Dāmu romāni atvasarai (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Augusts uzskatāms par beidzamo vasaras mēnesi, tomēr tas nebūt nav mazāk romantisks, jo tieši šīs naktis ir zvaigžņotākās. Šoreiz apkopojam pavisam sievišķīgus un romantiskus romānus, kas tā vien piestāv atvasaras mēnesim.

Centrālparka vāveres pirmdienās skumst

Katrīna Pankola

Katrīnas Pankolas stāstu vērpjamais ratiņš dūc dienu un nakti. Tiek radīti romāni, kuriem sievietes visā pasaulē seko līdzi aizturētu elpu. Galvenie varoņi piedzīvo brīžus, kad pamats zem kājām vienkārši izzūd, liekot tiem meklēt izeju no nekurienes, lasīt dzīves atstātās zīmes, pamanīt iespējas un atrast mīlestību.
Notikumu centrā atrodas pati dzīve visā tās krāšņumā – vienubrīd kā grezns salūts Elizejas laukos, citkārt kā skumja elēģija Centrālparka pirmdienās. Šajā grāmatā ir viss – dvēsele, humors, cerība! Žozefīnes dzīvē beidzot vajadzētu iestāties harmonijai – pārdzīvojusi savas dzīves lielākās drāmas, viņa varētu nesteidzīgi nodoties rakstīšanai. Un tomēr nekas nenotiek kā pasakā, kurā «viņi dzīvoja laimīgi mūžam»...
Katrīnas Pankolas kontā ir pusotra desmita bestselleru, pārtulkotu lielākajās pasaules valodās, un šobrīd viņa ir visvairāk lasītā mūsdienu franču autore. Pēc romānu «Krokodilu dzeltenās acis» un «Bruņurupuču lēnais valsis» izdošanas Katrīnas Pankolas darbi pastāvīgi atrodas lasītāju uzmanības centrā. «Kontinents».

Kalns starp mums

Čarlzs Mārtins

Lidostā nejauši sastopas ķirurgs Bens un žurnāliste Ešlija. Atcelts reiss draud izjaukt svarīgus plānus – Benu gaida pacienti, bet Ešlija steidzas uz savām kāzām. Tāpēc, kad niecīgas lidmašīnas pilots piekrīt vest divus pasažierus uz Denveru, abiem tas šķiet lielisks risinājums.
Tad notiek neiedomājamais: lidmašīna nogāžas Klinšu kalnos, bet Bens un Ešlija izglābjas par mata tiesu. Ešlijai ir lauzta kāja, arī Bens avārijā ir stipri cietis. Pats briesmīgākais ir tas, ka mežonīgajā kalnu apvidū nav cilvēku, turklāt neviens pats pasaulē neiedomāsies viņus meklēt šeit! Kalnos valda ziema, apkārtne ir nepazīstama, ēdiena nav, avārijas signālierīce ir sasista, un vienīgā iespēja, kā nesajukt prātā aiz bezcerības, ir atmiņas par mīļajiem tur, tālajā civilizētajā pasaulē. Ešlija var tikai gulēt, bet Bens uzņemas rūpes par visu. Viņš mēģina medīt un zvejot, rast pajumti un, pats galvenais, izdomāt, kā abi varētu no šejienes izkļūt dzīvi. Ik vakaru Bens diktofonā ierunā vēstuli sievai, bet Ešlija slepus klausās un apbrīno Bena spēju mīlēt. Vai Vinss tā mīl viņu? Vai viņa mīl Vinsu, vīrieti, ar kuru ir saderināta? Mēnesis, ko Ešlija pavada kopā ar Benu, ik dienu atkarojot Pirmatnībai, ik dienu pārvarot vājumu, sāpes un ciešanas, abus satuvina, un izglābšanās nes ne vien prieku un atvieglojumu, bet arī smeldzi. Un tad viņi vēlreiz uzmeklē viens otru... «Zvaigzne ABC».

Otrdienu draudzenes

Monika Pēca

Ja šīs piecas sievietes, nu jau vecumā zem un virs četrdesmit gadiem, būtu satikušās šodien, varbūt arī starp tām nebūtu izveidojusies draudzība. Taču viņas bija tikušās pirms piecpadsmit gadiem un, kopīgi apmeklējot franču valodas kursus, kļuvušas par labākajām draudzenēm. Katra mēneša pirmajā otrdienā viņas sanāk kopā savā iemīļotākajā restorānā: veiksmīgā, daiļrunīgā krimināllietu advokāte Karolīna, Judīte – pārjūtīgā drāmas karaliene; Eva – pašaizliedzīgā četru bērnu māte, kas sen atmetusi savas profesionālās ambīcijas, Kikī, kas vienmēr ir labā noskaņojumā un allaž iemīlējusies, turklāt vēl joprojām cer, ka tiks pamanīta dizaineru pasaulē, un Estella – aptieku ķēdes īpašnieka efektīgā laulātā draudzene ar pārpilnu drēbju skapi un brīnumaini asu mēli.
Vienreiz gadā visas piecas dodas kopīgā izbraukumā. Taču šoreiz viss ir citādi: Judīte ir tikko kļuvusi par atraitni. Pēc vīra nāves tā atrod viņa dienasgrāmatu, kurā Arne aprakstījis savu svētceļojumu uz Lurdu, ko slimības dēļ nespēja pabeigt. Piecas draudzenes nolemj noiet Arnes ceļu līdz galam, nemaz nenojaušot, kas viņas tajā sagaida. Monika Pēca (1963) Minhenes Universitātē studējusi ģermānistiku, komunikāciju zinātnes un filozofiju, izmēģinājusi spēkus reklāmā un izdevējdarbībā, strādājusi televīzijas filmu redakcijā par redaktori. Kopš 1998. gada filmu scenāriju autore. Pēc Monikas Pēcas romāna «Otrdienu draudzenes» uzņemta televīzijas filma. «Zvaigzne ABC».

Dženijas karš

Mārgareta Dikinsone

Dramatiska mīlestība uzplaukst kara apdraudētajā Londonā. Amora bulta skārusi jaunu meiteni Dženiju un izskatīgu Karalisko gaisa spēku pilotu Džordžiju. Dzimst jūtas, kas ir spēcīgākas par viņiem pašiem, taču laime nav ilga...
Kādudien Dženija uzzina, ka Džordžijs ir pazudis bez vēsts. Nu viņai jākļūst stiprai ticībā un pārliecībā, ka mīļotais atgriezīsies.
Cilvēcisks un bezgala aizkustinošs stāsts par jūtām posta un iznīcības ēnā.
Lielisks laikmeta un vides atspoguļojums uzbur dvēseliski tuvu un bezgala romantisku mīlasstāstu. Tēlu portretu galerija pārsteidz ar spēcīgiem raksturiem un dinamiskiem vaibstiem, arī valodas stila izteiksmes līdzekļi neļauj pārtraukt lasīšanu līdz pat pēdējai lappusei. «Kontinents».

Izsauciet vecmāti!

Dženifere Vorsa

20. gadsimta 50. gados dzīve Londonas Īstendā ir smaga. Bordeļi, bandu sadursmes, metilspirta dzērāji bumbu sagrautajos rajonos – tāda ir pasaule, kurā, tikko apguvusi vecmātes arodu, nonāk divdesmit trīs gadus vecā Dženifere Vorsa. Jau pirmajā vakarā jaunā meitene saprot, ka šeit viss ir citādi nekā viņa iedomājusies... Dženija iepazīstas ar citām vecmātēm un Nonāta nama mūķenēm, kuras savu dzīvi velta Dievam un rūpēm par graustu rajonu sievietēm un zīdaiņiem. Viņa sastopas ar dažādām Īstendas ģimenēm, kam katrai ir savi prieki un bēdas, un kļūst par vienkāršo iedzīvotāju uzticības personu. Pēc daudziem gadiem Dženifere saraksta uz patiesiem notikumiem balstītu romānu «Izsauciet vecmāti!», kurā stāsta par vecmāšu ikdienu un dzīvi pilsētas trūcīgākajā daļā. Grāmatas popularitāti veicinājusi arī BBC daudzsēriju mākslas filma, kuru iepazinuši un iemīļojuši arī Latvijas skatītāji. «Zvaigzne ABC».

Ko vēlas sievietes

Džeina Kostello

Samantas Lieliskais vīrietis Džeimijs pieļauj liktenīgu kļūdu – viņš gatavojas doties uz Dienvidameriku izbaudīt brīva cilvēka statusu.
Lai pierādītu sev un pasaulei, ka viņa ir mīlestības vērta, Samanta kopā ar draudzenēm izstrādā smalku un nepārspējami viltīgu plānu, kā likt Džeimijam atgriezties. Vai arī līdz mūža galam nožēlot jauniegūto brīvību… Latvijā autorei Džeinai Kostello reklāma nav nepieciešama – to pierāda romānu «Līgavas māsas» un «Sekojot laimes putnam» panākumi vairāku paaudžu lasītāju vidū. «Kontinents».

Grāmatu zagle

Markuss Zusaks

1939. gads. Nacistu Vācija. Visa valsts ir aizturējusi elpu. Nāvei vēl nekad nav bijis tik daudz darba. Līžele, deviņus gadus vecs meitēns, dzīvo pie audžuvecākiem Himmelštrāsē. Viņas tēvs un māte ir aizvesti uz koncentrācijas nometni. Līžele zog grāmatas. Šis ir stāsts par viņu un par Himmelštrāses iedzīvotājiem, kad sāk krist bumbas. Markuss Zusaks (Markus Zusak, dz. 1975.) ir austrāliešu rakstnieks, kura izcilais romāns «Grāmatu zagle» pārsteidzis un spēji pārņēmis savā varā lasītājus visā pasaulē. Tas tulkots jau 30 valodās, izdots vairākos miljonos eksemplāru, tomēr vēl joprojām tiek tulkots un izdots. Romāns saņēmis neskaitāmas literārās balvas, tostarp Michael L. Printz Honor book 2007. gadā un Deutscher Jugendliteraturpreis 2009. gadā. «Zvaigzne ABC».

Karalienes zvērests

K.V.Gortners

Greznās Segovijas pilis, Granadas kaujas lauks, intrigu apvītie Seviljas dārzi – Karalienes zvērests paver mums skatu uz vētraino jaunas nācijas dzimšanu un sarežģītu, aizraujošu sievieti, kas pārvar visus šķēršļus, kļūstot par Kastīlijas Izabellu. K.V. Gortners ieguvis maģistra grādu rakstniecībā un padziļināti apguvis renesanses laikmeta vēsturi.Vērienīgos ceļojumos autors ievāc materiālu saviem romāniem, viņš ir gan dzīvojis Spānijas pilī, gan dejojis galjardu Tjūdoru nama lielajā zālē. Lasiet K.V. Gortnera romānus «Kastīlijas mantojums« un «Katrīnas Mediči grēksūdze». «Kontinents».

Sapņu atbalss

Marija Duenjasa

Marija Duenjasa (María Dueñas, dz. 1964) ir angļu filoloģijas doktore un asociētā profesore Mursijas Universitātē. «Sapņu atbalss» ir viņas pirmais romāns – kopš 2009. gada tas piedzīvojis vairāk nekā trīsdesmit izdevumus spāņu valodā, izdots neskaitāmās valstīs un kļuvis par pasaules mēroga bestselleru. Sira Kiroga ir jauna šuvēja trīsdesmito gadu Madridē, viņa gatavojas kāzām un dzīvei, kurā nav gaidāms nekas neparedzēts, kad piepeši zaudē galvu kāda harismātiska uzņēmēja dēļ un pilsoņu kara priekšvakarā kopā ar viņu pamet Spāniju, lai pārceltos uz dzīvi Marokā. Taču tur viņa pavisam drīz attopas viena, pievilta un līdz ausīm parādos. Nokļuvusi Tetuānā, Spānijas protektorātā, Sira liek lietā dažādas viltības un ar šaubīgu draugu palīdzību atver smalku modes ateljē. Tas, pateicoties viņas gaumei un gribasspēkam, drīz vien kļūst par iecienītu vietu pilsētas bagātākajām un ietekmīgākajām dāmām, kuru tagadne ir nevainojama. Taču piepeši Siras dzīvē atkal notiek negaidīts pavērsiens, savijoties kopā ar visai raiba personāžu pulka likteņiem, – un jāpiebilst, ka daži no šiem personāžiem ir reālas vēsturiskas personas. Tieši viņi Sirai dos iespēju mainīties un kārtējo reizi sākt dzīvi no jauna. «Zvaigzne ABC».

Rīta dziesma

Kārena Robārdsa

Erotiski piparots, kaisles caurausts, romantisks kā tikko uzplaucis zieds un mīlestības caurstrāvots stāsts par prātu un jūtām 19. gadsimtā. Nevainīga kā rīta rasa, Džesija uzaug zem viena jumta ar melīgu un cietsirdīgu aprēķinātāju – savu pamāti Sesiliju. Dzīve mainās dienā, kad Sesilija atved mājās kārtējo mīļāko, šoreiz ar nopietnu nolūku – apprecēties. Džesija dara visu iespējamo un pat neiespējamo, lai kāzas nenotiktu, līdz nemanot pati attopas savažota līdz šim neiepazītu jūtu varā – reibinošas, skandalozas un aizliegtas mīlas apburta... «Kontinents».

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu