BTA noslēdz vērienīgu darījumu par gandrīz pusmiljardu eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Apdrošināšanas sabiedrība «BTA Insurance Company» SE (BTA) šomēnes apdrošinājusi lidmašīnu «AirBus 320» un tās īpašnieka civiltiesisko atbildību par kopējo apdrošinājuma summu gandrīz pusmiljards jeb 449,1 miljons eiro. Tas ir BTA pastāvēšanas laikā lielākais noslēgtais apdrošināšanas darījums aviācijas risku apdrošināšanā, paziņojumā medijiem informē apdrošināšanas sabiedrība.

Ar apdrošināto lidmašīnu «AirBus 320» plānoti čarterlidojumi sadarbībā ar Latvijas lielākajiem tūroperatoriem uz tūristu iecienītajiem kūrortiem. Lidojumus plānots veikt no Rīgas, kā arī no citām Baltijas un Skandināvijas valstīm.

Lidmašīna «AirBus 320» pieder jaunajai aviokompānijai «Alpha Express Airlines», tā ražota 1997.gadā, un tajā ir 180 pasažieru sēdvietas.

Lidmašīnas «AirBus 320» KASKO apdrošināšanas polises apdrošinājuma summa ir 15,2 miljoni eiro, savukārt lidmašīnas īpašnieka civiltiesiskā atbildība apdrošināta par kopējo summu 433,9 miljoni eiro. Civiltiesiskās atbildības apdrošināšana paredz segt zaudējumus, kas nodarīti trešajām personām, proti, tiek segti zaudējumi par pasažieru un citu trešo personu dzīvībai un veselībai nodarīto kaitējumu, personām piederošo mantu un lidmašīnas pārvadājamās kravas bojājumiem vai bojāeju.

BTA Baltijas risku parakstīšanas departamenta direktore Evija Matveja paziņojumā medijiem skaidro, ka iepriekš BTA «AirBus» modeļa lidmašīnu bija apdrošinājusi 2003.gadā - tas bija gaisa kuģis ar 150 pasažieriem paredzētām sēdvietām, kura vērtība bija 14,5 miljoni eiro. Arī šai lidmašīnai bija iegādāta gan KASKO, gan lidmašīnas īpašnieka civiltiesiskās atbildības apdrošināšanas polise par vērienīgu kopējo apdrošinājuma summu - 448,4 miljoni eiro.

Matveja atzīmē, ka nelaimes gadījumi, kas notiek gaisa satiksmē, vienmēr ir ar daudz smagākām sekām - tajos iet bojā cilvēki un gaisa kuģi vairs nav atjaunojami. Ņemot vērā to, ka avāriju un ugunsnelaimju radītās sekas gaisa transportlīdzekļiem - lidmašīnām, helikopteriem - var radīt ļoti lielus zaudējumus, pārsvarā visos gadījumos šāda mēroga riski tiek pārapdrošināti pasaulē pazīstamās pārapdrošināšanas sabiedrībās ar izcilu reputāciju, tādējādi nodrošinot papildu garantiju atlīdzības izmaksai.

BTA ir viena no divām Latvijas apdrošināšanas sabiedrībām, kurām izsniegta licence gaisakuģu apdrošināšanai. 2012.gadā BTA izsniedza 230 aviācijas risku apdrošināšanas polises, savukārt pērn - 300 ar aviācijas riskiem saistītas apdrošināšanas polises. Šogad BTA izsniegusi jau 65 aviācijas risku apdrošināšanas polises. Kopumā laikā no 2005.gada BTA saņēmusi 11 apdrošināšanas atlīdzību pieteikumus par dažādiem aviācijas nelaimes gadījumiem. No šiem apdrošināšanas gadījumiem pieci notikuši Latvijā, divi Norvēģijā, savukārt pa vienam negadījumam bijuši Spānijā, Ungārijā un Igaunijā.

Pērn par gaisa satiksmes transportam radītiem bojājumiem BTA izmaksāja savas pastāvēšanas vēsturē otru lielāko apdrošināšanas atlīdzību aviācijas risku apdrošināšanā - 77 500 eiro. Negadījums notika pērn jūlijā, kad, veicot lidojumu ar privāto lidmašīnu «WT9 Dynamic - YL-FOX» Francijas dienvidaustrumos Alpu kalnu reģionā, lidaparāts piezemēšanas laikā neveiksmīgi saskārās ar zemi un avarēja. Lidaparāts negadījumā smagi cieta un nebija atjaunojams, bet, pateicoties veiksmei, lidmašīnas īpašnieks - pilots - un pasažieris guvuši vieglus savainojumus un traumas. Lidmašīnas īpašnieks bija Latvijā dzīvojošs Lielbritānijas pavalstnieks, kurš apdrošina savu lidaparātu BTA jau piecus gadus.

Lielāko apdrošināšanas atlīdzību - 360 000 eiro - par gaisa kuģim radītiem bojājumiem BTA izmaksāja 2006.gadā. Negadījums notika Itālijā, kad, veicot tehnisko apkopi, lidmašīnas zemgrīdas nodalījumā izcēlās ugunsgrēks.

Saskaņā ar Civilās aviācijas aģentūras datiem Latvijas Aviācijas gaisa kuģu reģistrā līdz šā gada sākumam reģistrēti 297 gaisa satiksmes līdzekļi, no tiem 2012.gadā reģistrēti 43 gaisa kuģi, savukārt 2013.gadā - 41 lidaparāts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu