ASV panākta vienošanās par budžetu nākamajiem diviem gadiem (2)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Kongresa pārstāvji otrdien panākuši vienošanos par budžetu divu gadu periodam, cenšoties novērst vēl vienu valdības darba apturēšanu.

Prezidents Baraks Obama vienošanos jau novērtējis kā apsveicamu abu partiju sadarbības piemēru, kādu sašķeltajā Kongresā pēdējā laikā nācies reti novērot.

«Tā ir laba zīme, ka demokrāti un republikāņi Kongresā bijuši spējīgi sanākt kopā un pārraut tuvredzīgo, krīzes mākto lēmumu pieņemšanas ciklu,» norādījis Baltā nama saimnieks.

Abu partiju delegāciju vadītāji - senatore Petija Marija, kas pārstāv demokrātus, un republikāņu pārstāvis Kongresa apakšnama loceklis Pols Raiens - pavēstīja, ka vienošanās paredz valdības izdevumu griestus 2014. un 2015. gadā, kas nedaudz pārsniedz triljonu dolāru un tādējādi daļēji novērš automātisko budžeta samazināšanu, kas kļuvusi pazīstama kā sekvestrācija.

«Es šo vienošanos uzskatu par soli pareizajā virzienā,» atzina Raiens, kurš ieņem Pārstāvju palātas Budžeta komisijas priekšsēdētāja amatu. Viņš arī uzsvēra, ka vienošanās neparedz nodokļu paaugstināšanu, tomēr federālo iestāžu darbiniekiem nāksies samierināties ar paaugstinātām iemaksām savos pensiju fondos.

Paredzēts ieviest arī federālo nodevu par lidostu drošību, kas lidojumus sadārdzinās vidēji par pieciem dolāriem.

«Mēs esam izlauzušies no strupceļa un panākuši abu partiju kompromisu par budžetu, kas novērsīs valdības darba apturēšanu janvārī,» savukārt norādīja Marija, kas vada Budžeta komisiju Senātā.

Jau oktobrī ASV valdībai nācās daļēji apturēt darbu, jo Kongress nespēja panākt vienošanos par jaunā fiskālā gada budžetu. Pagaidu vienošanās, kas ļāva federālajām iestādēm atsākt darbu, beidz darboties 15.janvārī, un līdz šim datumam nepieciešams panākt jaunu vienošanos.

Vienošanās paredz federālā budžeta deficītu divu gadu laikā samazināt par 23 miljardiem dolāru, taču Raiens norādīja, ka šī izdevumu samazināšana ir daudz «prātīgāka» nekā iepriekš.

Vienlaikus vienošanās paredz kompensēt izdevumu samazinājumu, kas automātiski stājās spēkā šā gada janvārī, jo republikāņi un demokrāti nespēja vienoties. Tam paredzēts atvēlēt 63 miljardus dolāru.

Raiens pauda pārliecību, ka abas Kongresa palātas panākto vienošanos apstiprinās.

Balsojums sagaidāms, vēl pirms kongresmeņi piektdien dosies Ziemassvētku brīvdienās.

Pārstāvju palātas spīkers Džons Bēners vienošanos atzinis par «pozitīvu soli uz priekšu».

Savukārt Obama vienošanos nosaucis par «līdzsvarotu». «Šī vienošanās neietver visu, ko es vēlētos, un zinu, ka daudzi republikāņi jūtas tāpat kā es. Tāda ir kompromisa iedaba,» atzina prezidents.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu