Skola no sešiem gadiem?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pagājušajā nedēļā izglītības un zinātnes ministre Tatjana Koķe, Izglītības un zinātnes ministrijas Valsts izglītības satura centra pārstāvji tikās ar pirmsskolas un sākumskolas izglītības speciālistiem, lai diskutētu par iespējamo skolas gaitu sākšanu no sešu gadu vecuma.

«Apollo» vēlējās uzzināt speciālistu un vecāku viedokli, tāpēc izjautājām Dainu Kājiņu, Latvijas Privāto pirmsskolu biedrības valdes priekšsēdētāju:

«Es uz šo ideju skatos ar bažām. Ja sešgadnieki mācās pirmsskolas bērnu iestādē, tad nekas — tur jau ir bērnu vecumam un vajadzībām atbilstīga vide. Ja šāda klase jāiekārto skolā, tad par kādiem līdzekļiem? Sešgadniekiem ir svarīgs dienas ritms, viņi guļ diendusu, un to joprojām nosaka Ministru kabineta noteikumi. Rīgā joprojām ir maiņu apmācība, kā tad ar tiem bērniem, kuri ir otrajā maiņā?

Sešgadnieki nav gatavi skolai, viņi nav motivēti mācīties. Skola ar savu vidi nav domāta sešgadniekam. Pieredze rāda, ka, septiņos gados aizejot uz skolu, bērnam ir problēmas ar iekļaušanos vidē, vecāki meklē psihologa padomu. Ar sešgadniekiem problēma būs vēl izteiktāka.»

Inguna Gruzniņa, Talsu Kristīgās skolas direktore:

«Šai idejai redzu plusus un mīnusus. Es esmu par to, ka skolai jābūt līdz 11. klasei un jāsāk mācīties septiņos gados. Kamēr nav Ministru kabineta noteikumi šajā jautājumā, es par to vispār nedomāju, viss vēl var mainīties; tad arī domāšu. Manā skolā 1. klasē mācās sešgadīgs bērns. Uzņēmām gudrības dēļ — ļoti gudrs bērns, bet fiziski un psiholoģiski viņš nav gatavs skolai. Un kur sešgadīgs bērns paliks pēc mācību dienas beigām ap plkst. 12.00 dienā, kā vecāki ar to tiks galā?

Ja sešgadnieku apmācība skolā notiek bērnudārza formā, tad vēl varētu būt labi. Drīzāk jādomā par to, kāpēc vidusskolā jātur skolēni pēdējā klasē, lai viņiem mācītu augstskolas vielu. Mācību saturs jāatvieglo, un vidusskola jāsamazina par klasi.»

Evija, sešgadīga bērna mamma:

«Es priecājos, ka mans bērns skolā ies septiņu gadu vecumā. Tagad viņš ir bērnudārzā. Nupat vecāku sapulcē ar audzinātāju runājām par sešgadnieku problēmām — viņiem ir grūti ar uzmanības noturēšanu, psiholoģisko un emocionālo gatavību mācību darbam.

Ja manam bērnam tagad būtu jāsāk mācīties, emocionāli es gribētu, lai bērns paliek bērnudārzā. Te ir vecumam atbilstošāka vide. Sešgadīgam bērnam ir vajadzīgs arī rotaļu laiks. Tomēr, ja pēc gada skolā būtu jāmācās 2. klasē, tad neesmu droša, vai bērnudārzā tiktu apgūta 1. klases viela tādā līmenī, lai 2. klasē nebūtu problēmas.

Vēl ir bažas par to, ko sešgadnieks pēc mācībām skolā dienas vidū viens darīs?

Un nav taču tik tālu jāskatās — mums jau bija tāda pieredze, bet tā izgāzās. Kāpēc gan nejautā speciālistiem padomu, pirms pieņem tik atbildīgu lēmumu?»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu