Avantūristi mēģina privatizēt pašvaldību uzņēmumus (1)

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Privatizācijas pabeigšanas likuma nepilnību dēļ pašvaldībām šobrīd jāšķērdē laiks un enerģija, pierādot to kapitālsabiedrību pastāvēšanas nepieciešamību, lai nekustamo īpašumu, komunālo un transporta pakalpojumu funkcijas nemonopolizētu kādi privāti darboņi.

Avantūristi mēģina privatizēt pašvaldību uzņēmumus 2006.11.27 @ 00:00 Vairāku pilsētu domēs nupat noraidīti firmas BMS Tehnoloģija privatizācijas pieteikumi, plašos lēmumos detalizēti skaidrojot, kāpēc nepieciešami pašvaldību dibināti uzņēmumi šo pašvaldību funkciju veikšanai. Līdz šim dažādi privatizācijas avantūristi, izmantojot likuma dotās iespējas, mēģinājuši tikt pie pašvaldību un valsts zemēm.

Uzņēmuma BMS Tehnoloģija vienīgais īpašnieks Andrejs Blažko savu savdabīgo biznesa attīstības plānu komentēt nevēlas. Savukārt uzņēmuma menedžeris Edijs Saulītis ambīcijas pārņemt vienlaikus vairāku Latvijas pilsētu funkciju nodrošināšanu skaidro ar uzņēmuma kompetenci. Interneta resursi gan liecina, ka firmas kompetence būtu vērtējama citās nozarēs – uzņēmuma pamatnodarbe ir stāvvietu aprīkojuma tirdzniecība, noliktavu aprīkojums, datu vākšanas un apstrādes sistēmas, tūrisma ceļojumu organizēšana u. c.

Valmieras domes izpilddirektors Jānis Baiks stāsta, ka uzņēmumam tika lūgts tā nākotnes redzējums par pašvaldības uzņēmumu, ko BMS Tehnoloģija vēlas privatizēt. Taču šāda redzējuma nebija, un domes lēmums bija pretendentam negatīvs.

Ar vēl nekaunīgākām prasībām BMS Tehnoloģija startēja Ventspilī, bez komunālā uzņēmuma prasot arī tirgu, pilsētas autobusu satiksmes uzņēmumu un nekustamo īpašumu pārvaldes uzņēmumu. Mēra vietnieks Jānis Vītoliņš norāda, ka juridisku iemeslu dēļ šādi iesniegumi ir izskatāmi pēc būtības, kaut gan acīmredzams esot fakts – komersanti izmanto likumu un iesniedz privatizācijas pieteikumus pašvaldībās uz labu laimi.

Šķietami bezjēdzīgā privatizācijas pieteicēju rīcība var slēpt sevī draudus nākotnē. Par to ir pārliecināts Latvijas Pašvaldību savienības padomnieks Aino Salmiņš. Ja privatizācija tiek atteikta, trīs gadus īpašnieks – pašvaldība vai valsts – nedrīkst konkrēto īpašumu atsavināt, un tas var būtiski iegrožot rīcības brīvību. Turklāt problēmas, šādus pieteikumus izskatot, var rasties mazākām pašvaldībām, kas nevar atļauties algot augsti kvalificētus juristus. "Ja pašvaldība skrupulozi neievēro administratīvo procesu, privatizācijas pieteicējs to var iesūdzēt tiesā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu