam nav nekāda ekonomiska pamatojuma, kas agrāk vai vēlāk nozīmēs krasu cenas lejupslīdi, līdz ar to zemniekiem rūpīgi jāpārskata ārvalstu iepircēju piedāvājumi.

Biedrība «Zemnieku saeima» apvieno 900 saimniecības no visas Latvijas, kopumā apsaimniekojot vairāk nekā 500 000 hektāru zemes un nodrošinot darbu vairāk nekā 4000 darbinieku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu