ES un ASV brīvās tirdzniecības līgums vairs nebauda politisko atbalstu Francijā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienības (ES) un ASV brīvās tirdzniecības līgums jeb TTIP vairs nebauda politisko atbalstu Francijā, trešdien paziņojis Francijas valsts sekretārs ārējās tirdzniecības jautājumos Matiass Fekls, vienlaikus atzīstot, ka Francija nevar nobloķēt sarunas.

«Eiropas Komisijai ir visas tiesības (..) risināt sarunas tik ilgi, cik tā vēlas,» Francijas parlamenta Eiropas lietu komisijai norādīja Fekls.

Viņš sacīja, ka ES tirdzniecības ministru sanāksmē Bratislavā 23.septembrī tomēr paudīs Francijas nostāju, kas atbalsta sarunu pārtraukšanu.

Eiropas Komisijas (EK) mandātam sarunu risināšanai par pretrunīgi vērtēto TTIP «vairs nav Francijas politiskā atbalsta»,

paziņoja valsts sekretārs.

Fekls sacīja, ka ASV puse nav spējusi piedāvāt sākt nopietnas sarunas par nevienu no jautājumiem, ko Francija vēlas dienaskārtībā, piemēram, publisko iepirkumu tirgu un produktu ģeogrāfiskā marķējuma aizsardzību.

Fekls jau augustā ļāva noprast, ka Francija vēlas sarunas apturēt, norādot, ka ASV sarunu risinātāji nepiedāvā vispār neko vai arī tikai druskas.

Tuvojoties vēlēšanām ASV, Francijā un Vācijā, TTIP kļuvis par karstu kartupeli.

Informācija, kas noplūdusi no sarunām, daudzos eiropiešos radījusi nopietnas bažas, ka Eiropa atteiksies no kontroles daudzos sensitīvos jautājumos,

piemēram, pesticīdu un hormonu izmantošanā pārtikas ražošanā.

Bažas rada arī ideja par īpašas tiesas izveidošanu, lai paātrinātu to lietu izskatīšanu, kurās uzņēmumi sūdz tiesā valdības par regulu pārkāpšanu. Kritiķi bažījas, ka uzņēmumi šādi iegūs iespēju uzlikt veto politikai, sevišķi sociālajā un vides aizsardzības jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu