Precizē Āfrikas cūku mēra riska zonas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Lai ieviestu Eiropas Komisijas noteiktās prasības par dzīvnieku veselības kontroles pasākumiem saistībā ar Āfrikas cūku mēri (ĀCM) dažās dalībvalstīs, tiek precizētas mēra riska zonas Latvijas teritorijā.

Ar valdības akceptētiem grozījumiem noteikumos «Āfrikas cūku mēra likvidēšanas un draudu novēršanas kārtība» tiek noteikts, ka mēra pirmās riska zonas teritorijā papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem ietilpst Alūksnes novada Ilzenes, Zeltiņu, Kalncempju, Annas, Malienas, Jaunannas, Mālupes un Liepnas pagasts, kā arī Apes novada Virešu pagasts.

Otrajā riska zonā joprojām ierindots Aknīstes, Cesvaines, Ērgļu, Ilūkstes, Jēkabpils, Kokneses, Krustpils, Līvānu, Lubānas, Madonas, Pļaviņu un Varakļānu novads, kā arī Jēkabpils.

Savukārt trešās riska zonas teritorijā papildus jau noteiktajiem novadiem un pagastiem ietilpst Alūksnes novada Veclaicenes, Jaunlaicenes, Ziemeru, Alsviķu, Mārkalnes, Jaunalūksnes un Pededzes pagasts, kā arī Apes novada Gaujienas, Trapenes un Apes pagasts.

Tāpat ar šiem grozījumiem noteikumos tiek regulēti nosacījumi tirdzniecībai ar cūkgaļu un cūkgaļas produktiem starp trešajām valstīm un tām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, kurās ir konstatēts ĀCM.

Izmaiņas noteikumos stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālā izdevuma «Latvijas Vēstnesis» mājaslapā.

Noteikumi attiecas uz cūku turētājiem. Pēc Lauksaimniecības datu centra datiem, Latvijā 2015.gada 1.janvārī bija 7428 cūku sugas dzīvnieku īpašnieki.

Kā ziņots, mājas cūkām ĀCM pēdējo reizi konstatēts pērn 17.septembrī. Līdz tam tika atklātas inficētas 72 cūkas trīs novadu desmit saimniecībās, bet kopumā slimības dēļ nācās iznīcināt 564 mājas cūkas.

Šogad ĀCM vīruss konstatēts 89 mežacūkām desmit novados un 20 šo novadu pagastos.

Kā ziņots, sākot ar šā gada 1.janvāri, vairs nav spēkā ārkārtas situācija, kas saistībā ar ĀCM uzliesmojumu 2014.gada jūlijā un septembrī tika noteikta vairāk nekā 40 Latvijas administratīvajās teritorijās. Tomēr mēra skartajās zonās līdz pat 2018.gada 31.decembrim saskaņā ar Eiropas Savienības lēmumu noteikti cūku un to produktu pārvietošanas ierobežojumi.

ĀCM Latvijā tika konstatēts 2014.gada 26.jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijas teritorijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu