Austrālijā interneta pakalpojumu sniedzējiem jāatklāj interneta pirātu vārdi

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Austrālijas tiesa otrdien likusi vietējiem interneta pakalpojumu sniedzējiem sniegt datus par interneta lietotājiem, kuri tiek turēti aizdomās par Holivudas filmas «Dallas Buyers Club» («Dalasas pircēju klubs») nelegālu lejupielādēšanu.

Federālās tiesas tiesnesis Naijs Perrams izdevis ordeni, kas liek pakalpojuma sniedzējiem atklāt 4726 austrāliešu interneta pirātu vārdus un mājas adreses autortiesību turētājiem.

Taču tiesnesis solīja ar vēlākiem tiesas lēmumiem pasargāt interneta lietotāju privātumu. Turpmākie lēmumi neļaus publicēt personisko informāciju.

Kompānija «Dallas Buyers Club LLC» un tās mātesuzņēmums «Voltage Pictures LLC» vērsās tiesā pret sešiem Austrālijas interneta pakalpojumu sniedzējiem «iiNet», «Internode», «Dodo», «Amnet Broadband», «Adam Internet» un «Wideband Networks». Viņi pieprasīja atklāt personīgo informāciju par IP adrešu lietotājiem, kuri bija lejupielādējuši «Dallas Buyers Club» ar failu apmaiņas programmas «BitTorrent» palīdzību.

Pakalpojumu sniedzēji februārī iebilda pret filmas autortiesību turētāju prasību, jo tie varētu mēģināt iebiedēt interneta lietotājus ar draudu vēstulēm par iespējamu tiesāšanos vai apjomīgiem naudassodiem.

Tiesa noteikusi, ka personīgo informāciju varēs izmantot tikai tamdēļ, lai prasītu kompensāciju par filmas nelikumīgu lejupielādēšanu. Ja autortiesību turētāji vēlēsies nosūtīt vēstules IP adrešu lietotājiem, tās vispirms būs jāapstiprina tiesā.

Autortiesību īpašnieku advokāts Maikls Bredlijs sacīja, ka lieta būšot precedents. «Nākamais solis ir lietotāju identificēšana, taču tālākā rīcība vēl nav izlemta,» viņš teica. «Es nezinu, kādu iespaidu tas atstās uz pirātismu. Austrālija ir starp valstīm ar lielākajiem interneta pirātisma rādītājiem. Šis ir pirmais solis no autortiesību turētāju puses, lai panāktu līdzsvaru.»

2013.gada drāma saņēmusi vairākas ASV Kinoakadēmijas balvas. Galvenās lomas tēlotājs Metjū Makonehijs pērn saņēma «Oskara» statueti kā labākais aktieris, savukārt Džaredam Leto tika pasniegta labākā otrā plāna aktiera balva.

ASV ierosināti vairāki simti lietu par filmas autortiesību pārkāpšanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu