Ekonomists: emigrācijas plūsma dilst lēni (10)

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Emigrācijas plūsma Latvijā lēni turpina dilt un emigrācijas vilnis pamazām noplok, jaunākos datus par aizbraucēju skaitu no Latvijas, kas sasniedza 22,6 tūkstošus, komentē «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

«Lielos vilcienos iedzīvotāju emigrācijas plūsmas nekādus pārsteigumus neuzrāda. Emigrācijas vilnis pamazām noplok, ko nosaka ekonomisko apstākļu uzlabošanās, gan tas, ka aizbraucēju skaita potenciāls tomēr ir ierobežots,» norāda Gašpuitis.

Tomēr eksperts uzskata, ka ir jārēķinās, ka šāda tendence tuvākajos gados vēl saglabāsies, ko koriģēs ekonomikas spēja ģenerēt izaugsmi un iedzīvotāju vērtējums par nākotnes perspektīvām.

«Arī pie pozitīvās izaugsmes scenārija, aizbraucēju skaits būs pietiekami nozīmīgs, tādēļ šis jautājums vēl ilgi būs viens no ekonomiskās politikas «top» aktualitātēm, jo lielākā daļa no visiem emigrantiem ir darbspējas vecumā, ar lielu jauniešu īpatsvaru,» sacīja eksperts.

Viņš uzskata, ka tas sola nozīmīgus izaicinājumus ekonomikas ilgtspējai, sociālajai un arī politiskajai sistēmai. Tā kā aizbraucēji iedzīvotāju samazināšanās tendenci pastiprina, viņaprāt, fokusā jānotur dzimstības palielināšana.

Gašpuitis komentē, ka tas, ka pērn migrācijas saldo ir pasliktinājies, nosaka iebraucēju skaita kritums.

Eksperts atgādina, ka augstāko punktu aizbraucēju vilnis sasniedza 2009. un 2010.gadā, kad aizbraucēju skaits bija tuvu 40 tūkstošiem ik gadu.

Jau ziņots, ka pērn emigrācijā devušies 22,6 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju. Centrālajā statistikas pārvalde par satraucošo tendenci uzskata to, ka gandrīz 23% darbspējas vecuma emigrantu jeb 4,3 tūkstoši bija jaunieši 15 – 24 gadu vecumā, turklāt šis skaitlis nemazinās.

Pērn no Latvijas izbraukušo skaits ir par 2,6 tūkstošiem mazāks nekā 2012.gadā. Savukārt uz pastāvīgu dzīvi Latvijā ieradās 8299 cilvēki, kas ir par pieciem tūkstošiem mazāk nekā 2012.gadā.

Statistika liecina, ka 2013.gadā iedzīvotāju skaits migrācijas ietekmē samazinājās par 14,3 tūkstošiem jeb 0,7%, kas ir par 2,4 tūkstošiem vairāk nekā 2012.gadā.

Pēc CSP aprēķiniem, no 2000. līdz 2013.gadam no Latvijas emigrācijā devušies un nav atgriezušies apmēram 259 tūkstoši cilvēku.

Šā gada sākumā Latvijā dzīvoja 2 001 468 iedzīvotāju, kas ir par 22,4 tūkstošiem mazāk nekā 2013.gadā.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu