Citadeles pārdošanas darījumu grib noslēgt līdz vēlēšanām (14)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Privatizācijas aģentūra «Citadeles» pārdošanas darījumu gribētu noslēgt līdz Saeimas vēlēšanām, atzina Privatizācijas aģentūras Komercdarbības dienesta vadītājs Vladimirs Loginovs.

Pēc tam darījumam vēl būs jāsaņem uzraugu - Finanšu un kapitāla tirgus komisijas, Lietuvas Centrālās bankas un Šveices finanšu tirgus uzrauga, Konkurences padomes - piekrišana.

Patlaban potenciālie pircēji veic apstiprinošo padziļināto bankas izpēti jeb «confirmatory due diligence». Tas notiks vēl nedēļu vai divas, un līdz jūlija beigām investori sagatavos pārapstiprināto piedāvājumu, kā arī komentārus un priekšlikumus par piedāvāto pirkuma līguma versiju. Tad process varēs virzīties tālāk.

Privatizācijas aģentūra neatklāj, cik investori turpina strādāt pie šī darījuma.

Savukārt bankas akciju sākotnējā publiskā piedāvājuma biržā jeb IPO variants ir plāns «B». Loginovs skaidroja, ka IPO kļuva par «plānu B», jo Eiropas Komisija aprīlī atvēra padziļināto izmeklēšanas procedūru par valsts atbalstu «Citadelei» un «Revertai». Šādos apstākļos stratēģiskajam investoram var izskaidrot situāciju, investors var veikt padziļināto izpēti un izprast situāciju, savukārt IPO gadījumā «nav neviena investora, kam var apsēsties un izskaidrot, viss ir jāsaliek prospektā», skaidroja Privatizācijas aģentūras Komercdarbības dienesta vadītājs.

Tāpēc sadarbībā ar konsultantiem un juristiem tika konstatēts: kamēr nav Eiropas Komisijas lēmuma par izmeklēšanas procesa pabeigšanu, tikmēr IPO nav iespējams veikt. Tagad Eiropas Komisija lēmumu ir pieņēmusi un var atgriezties pie šī jautājuma. Tomēr ir jāņem vērā, ka IPO veikšanai ir divi «logi» - parasti IPO tiek veikts pavasarī vai rudenī, Latvijas gadījumā tas būtu jādara rudenī, bet oktobrī ir Saeimas vēlēšanas, kas arī varētu nedaudz ietekmēt finanšu investoru interesi, skaidroja Privatizācijas aģentūras Komercdarbības dienesta vadītājs.

Pēc Loginova teiktā, tiek vērtēts, vai šogad ir «logs» IPO veikšanai. Esot vairāki viedokļi - teorētiski to var darīt, bet praktiski ir diezgan sarežģīti. Tādējādi IPO kā risinājums tiks skatīts kopsakarā ar saņemtajiem investoru piedāvājumiem bankas «Citadele» pirkšanai.

Banka «Citadele» tika dibināta 2010.gadā, restrukturizējot valsts pārņemto «Parex banku». Patlaban Privatizācijas aģentūras īpašumā ir 75% mīnus viena bankas «Citadele» akcija, savukārt 25% un viena akcija pieder Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības bankai (ERAB).

Privatizācijas aģentūra investoram pārdos sev piederošās akcijas, taču procesā ir iesaistīti arī ERAB pārstāvji, un ERAB arī būtu gatava pārdot savas akcijas, ja investors vēlētos iegādāties 100% bankas «Citadele» akciju. Par ERAB piederošo akciju pārdošanu lēmumu gan pieņems ERAB, paskaidroja Privatizācijas aģentūras valdes priekšsēdētājs Ansis Spridzāns.

Loginovs vērtēja, ka investoru interese par bankas «Citadele» iegādi ir pietiekoša. Viņš salīdzināja, ka citās valstīs neviens nepiesakās pirkt vai arī, ja piesakās, tad vēlas, lai pārdevējs piemaksā par iegādi, kamēr Latvijā tā nav.

Arī eksperts - finanšu konsultanta «Superia» partneris Mārtiņš Krūtainis - atzīmēja, ka patlaban ir veiksmīgi apstākļi bankas «Citadele» pārdošanai. Reaģējot uz publiskajā vidē izskanējušo jautājumu, kāpēc valstij ir jāpārdod pelnošs uzņēmums, Krūtainis skaidroja, ka tas ir labākais laiks uzņēmuma pārdošanai, jo tad, kad uzņēmums strādā ar zaudējumiem, iespēja dabūt labu cenu par to ir līdzīga nullei.

Vienošanās ar Eiropas Komisiju paredz, ka valsts atbalsts bankā «Citadele» ir jānoslēdz līdz šā gada decembra beigām. «Parex bankas» restrukturizācijas plāns ar Eiropas Komisiju tika saskaņots 2010.gada septembrī, un šis plāns paredz valsts atbalsta izbeigšanu pēc situācijas stabilizācijas. Tagad bankas restrukturizācijas plāna galvenais mērķis - krīzes situācijas novēršana un situācijas stabilizācija - ir sasniegts, un bankai nepieciešams investors vai investori, kas nodrošinās bankas ilgtermiņa attīstību un plašākas attīstības iespējas. Pašlaik bankai ir noteikti ierobežojumi, ko tā drīkst un nedrīkst darīt, atzīmēja Spridzāns un piebilda, ka līdz ar privātā investora piesaisti restrukturizācijas plānā norādītie ierobežojumi uz banku «Citadele» vairs neattieksies un tā varēs strādāt kā pilnīgi brīvs tirgus dalībnieks, attiecīgi palielināsies konkurence tirgū. Piemēram, banka varēs vairāk kreditēt, varēs aktīvāk piesaistīt depozītus.

Kā ziņots, Eiropas Komisija vakar paziņoja, ka Latvijas piešķirtie atbalsta pasākumi «Revertai» jeb bijušajai «Parex bankai» un bankai «Citadele» atbilst Eiropas Savienības noteikumiem par valsts atbalstu. Līdz ar to Eiropas Komisija ir slēgusi savu padziļināto izmeklēšanu.

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu