Pensionāru federācija prasa paaugstināt indeksējamo pensiju slieksni līdz 250 latiem (134)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Latvijas Pensionāru federācijas (LPF) valde šodien nolēma atbalstīt pensiju indeksāciju ar indeksu 1,04 ar nosacījumu, ka tiek indeksētas visas pensijas līdz 250 latiem, nevis 200 latiem, kā tika runāts iepriekš.

Papildināts viss teksts

Šāds lēmums tika pieņemts, jo

federācija ir nobažījusies par to pensionāru labklājību, kuriem pensijas kaut par latu pārsniedz 200 latus.

Šis variants no valsts budžeta 2013.gadā prasītu 12,3 miljonus latu, bet 2014.gadā - 37,2 miljonus latu, skaidroja Labklājības ministrijas pārstāvji.

Kā skaidroja LPF priekšsēdētājs Andris Siliņš, federācija adresēs šo lūgumu Saeimai. Viņš gan piebilda: «Ja naudas nebūs, atgriezīsimies pie zemākā varianta.»

Viedokļi dalās

Diskusiju ceļā LPF valde nonāca pie trīs iespējamiem pensiju indeksācijas variantiem. Pirmais paredzēja piekrist Senioru konsultatīvajā padomē nolemtajam, kam piekrita divi federācijas valdes locekļi no 15 klātesošajiem. Otrs variants paredzēja pastāvēt uz iepriekšējā LPF valdes sēdē nolemto - indeksēt pensijas, kuras nepārsniedz 300 latu diferencētā veidā ar indeksu 1,07. Šo modeli atbalstīja četri LPF valdes pārstāvji. Savukārt trešais, kā minēts, paredzēja piekrist indeksēt pensijas ar indeksu 1,04, bet paaugstināt pensiju slieksni līdz 250 latiem, par ko nobalsoja deviņi LPF valdes locekļi.

LPF valdes vidū bija daudz pretinieku Senioru konsultatīvajā padomē pieņemtajam risinājumam indeksēt visas pensijas līdz 200 latiem ar indeksu 1,04.

Daži klātesošie sadusmoti vaicāja Siliņam, kas viņam deva tiesības piekrist šādam variantam visu LPF biedru vārdā. Tikmēr Siliņš atbildēja, ka negribēja «noštopēt» indeksācijas jautājumu, atstājot to bez virzības.

Kāds Jelgavas Pensionāru biedrības pārstāvis norādīja, ka viņa biedrība kategoriski aizliegusi viņam kā tās pārstāvim piekrist jebkuram indeksācijas variantam, kas atšķiras no biedrībā sākotnēji nolemtā.

Savukārt bijusī LPF priekšsēdētāja Aina Verze teica, ka LPF varētu piekāpties visu pensiju līdz 200 latiem indeksācijai, bet ar koeficientu 1,05%, lai pieaugums būtu vismaz deviņu latu apmērā.

Lēmumam jābūt līdz jūnija beigām

Tikmēr Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) direktore Inese Šmitiņa informēja LPF valdi, ka sociālās apdrošināšanas sistēmai jāpāriet uz jaunu valūtu - eiro -, tādēļ lēmumam par pensiju indeksāciju obligāti jābūt pieņemtam līdz jūnija beigām. Viņa teica, ka Senioru konsultatīvās padomes piedāvātais risinājums ir vienkāršākais variants, ko iespējams īstenot, ņemot vērā sistēmas pāreju uz eiro. Vērienīgāku izmaiņu veikšanai nepietiekot laika. Tieši VSAA esot mudinājusi Labklājības ministriju pārcelt indeksācijas termiņu no oktobra uz septembri, jo jau oktobrī jāsāk sistēmas testēšana uz jauno valūtu. «Negribam riskēt, ka gada sākumā tiek kļūdīgi izmaksātas pensijas. Ja nebūtu eiro, būtu cita runa,» izteicās Šmitiņa.

Apsprieda panākto vienošanos

LPF valde šodien apsprieda 5.jūnijā ar Labklājības ministriju (LM) panākto vienošanos, ka šogad ar indeksu 1,04 tiks indeksētas tās pensijas, kas nepārsniedz 200 latus.

Kā iepriekš skaidroja labklājības ministre Ilze Viņķele (V), indekss 1,04 atspoguļo patēriņa cenu groza izmaiņas no 2009.gada līdz 2013.gadam. Visas pensijas līdz 200 latiem tiks indeksētas no šā gada septembra. To vidējais pieaugums varētu būt 4,60 lati. Šādam pensiju indeksācijas modelim 2013.gadā nepieciešami papildu nedaudz vairāk kā 10 miljoni latu, savukārt 2014.gadā 30,5 miljoni lati.

«Vēlos izteikt lielu pateicību gan Pensionāru federācijai, gan citām senioru organizācijām, kas ir pārstāvētas padomē, par ļoti konstruktīvu dialogu, kā rezultātā ir rasts risinājums, kas gan ļauj atsākt indeksāciju šogad, gan vienlaikus neizsmeļ visu nākamā gada pieejamo budžeta finansējumu, kas būtu atvēlams arī tādām prioritātēm kā neapliekamā minimuma un atvieglojumi par apgādājamo palielināšanai,» pauda Viņķele.

Tiklīdz tiks pieņemts gala lēmums par indeksāciju šogad, LM plāno sākt darbu pie nākamā gada pensiju indeksācijas modeļu izstrādes. Viņķele, jautāta, vai ministrija 2014.gadā neplāno atteikties no pensiju indeksācijas un tā vietā meklēt citus risinājumus senioru atbalstam, sacīja, ka atteikšanās no pensiju indeksācijas nenotiks. Par to ministre ir pārliecināta.

Komentāri (134)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu