Soda rupjos komentētājus

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Agresīvo un neiecietības pilno komentāru skaits internetā pieaug. Tā portālam TVNET atzina Drošības policijā (DP). Cenšoties uzlabot komentāru kultūru, TVNET lūdza policiju skaidrot, kādiem komentāriem tā pievērš uzmanību un kā ar tiem cīnās. Noskaidrojām, ka par nacionālā naida un nesaticības raisīšanu internetā piespriesti arī cietumsodi.

TVNET tehniskais direktors Kristaps Armanis atklāja, ka portāls ik nedēļu saņem vairākus pieprasījumus no tiesībsargājošam institūcijām, tai skaitā DP, saistībā par komentētāju IP adresēm.

Savukārt DP paskaidroja, ka tā savas kompetences ietvaros veic sabiedrisko procesu monitoringu un analīzi. Tostarp

DP pievērš uzmanību interneta vidē izplatītajiem agresīva rakstura komentāriem,

kuru skaits pēdējā laikā ir būtiski pieaudzis.

Neiecietības izpausmes interneta komentāru kontekstā visbiežāk vērojamas pret seksuālām minoritātēm, imigrantiem (īpaši citas rases), no etniskā aspekta – pret čigāniem, ebrejiem, latviešiem, krieviem u.c.

Var sākt arī kriminālprocesu

Atsevišķus interneta komentārus, kas varētu būt nacionālo vai rasu naidu izraisoši, DP izvērtē atbilstoši Krimināllikuma 78.panta prasībām un tiek lemts par kriminālprocesa sākšanu.

Krimināllikuma 78.pants paredz atbildību par darbību, kas apzināti vērsta uz nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības izraisīšanu, kā arī par tādu pašu darbību, ja tā saistīta ar vardarbību, krāpšanu vai draudiem vai ja to izdarījusi personu grupa vai valsts amatpersona, vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) vai organizācijas atbildīgs darbinieks, vai ja tā izdarīta, izmantojot automatizētu datu apstrādes sistēmu. Krimināllikumā

paredzēts sods ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz desmit gadiem.

Lielākā daļa kriminālprocesu pēc šā panta ir par komentāriem interneta vidē.

Kriminālprocesi tiek ierosināti gan pēc personu iesniegumiem, gan pēc pašas DP iniciatīvas.

Sodīt var arī anonīmos komentētājus

Komentētājiem, ja tie neparakstās ar savu vārdu un uzvārdu, var rasties sajūta, ka sodu tāpat nesaņems. Taču DP atgādina, ka tai ir iespēja noteikt komentētāju identitāti, veicot Kriminālprocesa likumā paredzētās izmeklēšanas darbības.

DP pērn ierosināti seši kriminālprocesi pēc Krimināllikuma 78.panta pazīmēm, no tiem

divos gadījumos ir notiesājoši spriedumi,

bet tikpat daudz kriminālprocesos vēl notiek izmeklēšana un lietas izbeigtas.

Šogad ierosināti astoņi kriminālprocesi, kuros vēl notiek izmeklēšana.

Soda par komentāriem draugos

DP norādīja: "Ir svarīgi, ka šajās lietās ir notiesājošs spriedums un vainīgie atkarībā no pastrādātā sekām, personas raksturojuma un nodarītā apstākļiem ir sodīti."

Piemēram, 2009.gadā par apzinātu nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu, kas izpaudās komentāru rakstīšanā interneta portālā www.draugiem.lv, vainīgajām personām piespriests sods, kas saistīts ar reālu brīvības atņemšanu uz diviem gadiem.

Savukārt par apzinātu nacionālā naida un nesaticības izraisīšanu, kas izpaudās komentāru rakstīšanā interneta portālā www.braucmajas.lv, tai pašā gadā vainīgajām personām piespriests sods, kas saistīts ar nosacītu brīvības atņemšanu uz gadu.

Bet pērn par nacionālā naida izraisīšanu, kas izpaudās komentāru ievietošanā interneta portālā www.la.lv ievietotajam rakstam, vainīgajām personām piespriests sods, kas saistīts ar medicīniska rakstura piespiedu līdzekli.

Būsim pieklājīgi un iecietīgi!

TVNET tehniskais direktors atgādināja, ka TVNET cenšas veicināt komentētāju autorizēšanos ar dažādu sociālo mediju pieteikumvārdiem. Esam ieviesuši arī iespēju lasīt tikai ieteiktos viedokļus. Drīzumā iecerēta iespēja lasīt tikai reģistrēto komentētāju teikto.

TVNET cenšas izteikt atzinību saturīgu un interesantu komentāru autoriem,

tos atzīmējot kā "top komentētājs". Labāko komentāru autori arī saņem piemiņas lietas no TVNET, piemēram, krūzīti ar portāla simboliku.

Gan TVNET, gan DP aicina lasītājus, rakstot komentārus, nenonākt konfliktā ar likumu, būt iecietīgiem un ievērot morāles normas!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu