Tukuma novada pašvaldība noraida informāciju par sodiem saistībā ar Šlokenbekas dzirnavezera piesārņojumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Tukuma novada dome saņēmusi Valsts vides dienesta (VVD) aprēķināto Šlokenbekas dzirnavezera piesārņojuma videi nodarīto kaitējumu un atgādina, ka joprojām turpinās izmeklēšana un pagaidām nav noteikti nedz vainīgie, nedz sodi.

Tukuma novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Aiga Priede aģentūru LETA informēja, ka Tukuma novada domē pagājušonedēļ tika saņemta VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes vēstule, kurā pašvaldība tiek informēta par videi nodarītā kaitējuma aprēķinu un zaudējumiem.

«Minētie zaudējumi radušies šā gada jūlijā, kad attīrīšanas iekārtām «Tīle» piegādātie notekūdeņi ievērojami pārsniedza noteiktās normas, kā rezultātā tos pilnībā nebija iespējams attīrīt un tie nonāca Šlokenbekas dzirnavezerā, kur tika radīts nopietns kaitējums videi. Kopējā zaudējumu summa ir 9401 eiro, kas būs jāsedz personai, kura kriminālprocesa rezultātā tiks atzīta par vainīgu ar neapstrīdamu tiesas spriedumu,» pauda Priede.

Viņa uzsvēra, ka apsūdzības kriminālprocesā nevienai personai joprojām nav izvirzītas un SIA «Tukuma ūdens» nav sodīts, un rēķins par zaudējumu atmaksu nav saņemts nedz pašvaldībā, nedz arī pašvaldības uzņēmumā SIA «Tukuma ūdens», kā tas iepriekš bijis minēts plašsaziņu līdzekļos.

Tukuma novada domei nosūtītais Ventspils reģionālās vides pārvaldes lēmums nosaka, ka «personai, kura tiks atzīta par vainīgu kaitējuma nodarīšanā virszemes ūdeņu (Šlokenbekas dzirnavezeram) zivju resursiem, saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem Nr.280 «Noteikumi par preventīvajiem un sanācijas pasākumiem un kārtību, kādā novērtējams kaitējums videi un aprēķināmas preventīvo, neatliekamo un sanācijas pasākumu izmaksas» valsts pamatbudžetā būs jāieskaita 9401 eiro».

LETA jau ziņoja, ka arī VVD noliedza soda piemērošanu SIA «Tukuma ūdens» vai pašvaldībai, un zaudējumu aprēķins attieksies uz vainīgo, kuru atzīs kriminālprocesā.

Tā aģentūrai LETA skaidroja VVD pārstāve Jūlija Ņikitina, informējot, ka zaudējumu aprēķins nav piemērots sods un tas nav rēķins apmaksai, bet pagaidām informācija zināšanai. VVD ir aprēķinājis zaudējumus, kādi būs piedzenami kriminālprocesa izskatīšanas rezultātā.

LETA jau ziņoja, ka pagājušajā nedēļā VVD Ventspils reģionālajā vides pārvaldē ir sagatavots lēmums par videi nodarītajiem zaudējumiem, kurš ir nosūtīts Valsts policijas (VP) Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei pievienošanai krimināllietas materiāliem. Prasība par videi nodarītā kaitējuma atlīdzināšanu tiks skatīta kā civilprasība saistībā ar kriminālprocesa rezultātiem, skaidroja VVD pārstāve.

Kopējā summa 9401 eiro apmērā, kas aprēķināta kā videi nodarītais kaitējums, sastāv no zivju resursu tiešiem zaudējumiem 3729 eiro apmērā, nākotnē nārstojošo zivju daudzuma samazināšanās nodarītiem zaudējumiem 1829 eiro apmērā un zivju barības (zoobentosa) organismu bojāejas nodarītiem zaudējumiem 518 eiro apmērā, ko aprēķinājis pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskais institūts «Bior».

Savukārt kaitējuma summa attiecībā uz ūdeņos palikušo piesārņojumu, kas novadīts no Tukuma attīrīšanas iekārtām, ir 1912 eiro, bet VVD administratīvajiem izdevumiem analīžu veikšanai un «Bior» zaudējumu aprēķinam iztērēti 1413 eiro, kas papildina zaudējumu aprēķinu.

Kā aģentūru LETA informēja VP Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece, VP joprojām turpina izmeklēšanas darbības. Procesa materiāli no Zemgales reģiona pārsūtīti VP Galvenās kriminālpolicijas pārvaldes Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldei, kas pārņēmusi šā procesa lietvedību.

Iepriekš LETA jau ziņoja par masveida zivju slāpšanu Šlokenbekas dzirnavezerā, no kura izsmeltas četras tonnas beigtu zivju. Saistībā ar notikušo 10.jūlijā Tukuma pašvaldības dome izsludināja ārkārtas situāciju, bet policija sākusi kriminālprocesu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu