Eksperts: "airBaltic" darbība būtībā ir paralizēta

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pēc policijas prasības Uzņēmumu reģistrs „airBaltic” un tās mazākuma akcionāram „Baltijas aviācijas sistēmām” piemērojis pārreģistrācijas liegumu. Policijā lēmumu nekomentē, bet zināms, ka tas ir saistīts ar kriminālprocesu „Latvijas Krājbankas” lietā. Tas būtiski apgrūtinās aviokompānijas darbību, tā LNT ziņām uzsvēruši eksperti.

„Konkrētā gadījumā es neredzu iemeslu, kādēļ tik plaši ir piemērots šis liegums, jo būtībā ir paralizēta kompāniju darbība,” tā šo svētdien intervijā raidījumam norādīja komerctiesību eksperts, Uzņēmumu Reģistra Konsultatīvās padomes loceklis Jānis Kārkliņš.

Pašlaik darbības apgrūtinājums lidsabiedrībai ir īpaši neizdevīgs, jo jāpieņem būtiski lēmumi. Decembrī valstij kopā ar „Baltijas aviācijas sistēmām” jāieskaita desmitiem miljoni latu „airBaltic” pamatkapitālā.

Savukārt jau pirmdien plānots iecelt jaunu uzņēmuma padomi, kurā pagaidām vēl ir arī „Krājbankas” valdes loceklis Mārtiņš Zalāns. Tagad šie plāni kļuvuši problemātiski.

"Faktiski dabā padome ir cita, reģistrā [Uzņēmumu reģistrā] ir cita. Tā, kas ir īstā padome, nebūs leģitīma iepretim trešajām personām. Savukārt tā, kas ir Uzņēmumu reģistrā, arī nebūs leģitīma, jo būs atsaukta iekšēji. Nu tāpēc

veidojas tāda absurda situācija, ka faktiski kompānijas darbība ir apgrūtināta,”

skaidroja Kārkliņš.

Piešķirt lidsabiedrībai papildu līdzekļus gan būs iespējams, bet šīs pārmaiņas nevarēs reģistrēt. Kā rīkoties, par to Satiksmes ministrija tagad skaidrojas policijā.

Satiksmes ministrijas valsts sekretārs Anrijs Matīss LNT ziņām atzina: „Kas attiecas uz pamatkapitālu un visiem šiem jautājumiem, tad mēs esam arī griezušies Valsts policijā, kas ir lūgusi uzlikt šos ierobežojumus, lai skaidrotu sīkāk, kā tie ierobežojumi tieši attiecas un ko mēs varam darīt, ko ne.”

Lai nodrošinātu savas daļas iemaksu „airBaltic” pamatkapitālā, privātais akcionārs „Baltijas aviācijas sistēmas” ņēma kredītu „Snoras" bankā un „Latvijas Krājbankā”.

Tāpēc, iespējams, uzņēmumam decembra vidū varētu nepietikt līdzekļu „airBaltic” atbalstam. Ja tā notiktu, valsts pieļauj iespēju pārņemt lielāku lidsabiedrības daļu, norādīja Matīss.

Tikmēr aviācijas eksperts Tālis Linkaitis komentēja, ka ar noteiktiem nosacījumiem "Baltijas Aviāciju sistēmu" akcijas pat varētu iegūt Lietuvas valsts.

„Tas varētu notikt, nu, tādā ilgākā perspektīvā. Tādā gadījumā, ja aizdevums, ko ir izsniegusi Snoras, tiek kapitalizēts, vai, ka aizdevumu pārņem Lietuvas valsts pa tiešo savā pārziņā. Tur ir juridiski mehānismi, kādā veidā tas teorētiski ir iespējams.”

Vai tā notiks, lielā mērā esot atkarīgs gan no Lietuvas, gan Latvijas nostājas. Tāpat svarīgi zināt, kurš pārņems „Baltijas aviācijas sistēmu” kredītus. Linkaitis vienlaikus uzsvēra, ka patlaban "airBaltic" darbība pasažieru pārvadāšanā ir nodrošināta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu