Lībijas parlaments ignorē Augstākās tiesas lēmumu, ka ir nekonstitucionāls

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Starptautiski atzītais Lībijas parlaments ceturtdienas vakarā noraidīja Augstākās tiesas lēmumu, ar kuru parlaments ir pasludināts par nekonstitucionālu, un paziņoja, ka šis lēmums ir pieņemts «draudu ar ieročiem apstākļos».

«Pārstāvju palāta (parlaments) noraida [Augstākās tiesas] spriedumu šajos apstākļos un paziņo, ka [parlaments] vēl funkcionē, tāpat kā [25.jūnijā] ievēlētā valdība,» teikts parlamenta oficiālā paziņojumā, kuru tiešraidē pārraidīja telekanāls «Libya Awalan».

Parlaments apgalvoja, ka Tripolē bāzētās Augstākās tiesas ceturtdien paziņotais lēmums ticis pieņemts «draudu ar ieročiem apstākļos», jo Lībijas galvaspilsētu «pārvalda nelikumīgi kaujinieki».

Tiesas lēmums nav pārsūdzams

Augstākās tiesas lēmums, kas nav pārsūdzams, arī atceļ konstitūcijas grozījumu, kurš ļāva sarīkot parlamenta vēlēšanas 25.jūnijā. Tādējādi ar šo Augstākās tiesas lēmumu tiek pasludinātas par spēkā neesošām šīs vēlēšanas un visi no tām izrietošie lēmumi.

Parlaments savā paziņojumā uzsvēra, ka to ir ievēlējusi tauta «brīvās un uzticamās» vēlēšanās.

Valdībai nekādas kontroles pār valsts trīs lielākajām pilsētām

Augstākās tiesas lēmums ir papildu spiediens uz premjerministra Abdullaha al Thani valdību, kura atrodas Tobrukas pilsētā valsts austrumu daļā pie Ēģiptes robežas un kurai nav gandrīz nekādas kontroles pār valsts trim lielākajām pilsētām.

Sūdzību Augstākajā tiesā iesniedza islāmistu deputāts Abderraufs al Manajs. Viņš apšaubīja konstitucionalitāti jūnijā ievēlētajam parlamentam, kurš apstiprināja Thani valdību, kas ir viena no divām konkurējošām valdībām Lībijā.

Manajs norādīja, ka Tobrukā esošais parlaments ir pārkāpis konstitūciju, jo neatrodas ne galvaspilsētā Tripolē, ne valsts otrajā lielākajā pilsētā Bengazi. Viņš arī uzsvēra, ka parlaments ir pārsniedzis savas pilnvaras, aicinot uz ārvalstu militāro intervenci pēc tam, kad nemiernieki pārņēma Tripoli.

Arī Bengazi lielākoties atrodas islāmistu nemiernieku kontrolē. Starp nemiernieku grupām ir arī «Ansar al Sharia», ko ASV ir iekļāvušas «melnajā» sarakstā kā teroristu organizāciju par tās iespējamo lomu 2012.gada uzbrukumā ASV konsulātam Bengazi.

Šovasar Lībijā uzplaiksnīja vardarbība, kad kaujinieki galvenokārt no valsts rietumu pilsētas Misratas un islāmistu sabiedroto grupējumi ieradās galvaspilsētā, atbalstot iepriekšējā parlamenta iecelto valdību.

Vienlaikus Lībijas jaunievēlētais parlaments un valdība, kuru atbalsta tie, kas nav islāmisti, tika padzīti no galvaspilsētas un sēdes notur valsts austrumos.

Jūnijā ievēlēto Lībijas parlamentu ir atzinusi starptautiskā sabiedrība, bet to apstrīd nemiernieki, kas kontrolē Tripoli, un islāmisti valsts austrumu pilsētā Bengazi. Lielākā daļa jaunievēlētā parlamenta deputātu uz sēdēm pulcējas Tobrukas pilsētā Lībijas austrumos netālu no robežas ar Ēģipti.

Pagājušajā nedēļā ANO Drošības padome brīdināja par iespējamām sankcijām pret tiem, kas kavēs miera panākšanu Lībijā .

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu