«Reverta» lūdz ECT no Krievijas kompensācijā piedzīt 75 miljonus dolāru

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Problemātisko aktīvu pārvaldītājs «Reverta» (iepriekš «Parex banka») vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā (ECT) ar prasību piedzīt no Krievijas kompensāciju 75 miljonu ASV dolāru (44,8 miljonu eiro) apmērā, aģentūrai BNS pavēstīja kompānijas Komunikāciju un mārketinga direkcijas vadītāja Marita Ozoliņa.

«Pretēji starptautiskajām tiesību normām, tostarp Ņujorkas konvencijai, Krievijas tiesas atteicās atzīt un nodot izpildei šķīrējtiesas spriedumu par parādu piedziņu no kompānijas «Severneft», kas galvoja par vairāk nekā 75 miljonu ASV dolāru lielu kredītu. Ņemot vērā, ka ir noticis tiesību normu pārkāpums, klaji aizskarot «Reverta» tiesības uz taisnīgu tiesu un īpašumu, «Reverta» ir vērsusies Eiropas Cilvēktiesību tiesā ar prasību piedzīt no Krievijas Federācijas kompensāciju 75 miljonu ASV dolāru apmērā,» sacīja Ozoliņa.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka 2010.gada 1.augustā beidzās «Parex bankas» operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par «Parex bankas» restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no «Parex bankas» tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka ‒ «Citadele».

Savukārt 2012.gada maijā «Parex banka» sāka darbu ar nosaukumu «Reverta». Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome 2012.gada 15.martā nolēma anulēt «Parex bankai» izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļāva bankai veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību. «Parex banka» kopš 2010.gada augusta vairs nesniedz komercbankām raksturīgos pakalpojumus, tādēļ arī tika nolemts mainīt statusu, kā arī nosaukumu, turpinot darbu kā profesionālam problemātisko aktīvu pārvaldīšanas uzņēmumam, lai atgūtu valsts ieguldītos līdzekļus.

2014.gadā «Reverta» cieta zaudējumus 57,47 miljonu eiro apmērā, kas ir 2,4 reizes mazāk nekā 2013.gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu