ASV un Lielbritānijas specdienesti uzlauzuši SIM kartes

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV un Lielbritānijas specdienesti piekļuvuši pasaules lielākā SIM karšu ražotāja šifru atslēgām, kas ļauj tiem izsekot mobilo telefonu lietotājus, piektdien vēsta vietne «The Intercept».

Piekļūšana SIM karšu ražotāja datiem bijusi divu aģentūru kopīgi veikts pasākumus un tas nodrošina lielākās daļas balss un datu izsekošanas iespēju mobilajos tīklos, raksta «The Intercept», atsaucoties uz iekšēju britu dokumentu, kuru nopludinājis kādreizējais ASV specdienestu darbinieks Edvards Snoudens.

Vienību izveidojusi ASV Nacionālā drošības pārvaldes (NSA) un Lielbritānijas valdības elektroniskās drošības aģentūra (GCHQ).

Tās mērķis bija uzņēmums «Gemalto», kas saražo divus miljardus SIM karšu gadā 450 mobilo telefonu operatoriem, tai skaitā «AT&T», «T-Mobile», «China Mobile» un «SoftBank».

Kompānija reģistrēta Nīderlandē un tās ražotnes atrodas visā pasaulē, arī ASV.

«Gemalto» viceprezidents Pols Beverlijs «The Intercept» pavēstījis, ka viņu «satraukušas» ziņas par šo ielaušanos.

Viņš norādījis, ka patlaban pats svarīgākais ir saprast ielaušanās un datu noplūdes apmērus.

Kā vēsta «The Intercept», specdienesti piekļuvuši darbinieku privātajai sarakstei, tā iegūstot šifru atslēgas, kas tehniski atļauj tiem novērot mobilās komunikācijas bez pakalpojumu sniedzēju un varasiestāžu ziņas un atļaujas.

«Kad atslēga ir rokā, datu plūsmas atkodēšana ir vienkārša,» norādījis aktīvistu grupas «American Civil Liberties Union» galvenais tehnologs Kristofers Sogojans.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu