Sākas adventes laiks. Aizdedz pirmo svecīti arī savā sirdī!

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Klāt Pirmā advente. Svētdien, 30. novembrī, dievnamos un mājās iedegsies pirmā svece adventes vainagā, kas aizsāks šo īpašo gaidīšanas laiku un iezīmēs baznīcas liturģiskā gada sākšanos. Kāds šo sveci aizdegs ar Bībeles vārdiem uz lūpām, kāds vienkārši sirdī pieminot sev nozīmīgo, bet vēl kāds - vienkārši tāpēc, ka tā pienākas. Šogad TVNET aicina katram pašam sev uzdot jautājumu - kāpēc šo sveci aizdedzu?

Adventes laiks - vēsture un izcelsme

Lai runātu par šo gaidīšanas laiku, katram būtu jāapzinās, no kurienes šīs nosaukums nāk un kāda bija tā misija, nozīme... Ar adventi apzīmējam laika posmu no ceturtās svētdienas pirms Ziemassvētkiem. Vārds «advente» tulkojumā no latīņu valodas nozīmē «atnākšana», un šinī laikā ticīgie gatavojas Kristus atnākšanas svētkiem. Jau 490. gadā bīskaps Tūras Perpētijs oficiāli atzinis adventi par grēku nožēlas laiku, vēl pēc gadsimta tas nosaukts par svētku un prieka laiku, bet 13. gadsimtā panākts kompromiss un adventes laiks ieguvis mūsdienu nozīmi.

Foto: LETA

Katrai adventes svētdienai ir sava pamattēma, kuru kristieši pārdomā, gatavojoties Kristus atnākšanas svinēšanai. Tradicionālā adventes krāsa ir violeta, kas norāda, ka gaidāms ķēniņš, kā arī to, ka tas ir gavēņa laiks. Saskaņā ar tradīciju vainagam, tāpat kā Kristum, ir divi tituli - karaliskais un uzvarētāja tituls.

Adventes vainags mums pasludina, ka bērns, ko visas tautas gaida, ir karalis, kurš uzveic tumsu ar savu gaismu.

Priežu vai egļu zari, ko izmanto, pinot vainagus, vienmēr ir zaļi, kas simbolizē cerību un mūžīgo dzīvību.

Četras nozīmīgās sveces baznīcas interpretācijā

  • 1. svētdiena: Jūsu pestīšana ir tuvu

Adventes vainagā tiek iedegta pirmā svece. Pravietis Isaja aicina atstāt pasaules tumsību un «staigāt Dieva gaismā». Pasaule ir ieslīgusi pašapmierinātībā un iemigusi, tāpēc ir jāatmostas. Šī atmošanās ir sākums gaismai, rīta blāzmai. Tā ir sagatavošanās garīgai cīņai.

  • 2. svētdiena: Sagatavojiet Kungam ceļu!

Vecās un Jaunās derības pravietis Jānis Kristītājs aicina uz atgriešanos un grēku nožēlu. Viņš atklāj «svēto ceļu» – ceļu uz pestīšanu. Viņš ir Kristus priekšgājējs, kas pasludina jauno laikmetu, kad ļaunums vairs nepastāvēs un zeme būs piepildīta ar Dieva pazīšanu. Svētie Raksti aicina uz samierināšanos, izlīgšanu un atvērtību Svētā Gara darbībai.

  • 3. svētdiena: Gaudete – priecājieties!

Prieks ir Svētā Gara klātbūtnes auglis. Prieks ir zīme, ka cilvēks apzinās savu piederību Dievam. Apustulis Pāvils un evaņģēlists Matejs aicina dzīvot garā un pacietībā. Rūpes un bailes aizsedz Dieva klātbūtni un liek cilvēkam dzīvot, paļaujoties tikai pašam uz sevi. Bet apziņa par Kunga tuvumu un cerība uz Viņa drīzo atnākšanu stiprina cilvēku sirdis.

  • 4. svētdiena: Ak, Pestītāj, atver debesis!

Advente un Ziemassvētku laiks mudina uz Marijas godināšanu. Viņa ir Kunga pravietiskā zīme, ko Viņš caur pravieša Isaja muti pasludina cilvēcei 600 gadus pirms Kristus piedzimšanas: Lūk, Jaunava ieņems un dzemdēs Dēlu, un Viņa vārds būs Emanuēls.

Tava advente

Lai gan advente tomēr iet cieši roku rokā ar kristietību, nereti cilvēki aizdedz svecītes, neiedziļinoties to nozīmē. Pārlasot augstāk minētos sveču skaidrojumus, mēs tos droši varam interpretēt arī mazliet savādāk - vairāk asociēt ar sevi. Bieži cilvēki, kuri nepārzina reliģiskos Bībeles notikumus un Svētos Rakstus, šīm adventes svecēm pat necenšas pievērst uzmanību, bet,

ja to visu vairāk fokusētu uz savu dzīvi un pasaulē notiekošo, mēs šo gaidīšanas laiku izprastu dziļāk...
  • Piemēram, pirmajā svētdienā, aizdedzot sveci, padomājam par ikdienas rutīnu, panīkumu, apstāšanos, apātiju, slinkumu, vienaldzību citam pret citu...
  • Otrajā svētdienā domājam par dažādu lietu mainīšanu vai samierināšanos. Izlīgšanu ar tuvākajiem, piedošanu, palīdzēšanu...
  • Trešajā svētdienā visvairāk izjūtam sevi pašu - cik esmu garā stiprs, ko labu varu paveikt, kāpēc esmu šeit.
  • Bet beidzamajā - ceturtajā svētdienā lai mājā valda prieks un pateicība par to, kas mums ir!

TVNET aicina šogad svētkus sajust personīgāk, mīlestību vairot starp sev tuvajiem un neaizmirst pateicību par visu, kas tev ir!

Lai gaiša un mierīga Pirmā advente!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu