Eksperti: Skonto būvei papildu apjoms gudrona dīķos neesot jāizsmeļ par saviem līdzekļiem

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Starptautiskās Inženierkonsultantu Federācijas sertificētie arbitri atzinuši, ka līgums ar pasūtītāju nenosaka, ka Skonto būve papildus sērskābā gudrona apjoms jāattīra par saviem līdzekļiem, ja darbu laikā atklājušies iepriekš nezināmi apstākļi. Uzņēmums ar arbitru atzinumu iepazīstinājis gan atbildīgās ministrijas, gan Valsts vides dienesta (VVD) vadītāju Ingu Koļegovu.

Viens no FIDIC (Starptautiskās Inženierkonsultantu Federācijas) prezidenta apstiprinātajiem sertificētajiem arbitriem Rodžers Ter Hārs Q.C. (Roger ter Haar Q.C.) atzinis, ka uzņēmumam neesot jāuzņemas atbildība par neparedzēta un neparedzama papildus piesārņotā materiāla daudzuma apstrādes izmaksām. «No manas pieredzes, es domāju, ka šķīrējtiesa, piemēram, tāda kā ICC arbitrāža, nonāktu pie tāda paša slēdziena,» atzinumā raksta arbitrs.

«Pasūtītāja arguments ir tāds, ka šis ir līgums, kas noslēgts par noteiktu summu, ko nav iespējams koriģēt. Šāda nostāja esot nepareiza. Tas ir līgums, saskaņā ar kuru līguma cenu iespējams koriģēt atbilstoši tā noteikumiem,» savu atzinumu pamato Starptautiskās Inženierkonsultantu Federācijas pārstāvis. Līgumā šāda iespēja izriet no atsevišķiem punktiem, kas regulē korekcijas radušos apstākļu rezultātā.

Arbitrs uzsver, ka nepārzina Latvijas likumdošanas nianses, taču

pauž uzskatu, ka Anglijas tiesa viennozīmīgi lemtu uzņēmumam par labu.

Starptautisko tiesību pārzinātājs smalki izpētījis līguma detaļas un analizējis, kādu rīcību tas paredz, bet kādu aizliedz. «Manuprāt, Pasūtītāja un Inženiera uzskats, ka nav tiesību uz papildus atlīdzību par neparedzēta piesārņotā materiāla daudzuma apstrādes izmaksām, ir nepareizs. Būtu bijis ļoti vienkārši sastādīt līguma projektu tā, lai tiktu panākts tiem vēlamais efekts – būtu pieticis atrunāt [viena] punkta dzēšanu,» arbitrs sniedz pamācību, kā būtu bijis jāveido līgums VVD interesēs.

Līgums starp uzņēmumu un VVD noslēgts, pamatojoties uz FIDIC Dzeltenās grāmatas līguma noteikumiem, kas tiek pielietoti visā pasaulē, tāpēc SIA Skonto Būve vērsusies pie Starptautiskās Inženierkonsultantu Federācijas viena no vadošajiem sertificētajiem ekspertiem Londonā ar lūgumu sniegt savu atzinumu par noslēgtā līguma noteikumiem un tā piemērošanas pretrunām. SIA Skonto Būve uzskata, ka FIDIC līguma noteikumu izstrādātājs un arbitrs, kurš skata strīdus, kas saistīti un izriet no FIDIC līgumiem, var dot neatkarīgu un kompetentu slēdzienu par FIDIC līguma noteikumu piemērošanu un līguma normu tulkošanu. SIA «Skonto Būve» ir pārliecināta par izredzēm savas pozīcijas aizstāvēt gadījumā, ja strīda risināšana tiks nodota izšķiršanai tiesā, vai, ja pasūtītājs būs nolēmis priekšlaicīgi izbeigt līgumu.

Kā jau ziņots, ka Inčukalna dīķos izrādījies par 45% vairāk smeļamās vielas, nekā paredzēts līgumā.

Tādēļ pilnīgai vietas attīrīšanai būtu nepieciešami vēl 11 miljoni eiro,

risinot šo jautājumu atsevišķi, ārpus noslēgtā Līguma robežām. VVD un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija uzstāja, ka uzņēmumam jāattīra viss piesārņojums esošā līguma ietvaros uz sava rēķina. Skonto būve piedāvātais risinājumus ir - vai nu piesaistīt starptautiskus ekspertus no Eiropas Komisijas un Eiropas Investīciju bankas izveidotā tehniskā atbalsta instrumenta JASPERS, vai izsludināt jaunu iepirkumu neparedzētā apjoma izsmelšanai.

Vēstule ar starptautiskā eksperta atzinumu par līguma traktējumu nosūtīta gan atbildīgajiem ministriem, gan VVD. Pagaidām atbilde neesot saņemta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu