Grāmatu jaunumi bērniem (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Iznākuši vairāki grāmatu jaunumi mūsu mazākajiem lasītājiem!

Zelta pasakas (MARGARITA STĀRASTE)

Jau vairāku paaudžu iemīļotās bērnu rakstnieces un ilustratores Margaritas Stārastes (dz. 1914) zīmēšanas talants atklājās jau bērnībā, kad tēvs allaž mudināja meitu darboties ar zīmuļiem un krāsām, veda uz mākslas izstādēm. Savukārt viņas mīlestība uz literatūru dzima, klausoties vecmāmiņas pasakas, teikas un tautasdziesmas un mācoties Natālijas Draudziņas ģimnāzijā. Par profesijas izvēli Margaritai nekādu šaubu nebija – viņa iestājās Latvijas Mākslas akadēmijā un studēja glezniecību pie Konrāda Ubāna, Jāņa Kugas, Vilhelma Purvīša, bet vēlāk absolvēja Grafikas nodaļu.

Margaritas Stārastes pirmās grāmatas pie lasītājiem nonāca 1942. gadā. Kopumā māksliniece ir ilustrējusi ap 100 grāmatu – gan pašas, gan citu autoru sacerētas.
Margaritas Stārastes ilustrāciju stils ir pazīstams uzreiz: tajās dominē košas krāsas un apaļas formas un visa pasaule ir dzīva – ne tikai cilvēki, zvēri, putni un kukaiņi, bet arī koki, augi, sniegavīri, saule un mēness. Šiem zīmējumiem raksturīgs visaptverošs mīļums.

Šajā krāšņajā izlasē apkopotas populārākās Margaritas Stārastes grāmatas. Jau atkal pie bērniem nāk ziņkārīgais Kraukšķītis, ņiprais Zīļuks, zinātkārā Tince, draudzīgais lācītis Rūcītis, čaklie Dižmeža iemītnieki un daudzi citi jau vairākām lasītāju paaudzēm pazīstamie pasaku varoņi. Grāmatā iekļauti arī citu autoru dzejoļi un pasakas, kā arī latviešu tautasdziesmas ar mākslinieces ilustrācijām. Brīnišķīgie zīmējumi palīdz bērniem atklāt pasauli, dabas daudzveidību un burvību. (Zvaigzne ABC)

Brīnumainā Nensija un fifīgais kucēns

Grāmatā «Brīnumainā Nensija un fifīgais kucēns» Nensija nolemj pierunāt vecākus iegādāties kucēnu, taču mazās aušas un vecāku priekšstati par to, kādam vajadzētu būt kucēnam, krasi atšķiras. Meitēns atkal iekuļas piedzīvojumos un galu galā saprot, ka galvenais nebūt nav tas, kā kucēns izskatās. Grāmatas beigās mazā iegūst jaunu draugu – pavisam īpašu suņu meiteni. Kā katrā grāmatiņā par Nensiju, arī šajā tiek sniegta vērtīga mācība – būt unikālam ir vēl labāk, nekā būt brīnumainam!

Grāmatas par brīnumaino Nensiju stāsta ne tikai par pucēšanos un košām lentēm. Tie ir vienlaikus draiski un dzīvesgudri stāstiņi par mazas meitenītes stiķiem un niķiem, par viņas fantāzijām un skatu uz ģimeni, un pasauli ap sevi. Šīs grāmatas sniedz vērtīgas dzīves mācības gan mazajiem, gan viņu vecākiem. (White Book)

Arlabunakti, lāčuk!

Dažreiz bērniem vakaros nekādi nenāk miedziņš. Taču došanos pie miera var pārvērst par brīnumjauku rotaļu, it īpaši, ja talkā nāk uz rokas velkams rotaļu lāčuks. Glāzi piena vai varbūt kakao? Pasaku par pirātiem vai pūķiem? Palīdzi savam jaunajam draugam izlemt! Saldus sapnīšus! (Egmont)


Džila Lūisa «Baltais delfīns»

    Rakstniece Džila Lūisa grāmatā «Baltais delfīns» iedvesmo lasītājus kaut kam nezināmam un vēl neizjustam... Tikko iepzinušies, Kera un Fēlikss nevar viens otru ciest. Taču, pludmalē atraduši ievainotu delfīnēnu, viņi nešauboties sāk sadarboties, lai to glābtu. Kļuvuši par draugiem, viņi apņemas atklāt patiesību, kāpēc pazuda Keras māte, kā arī cīnīties par tuvējā rifa aizsardzību. Taču ietekmīgi ļaudis nevēlas, lai viņiem tas izdotos. Kā lai Kera un Fēlikss panāk, ka viņos ieklausās, ja visi ir pret viņiem? (JUMAVA)

    Plaukstiņas (NATĀLIJA ČUBA)

    Šī burvīgi ilustrētā grāmata paredzēta nodarbībām ar pašiem mazākajiem bērniem, sākot no viena gada vecuma. Tajā ir labestīgas pasaciņas, jautri skaitāmpantiņi, aizraujošas spēles un uzdevumi. Grāmatā var uzzināt, kā kopīgās rotaļās ar mazuli vingrināt bērna pirkstiņus, attīstīt viņa atmiņu, uzmanību, domāšanu, runu, iztēli, kā arī paplašināt priekšstatus par apkārtējo pasauli. (Zvaigzne ABC).

    Lūgums vakarzvaigznei

    Lācēns sapņo par gaismiņu, kas aizbaidītu visas ēnas. Dodies kopā ar viņu naksnīgā piedzīvojumā! Ikreiz, kad lācēns cenšas aizsniegt vakarzvaigzni, klausies maigu šūpuļdziesmu. (Egmont)


    Kā pūcīte Punga iemācījās palīdzēt citiem

    Pēc nakts medībām pūces parasti iet gulēt, tāpēc pūcītei Pungai no rīta nāk miegs, bet vēl jāpalīdz draugiem. Ko nu iesākt? Pasaka par pūcīti Pungu un viņas draugiem bruņurupucēnu Buksi, mangustiņu Maksi un vardulēnu Viksi ne tikai mācīs mazajam lasītājam draudzīgi sadzīvot ar citiem, bet arī ieaijās saldā miedziņā. «Miedziņpasakas» bērnus uzrunā ar lielām un izteiksmīgām ilustrācijām, kā arī ar vienkāršu un viegli uztveramu tekstu. (Zvaigzne ABC)

    Kā bruņurupucēns Buksis iemācījās dalīties ar citiem

    Bruņurupucēnam Buksim ir dzimšanas diena, un draugi viņam uzdāvina lieliskas dāvanas. Buksim par tām ir liels prieks, tomēr ar savu rīcību viņš aizvaino draugus un paliek viens. Ko nu iesākt? Pasaka par bruņurupucēnu Buksi un viņa draugiem mangustiņu Maksi, pūcīti Pungu un vardulēnu Viksi ne tikai mācīs mazajam lasītājam draudzīgi sadzīvot ar citiem, bet arī ieaijās saldā miedziņā.
    «Miedziņpasakas» bērnus uzrunā ar lielām un izteiksmīgām ilustrācijām, kā arī ar vienkāršu un viegli uztveramu tekstu. (Zvaigzne ABC).

    Kā vardulēns Viksis iemācījās cienīt citus

    Pienācis laiks vardulēnam Viksim doties uz skolu, bet viņam nepatīk ne lasīt, ne rakstīt, ne rēķināt un kur nu vēl labi uzvesties! Viksis steigā sastrādā tik daudz nerātnību, ka draugi un skolotāja jūtas apbēdināti. Ko nu iesākt? Pasaka par vardulēnu Viksi un viņa draugiem bruņurupucēnu Buksi, mangustiņu Maksi un pūcīti Pungu ne tikai mācīs mazajam lasītājam draudzīgi sadzīvot ar citiem, bet arī ieaijās saldā miedziņā.«Miedziņpasakas» bērnus uzrunā ar lielām un izteiksmīgām ilustrācijām, kā arī ar vienkāršu un viegli uztveramu tekstu. (Zvaigzne ABC)

    Lidmašīnas

    Dastijs ir mazs lauku miglotājs ar lielu sapni. Viņš vienmēr vēlējies pacelties gaisā kopā ar labākajiem un piedalīties sacensībās «Spārni apkārt pasaulei». Ir tikai viena bēda - Dastijs baidās no augstuma. Uzzini, vai viņš godam izturēs lielāko pārbaudījumu savā mūžā un lidos tik ātri un tik augstu kā vēl nekad! (Egmont)


    Vakara pasaciņas

    Dodies uz Čučumuižu kopā ar Bembiju, uzslej telti ar Vinniju Pūku un izpriecājies pidžamu ballītē ar Auroru un fejām! Tevi ieaijās miedziņā brīnišķīgi stāsti par iemīļotajiem animācijas filmu varoņiem. Noskaņoties naktsmieram palīdzēs Nemo pārsteiguma ballīte, Maika un Sallija piedzīvojumi, diena kopā ar lauvēnu Simbu un citi aizraujoši notikumi. (Egmont)


    Rikikī piedzīvojumi

    Ar dzīvespriecīgā franču lācēna Rikikī piedzīvojumiem izaugušas jau daudzas lasītāju paaudzes. Šoreiz grāmatā «Rikikī piedzīvojumi» apkopoti gandrīz trīsdesmit gan jau pazīstamu un mīļu, gan no jauna tulkotu stāstiņu par Rikikī un viņa draugu darbiem un nedarbiem. Vai zini, kā Rikikī sastapa sniega lauvu? Kā kopā ar draugiem lācēns noķēra ābolu zagļus? Un kā izvārīt zaru zupu? Par to visu tu varēsi izlasīt krāšņi ilustrētajā grāmatā «Rikikī piedzīvojumi»! (Zvaigzne ABC)

    Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
    Redaktors iesaka
    Nepalaid garām!
    Uz augšu