ES nāks klajā ar jauniem priekšlikumiem cīņai pret nodokļu nemaksāšanu

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Eiropas Savienība (ES) ceturtdien nāks klajā ar jauniem priekšlikumiem cīņai pret daudznacionālo uzņēmumu piekopto praksi izvairīties no nodokļu maksāšanas.

Šie plāni ir daļa no Eiropas Komisijas (EK) centieniem apkarot izvairīšanos no nodokļiem. Papildus tiem sākta arī izmeklēšana par nodokļu darījumiem pret tādām milzīgām kompānijām kā «Starbucks», «McDonald's» un «Fiat».

Jau vēstīts, ka ASV interneta tehnoloģiju uzņēmums «Google» piektdien piekrita samaksāt Lielbritānijai 130 miljonu sterliņu mārciņu (172 miljonu eiro) nodokļu parādu par laika posmu kopš 2005.gada un turpmāk šajā valstī maksās lielākus nodokļus.

Šādu lēmumu «Google» pieņēma pēc sešu gadu ilgas Lielbritānijas Ieņēmumu un muitas dienesta izmeklēšanas par to, kā maksā nodokļus starptautiskās kompānijas, kas darbojas Lielbritānijā, bet kuru galvenās mītnes atrodas citur.

Jaunākie pētījumi Eiropas Parlamentā liecina, ka nodokļos ik gadu netiek samaksāti 50 līdz 70 miljardi eiro, kas aptuveni ir līdzvērtīgi Bulgārijas iekšzemes kopproduktam (IKP), paziņoja ES ekonomikas un monetāro lietu komisārs Pjērs Moskovisī.

«Tā ir nauda, kas tiek atņemta mūsu slimnīcām, skolām, transportam, drošībai un citiem svarīgākajiem publiskajiem pakalpojumiem,» viņš piebilda.

EK paziņoja, ka lielajām kompānijām, kuru bizness aptver kontinentus, turpmāk būs jāziņo par peļņu katrā valstī, pārtraucot līdzšinējo praksi pārvietot naudu pāri robežām, lai izvairītos no nodokļiem.

Valstīm savukārt būs jāvienojas par minimuma standartu nodokļu maksāšanas noteikumu izstrādāšanai, lai daudznacionālās kompānijas vairs nevarētu atrast «caurumus» un izmantot tos, lai nemaksātu nodokļus.

«Tām kompānijām, kas pārmērīgi samazina savus nodokļu rēķinus, dienas ir skaitītas,» uzsvēra Moskovisī, paužot cerību, ka šie priekšlikumi tiks pilnībā izstrādāti un pabeigti jau šogad.

ES dalībvalstis ir vienojušās par vairākiem pasākumiem kopš «LuxLeaks» skandāla 2014.gadā, kad atklātībā nonāca ziņas par miljardiem dolāru, kurus pasaules lielākie uzņēmumi, tostarp «Apple», IKEA un «Pepsi», varējuši nenomaksāt nodokļos, pateicoties darījumiem ar Luksemburgu.

Skandāls bija īpaši nepatīkams EK prezidentam Žanam Klodam Junkeram, kas gandrīz 20 gadus bija Luksemburgas premjerministrs.

EK divi galvenie ierosinājumi ir daļa no 15 punktu Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) plāna, par ko līderi novembrī vienojās samitā Turcijā.

OECD aplēsusi, ka daudznacionālo uzņēmumu nodokļu samazināšanas shēmu dēļ valstu valdības ik gadu zaudē 100 līdz 240 miljardus dolāru jeb 4% līdz 10% no globālajiem nodokļu ieņēmumiem.

Septiņas ES valstis - Bulgārija, Latvijas, Lietuva, Malta, Rumānija, Horvātija un Kipra - neietilpst OECD un tiks izdarīts milzīgs spiediens, lai tās nenobloķētu priekšlikumus.

OECD trešdien paziņoja, ka 30 valsti piekritušas dalīties ar informāciju nodokļu jautājumos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu