Jaunākā dāmu lasāmviela drūmajam laikam (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Neuztver pelēku dienu kā pamatu skumjām vai drūmai omai! Beidzot tev ir laiks ko palasīt dvēselei vai apgūt ko jaunu pavārmākslā! Lūk, pēdējie grāmatu jaunumi.

Lieliskais Getsbijs

Frānsiss Skots Ficdžeralds

Frānsiss Skots Ficdžeralds (Francis Scott Key Fitzgerald, 1896–1940) ir amerikāņu rakstnieks, viens no «zudušās paaudzes» puišiem, kuru dzīvi pārvērta Pirmais pasaules karš, – tāpat kā E. Hemingvejs, E. M. Remarks un T. S. Eliots. Populārākie no viņa darbiem ir «Neticamais stāsts par Bendžaminu Batonu», «Ir maiga nakts» un «Lieliskais Getsbijs». «Lieliskais Getsbijs» ir himna aizgājušajiem laikiem – Amerikai, kur īsā laikā bija iespējams saraust bagātības, kur pludoja šampanietis, līksmoja daiļas sievietes un iznesīgi puiši, kur ballītes un dārza svētki ilga dienām. Zelta jaunatnes izpriecas, sentiments un patiesas jūtas: Džejs Getsbijs, romantiskais ciniķis, sapņotājs un kontrabandists un pie naudas upes dzimušie Dēzija un Toms Bjūkenani, ļaudis, kuriem kopš mazotnes piederējis itin viss... (Zvaigzne ABC)

Azenkūras līgava

Džoanna Hiksone

Aizraujošs, episks vēstījums par karalieni, kas iedibināja Tjūdoru dinastiju. Lieliski piemērots Filipas Gregorijas talanta cienītājiem. Izcilā vēsturisko romānu autore, žurnāliste un publiciste Džoanna Hiksone kopš trīspadsmit gadu vecuma kaislīgi aizraujas ar Lielbritānijas vēstures studijām, īpašu uzmanību veltot viduslaikiem. Divdesmit piecus gadus nostrādājusi BBC ziņu redakcijā un Radio 4 dienas programmas redakcijā, Džoanna pārceļas uz dzīvi laukos un pilnībā velta sevi literatūrai. Autore sarakstījusi vairākus vēsturiskus romānus, poēmas un stāstu seriālus. Kad Mjetas jaundzimušais bērns iet bojā, viņa kļūst par zīdītāju neprāta pārņemtā karaļa Šarla Sestā galmā. Mjeta rūpējas par Valuā dzimtas princesi Katrīnu, kas ierauta galma dzīves virpulī. Katrīnai pieaugot, viņa kļūst par bandinieku nežēlīgā spēlē – divu ietekmīgu dinastiju cīņā. Viņas brālis dofins un ļaunais, viltīgais Burgundijas hercogs izmanto Katrīnu Francijas mērķu piepildīšanai. Katrīnai nepietiek spēka, lai viņus apturētu, tomēr Azenkūras kaujas iznākums visu maina, un piepeši viņa ir vērtīgāka balva nekā jebkad. (Kontinents)

Nakts vilciens uz Lisabonu

Paskāls Mersjē

Paskāls Mersjē (Pascal Mercier), dzimis 1944. gadā Bernē, ir filozofijas profesors Berlīnes Brīvajā universitātē. 2006. gadā par savu daiļradi saņēmis Luīzes Marijas Kašnicas balvu. Mācību stundas vidū latīņu valodas skolotājs Raimunds Gregoriuss pēkšņi pieceļas un atstāj klasi. Viņu ir pārņēmusi biedējoša sajūta, ka laika vairs nav atlicis daudz, un viņš pamet savu sakārtoto, mierīgo dzīvi un iekāpj nakts vilcienā, kas dodas uz Lisabonu. Koferī viņam ir portugāļa Amadeu di Pradu grāmata – Gregoriusa prātu neatlaidīgi nodarbina tajā paustās domas par dzīvi, mīlestību, vientulību, galīgumu, draudzību un nāvi. Viņš dodas meklēt šo fascinējošo cilvēku. Gregoriusa dzīvi tam ir lemts mainīt līdz nepazīšanai. (Zvaigzne ABC)

Svešzemniece

Diāna Gabaldone

Kopš iznākšanas 1991. gadā romāns angļu valodā vien piedzīvojis jau 79 izdevumus un pārdoti vairāk nekā 17 miljoni grāmatas eksemplāru. Ietekmīgā izdevuma «The New York Times» bestselleru sarakstā «Svešzemniece» pabija 152 nedēļas – teju trīs gadus! Vārdu sakot, šis romāns izraisīja īstu lasītāju sajūsmas vētru! Kad garlaicības māktā medmāsa Klēra Rendela pastaigājas Skotijas pakalnos, prātodama, ka dzīve ar mīļoto vīru Frenku izrādījusies pavisam citāda, nekā gaidīts, viņa nejauši nonāk pie kromleha, sena akmeņu krāvuma. Skotu leģendas vēsta, ka, izejot caur kromlehu, iespējams nokļūt pagātnē vai nākotnē... Un jau nākamajā mirklī Klēra attopas svešā vietā, kauslīgi noskaņotu vīru ielenkumā, bet vēl pēc brīža tiek sagūstīta. Otrpus kromleham viņai sākas jauna dzīve divsimt gadu senā pagātnē, dzīve, kas nemaz nelīdzinās rāmajai ikdienai kopā ar Frenku. Kad Klēras jaunajā dzīvē ienāk Džeimijs, staltais, nekaunīgais un pašpārliecinātais sarkanmatis, to varētu nosaukt par absolūti pilnīgu – ja vien ne daži ienaidnieki, kuri vēlas tikt vaļā no Džeimija uz visiem laikiem... Un ja ne apstāklis, ka daži no Džeimija ienaidniekiem ir Klēras vīra Frenka senči... (Zvaigzne ABC)

Mēdeja un viņas bērni

Ludmila Uļicka

Ik gadus aprīlī sākas «ģimenes sezona». Mēdejai Mendesai, pēdējai tīrasiņu grieķietei šai Krimas piekrastē, jau ir pāri septiņdesmit un savu bērnu nav, bet no malu malām – no Taškentas, no Lietuvas un Gruzijas – bēgdami no ikdienas, pie Mēdejas sabrauc radu bērni un mazbērni. Ar rāmu garu un likteņa griežos rūdītu atturīgu labvēlību viņa uzņem raibo baru, kurā arvien ir kāda jauna mīlestība, jauni dzīvesbiedri un bērni. Romāna plašo audumu veido ģimenes noslēpumi – Mēdejas un viņas tuvinieku dzīves un mīlestības stāsti, kuru viducī rimti paliek mūžsenā Krimas zeme un šī apbrīnojamā sieviete. «Mēdeja un viņas bērni» (1996) ir pirmais Ludmilas Uļicakas romāns: vienas vasaras stāsts, ģimenes sāga un ar neparastu gudrību svētītas sievietes portrets. Ar rotaļīgu vieglumu un smalki ironisku valodu rakstniece būvē tiltus, savienojot gadsimta lielos notikumus un cilvēku dzīves vienkāršās norises. (JĀŅA ROZES APGĀDS)

Meitene, kas iemācīja man smieties

Džūda Devero

New York Times bestselleru autores Džūdas Devero kontā ir 38 romāni, pārdoti vairāk nekā 60 miljonos eksemplāru. Lasot pikantas mīlestības, dzirkstoša dzīvīguma pilnu smalki savītu stāstu ar neprognozējamām beigām, laika izjūta pazūd. Slavena un nepārspēta savā žanrā, autore arvien valdzina lasītājus visā pasaulē. Kima ir veiksmīga rotu māksliniece un vada juvelierizstrādājumu veikalu, taču personiskajā dzīvē viss nav tik spoži. Viņas laime ir tikpat tāla kā vasara bērnībā, kas pavadīta kopā ar Trevisu Meritu, kurš noslēpumaini ieradās Edilīnā kopā ar māti un tikpat spēji no tās pazuda… Pēc daudziem gadiem nobružāta fotogrāfija kalpo kā vienīgais atgādinājums par abu bērnu neviltoto laimi. Brīdī, kad Kima to gaida vismazāk, Treviss, kurš nu ir kļuvis par atjautīgu, sevišķi viltīgu un nežēlīgu advokātu Manhetenā, atgriežas Edilīnā kāda cilvēka uzdevumā… Seni dzimtas noslēpumi, kaislības un uzticēšanās, zemiski nodomi un atmaskoti nelieši – Edilīnas mazpilsētas gaisotne allaž ierauj lasītāju notikumu virpulī un neatlaiž līdz pat pārsteidzošam fināla risinājumam. (Kontinents)

Ir visādi gājis

ĀRIJA IKLĀVA

Ilggadējā bijusī Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta direktore Ārija Iklāva savā atmiņu grāmatā raksta: «Savā ziņā arī mans dzīves stāsts ne tikai ietver to, kas man pašai svarīgs, bet atspoguļo arī mirkļus no vesela laikmeta.» Patiesi – grāmatā atradusies vieta gan izjustām atmiņām par autores bērnību un jaunību politiski sarežģītajā 20. gadsimta vidū, gan ainām no darba gaitām toreizējās Latvijas PSR Ministru Padomes priekšsēdētāja Viļa Lāča sekretāres amatā, gan saskarsmei ikdienas darbā ar visdažādākajām amatpersonām, bet visvairāk – vienlaikus lietišķi un emocionāli attēlotai Dzimtsarakstu departamenta izveides un attīstības gaitai, dažādiem notikumiem un kurioziem no vairāku desmitu gadu darba pieredzes tajā. Ar nerimstošu dzīvesprieku, labu humora izjūtu un trāpīgiem cilvēku vērojumiem Ārija Iklāva veiksmīgi rāda to, kā viena cilvēka dzīves stāstā var atspoguļoties vesels laikmets. (Zvaigzne ABC)

Citroni dzeltenie

KAJSA INGEMARSONE

Atvairot uzmācīgu šefu, sasist neganti dārgu vīna pudeli – tas ir tikai iesākums melnajai strīpai Agneses līdz šim rāmajā un jaukajā dzīvē. Atlaišanai seko vēl dažādas ķibeles, bet tad atspīd sīks gaismas stariņš. Bijušais kolēģis Kalle piedāvā meitenei darbu restorānā, kurš vēl tikai top. Tā sākas projekts «Citroni dzeltenie»... Restorāns sāk darbu – un dažādu iemeslu vadīti tajā pamazām sarodas visi Agneses draugi. Lusena, brīvā un nepiesātināmā ballīšu karaliene, maigi nevarīgais mūziķis Tubīass, bagātu vecāku dēls Kalle, laipnais Paolo, tiešā un principiālā Madlēne, noslēpumainā restorānu apskatniece Lola un dīvainītis Dāvids. Tik dažādi, tik īsti, tik ļoti tādi paši kā mēs... Asredzīgs, sirsnīgs, mūsdienīgi vienkāršs romāns, kurš parāda dzīvi visā tās pilnasinīgajā krāšņumā. (Zvaigzne ABC)

Ar mīlestību nepietiek

Adele Pārksa

Londonas meitene Eloīze Hemiltone nespēj iztēloties savu dzīvi citur, kā vien lielpilsētā. Tomēr pēc ilgām pārdomām, sava vīra pārliecināta, Eloīze ar visu ģimeni pārceļas uz dzīvi Dārtmutā... Eloīzei tagad jāsadala sava uzmanība starp ģimeni, vīra māti Mārgaretu un labāko draudzeni Sāru... Cenšoties attaisnot savu tuvinieku ilgas, Eloīze riskē zaudēt pati sevi... Triju sieviešu stāsts savijas kopējā pavedienā. Būdamas tik atšķirīgas, tomēr tuvas, viņas saprotas mīlestības valodā – veidojot sarunu no pusvārda, viegla žesta un pat klusuma. Katrs dzīves pavērsiens smeldzīgi un nenovēršami atgādina, ka dzīve vienmēr rit uz priekšu un iztērētais laiks atpakaļ netiek atgriezts. (Kontinents)

Atbildi zina tikai laiks

Džefrijs Ārčers

Džefrijs Ārčers sarakstījis vairāk nekā 18 romānu, īsstāstus, lugas un dokumentālo prozu. Autora darbi tulkoti 37 valodās, izdoti 97 valstīs un pārdoti vairāk nekā 250 miljonos eksemplāru. Tikpat talantīgi un izsmeļoši kā Dikenss, Ārčers attēlo 20. gadsimta sākuma Lielbritāniju. Kliftonu ģimenes sāga ir visambiciozākais izcilā Lielbritānijas rakstnieka Džefrija Ārčera romāns. Šajā grāmatā, kuras stāsts sākas 1919. gada Bristoles nomalē, lasītājs dodas dramatiskā, negaidītu un galvu reibinošu pavērsienu pilnā piedzīvojumā pa Kliftonu dzimtas ceļu. Pat aizverot pēdējo lappusi, paliek nepārvarama vēlme šo ceļojumu turpināt...

Lielā saldumu grāmata

ELIZABETE LA BAU

Vai vēlaties pārsteigt savus viesus ar saldumiem, kas garšo un izskatās kā profesionāļa meistardarbs? Varbūt esat nolēmis sākt jaunu dzīvi un atvērt konfekšu ražotni savā virtuvē? Vienalga, vai jums jau ir pieredze konfekšu gatavošanā un jūs tikai vēlaties atrast jaunas idejas un iedvesmu, vai arī esat iesācējs un meklējat saprotami izskaidrotas konfekšu gatavošanas receptes, šajā grāmatā noteikti atradīsiet daudz interesanta.
– Konfekšu gatavošanas pamati – viss, kas jāzina par nepieciešamo aprīkojumu, izejvielām un saldumu pagatavošanas metodēm.
– Vairāk nekā 50 recepšu – trifeles, karameles, īrisi, zefīrs, marcipāns, cukura vērpetes, šokolādes bļodiņas un citi nepārspējami gardumi.
– Raksturīgāko problēmu apraksts – visbiežāk pieļautās kļūdas, gatavojot attiecīgās konfektes, un ieteicamie risinājumi.
– Saldumu noformēšanas noslēpumi – kā izmantot dekorēšanas pulveri, ēdamās zelta lapiņas, šokolādes dekoru nospiedumu lapas un kā pagatavot krāsainas konfekšu glazūras un izsmalcinātus cukura rotājumus. (Zvaigzne ABC)

Ilze Liepa «Liepas metode»

Ilze Liepa ir pasaulē pazīstama baletdejotāja, leģendāro latviešu baletdejotāju Māra Liepas meita un Andra Liepas māsa. Gudra un skaista sieviete. Grāmatā «Liepas metode» viņa dalās gan dzīves uzskatos, gan atklāj savu īpašo «ķermeņa filozofiju», kura mūs aicina iemīlēt sevis paša ķermeni. Ne katram ir iespēja apmeklēt Ilzes Liepas baleta nodarbības, kurās visu vecumu sievietes mācās eleganci un graciozitāti. Tomēr ikvienam ir iespēja izlasīt šo grāmatu un noskatīties vingrojumu ierakstu DVD formātā. «Es zinu, ka katra sieviete grib justies skaista, iznesīga un jauna. To var panākt, pareizi organizējot savu dzīvi un iemācoties vadīt savu ķermeni. Es runāšu par kustībām, uzturu un sevis kopšanu. Par savu fizisko treniņu metodi, kas padarīs jūs elegantu un graciozu. Šo metodi es izstrādāju kopā ar profesionāļu grupu, pirms tam daudz ko izmēģinot.» (JUMAVA)

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu