Ukraina netirgosies ar Krimu; Krievija aptur brīvās tirdzniecības līgumu

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas prezidents Vladimirs Putins trešdien parakstījis dekrētu par brīvās tirdzniecības līguma apturēšanu ar Ukrainu, sākot ar nākamā gada 1.janvāri, liecina Kremļa tīmekļa vietnē publicētais dokuments. Savukārt Ukraina ar nākamo mēnesi gatavojas aizliegt tirdzniecību ar Krievijas anektēto Krimas pussalu, tā paziņoja premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

«Ņemot vērā ārkārtas apstākļus, kas ietekmē Krievijas Federācijas intereses un ekonomisko drošību», Putins devis rīkojumu apturēt 2011.gadā parakstītā līguma darbību.

Jau iepriekš Krievija paziņojusi par Ukrainas pārtikas produktu importa aizliegumu, kas arī stāsies spēkā no 1.janvāra, jo tad stājas spēkā Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līgums.

Ukrainas eksports uz Krieviju šī gada pirmajos deviņos mēnešos bija 2,3 reizes mazāks nekā attiecīgajā laika periodā pērn un sasniedza 3,6 miljardus ASV dolāru, atsaucoties uz Ukrainas statistikas biroja datiem, vēsta aģentūra «Interfax».

Jau vēstīts, ka no 2016.gada 1.janvāra spēkā stāsies Ukrainas un Eiropas Savienības (ES) brīvās tirdzniecības līgums.

Trīspusējās sarunās Briselē ES, Ukrainas un Krievijas pārstāvjiem decembrī nav izdevies panākt kopīgu vienošanos šai jautājumā. Maskava apgalvo, ka Ukrainas un ES brīvās tirdzniecības līgums kaitēs tās ekonomikai un draudējusi noteikt Ukrainai tirdzniecības ierobežojumus. Iepriekš līguma stāšanās spēkā jau bija par gadu atlikta, lai mazinātu Maskavas bažas.

Eiropas Komisija (EK) ir paziņojusi, ka otrreiz līguma stāšanos spēkā neatliks.

Krievija brīvās tirdzniecības līgumu ar Ukrainu parakstīja 2011.gada oktobrī.

Ukraina aizliegs tirdzniecību ar Krimu

Ukraina ar nākamo mēnesi gatavojas aizliegt tirdzniecību ar Krievijas anektēto Krimas pussalu, trešdien paziņojis premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks.

Ukraiņi turpmāk vairs nevarēs piegādāt preces vai sniegt pakalpojumus Krimai, izņemot personiskas mantas, pārtiku un humāno palīdzību, valdības sēdē paziņoja Jaceņuks.

Jaunie noteikumi stāsies spēkā 30 dienu laikā.

Premjers arī paziņoja, ka valdība gatavojas apstiprināt sadarbības plānu ar NATO nākamajam gadam, bruģējot ceļu pretī dalībai šajā organizācijā.

Krievija pērn februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš pagājušā gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos, Ukrainas austrumos.

Konfliktā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 8000 cilvēku, liecina ANO dati.

Krievija pagājušajā mēnesī paziņoja, ka, sākot ar nākamo gadu, aizliegs pārtikas produktu importu, jo Ukraina nolēmusi neatteikties no brīvās tirdzniecības līguma ar Eiropas Savienību (ES).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu