Aktivitāte Rīgas centra dzīvokļu segmentā gada laikā samazinājusies par 21%

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Andrejs Baburovs / LETA

Rīgas centra dzīvokļu segmentā noslēgto darījumu skaits otrajā ceturksnī pēc dramatiskā krituma gada sākumā stabilizējās ar vidēji 55 darījumiem mēnesī. Šajā ceturksnī vērojams neliels - 4,4% - pieaugums, bet gada griezumā aktivitāte ir samazinājusies par 21%. Darījumu kopējā summa ir par trešdaļu mazāka nekā pirms gada, teikts nekustamo īpašumu kompānijas «Latio» mājokļu tirgus pārskatā.

«Latio» speciālisti 2015.gada otrajā ceturksnī novērojuši arvien izteiktāku tendenci, ka pircēji, nevēloties iegādāties tipveida dzīvokli, bet jaunajā projektā pietrūkst līdzekļu, alternatīvu atrod centra dzīvojamo namu piedāvājumā tā saucamajā tālajā centrā - Pērnavas, Hospitāļu, Tallinas ielas rajonā.

Tirgus aktivitātes kritums mazāk ir skāris tālā centra apkaimes, jo šie dzīvokļi vairāk atbilst vietējā tirgus prasībām un maz izjuta izmaiņas Imigrācijas likumā. Tālajā centrā tiek slēgti vairāk nekā 70% no darījumiem ar centra dzīvokļiem un salīdzinājumā ar iepriekšēja gada otro ceturksni aktivitāte būtiski nav mainījusies, norāda «Latio».

Tirgus Vecrīgā un Klusajā centrā jau otro ceturksni ir mazaktīvs

- ja pirms gada šajās apkaimēs kopā tika veikti vidēji 8-10 darījumi mēnesī, tad šogad tie ir trīs-četri. Gandrīz uz pusi ir samazinājusies tirgus aktivitāte ar centra dzīvokļiem arī tuvajā centrā - vidēji 11-13 darījumi iepriekšējo aptuveni 20 darījumu vietā mēnesī.

Otrajā ceturksnī samazinājās pieprasījums pēc maziem dzīvokļiem ar platību līdz 50 kvadrātmetriem. Ja pirmajā ceturksnī ar šādiem dzīvokļiem notika vairāk nekā puse darījumu, tad šobrīd tie ir 42%, tikpat, cik ar dzīvokļiem, kuru platība ir no 50 līdz 100 kvadrātmetriem, kur vērojams lielākais darīju skaita pieaugums šajā segmentā. Vairāk darījumu ir arī ar lielajiem dzīvokļiem, turklāt šādu darījumu ir pat nedaudz vairāk nekā 2014.gada otrajā ceturksnī.

Nerezidentu darījumu īpatsvars Rīgas centra dzīvokļu segmentā 2015.gada otrajā ceturksnī saglabājās iepriekšējo divu ceturkšņu līmenī un bija 13% jeb caurmērā septiņi darījumi mēnesī.

Līdzīgi kā tipveida dzīvokļu tirgū arī šajā segmentā saglabājas nepietiekams labu dzīvokļu piedāvājums par adekvātu un tirgus situācijai atbilstošu cenu. Gada otrajā pusē tirgū nonāks vairāki jaunie projekti Rīgas centrā, kas spēs piedāvāt alternatīvu pirmskara laika namu dzīvokļiem un dažādot piedāvājumu, teikts «Latio» pārskatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu