Pludmales romāni TOP 10 (10)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Vasara ir atvaļinājumu laiks, kad mums vairāk laika paliek lasāmvielas baudīšanai. Šoreiz apkopojam pavisam sievišķīgus un romantiskus romānus, kas tā vien piestāv pludmales sezonai.

Negaidīta romance (Millija Džonsone)

Millijas Džonsones daiļrade tiek salīdzināta ar Ketrinas Eljotas supergrāvējiem un ir nopelnījusi veselu virkni literatūras balvu un aizkustinājusi miljoniem lasītāju ne vien dzimtajā Lielbritānijā, bet visā plašajā pasaulē. Līdz Stīvijas un Metjū kāzām atlikušas tikai dažas nedēļas, kad pie Stīvijas ierodas pilsētas mežonīgākais vīrietis ar pagalam sliktu reputāciju – Ādams Maklīns, lai paziņotu Stīvijai nelāgus jaunumus.
Diemžēl jau pēc dažām dienām Stīvija var atcelt kāzas, sakravāt koferus un izvākties no sava līgavaiņa mājas, lai dotos… nekur, jo viņai nav kur iet. Ādama piedāvājums Stīvijai nāk tieši laikā, taču tas ir vairāk nekā nepieklājīgs, un ko lai iesāk sieviete, kurai nav plašu izvēles iespēju? Izdod apgāds «Kontinents».

Rožu kopēja (Šarlote Linka)

Jaunās skolotājas Frankas Palmeres spēki ir izsīkuši. Laulība cērtas vienos mezglos, un Franka netiek galā ne ar savas profesijas, ne vīra, ne ikdienas dzīves izvirzītajām prasībām. Pa galvu pa kaklu viņa pamet pārticīgo mājvietu Berlīnē un bēg uz Angļu kanāla Gērnsijas salu, kur noīrē istabu Levariofas ciema vecajā rožaudzētāju mājā. Drīz vien viņas un namamātes Beatrises Šeijas starpā mostas draudzība. Vecā kundze savā skaistajā īpašumā jau daudzus gadus dzīvo kopā ar Helēni Feldmani, kaut gan abu sieviešu likteņa kopību caurvij nepatika un naids. Viņas viena ar otru ir saistītas kopš 2. pasaules kara, kad Helēne un viņas vīrs Ērihs, augsta ranga virsnieks, vācu karaspēkam okupējot Angļu kanāla salas, mazo Beatrisi pieņem savā ģimenē. Līdz ar Ēriha nāvi 1945. gada 1. maijā abām sievietēm mokošs dzīves posms ir beidzies. Taču pāri rožaudzētāju mājai arī turpmāk klājas ēna. Un kādudien, kad no jauna ir pienācis 1. maijs, Levariofā atkal kāds ir miris... Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

Pirms tevi satiku (Līza Džūela)

Lielbritānijas populārākā mūsdienu autore Līza Džūela ir sarakstījusi vairāk nekā 17 romānus. Autores pirmais romāns «Ralfa viesības» bija pirktākais debijas romāns Lielbritānijā. 2008. gadā autore saņēmusi Melisas Neitanas Romantiskās komēdijas balvu. Londonas pagātnes valdzinājums cieši savijies ar mūsdienīgās Betijas Dīnas izpratni par īstās dzīves garšu. Testamentā jaunajai sievietei novēlēts atklāt kādu noslēpumu. Meklējumos Betija nonāk citā laikmetā – bohēmas pārņemtajā 20-to gadu Londonā, tās karsti pulsējošajā sirdī – Soho. Saviesīgā dzīve, džezs un šampanietis brokastīs... Un kāda sirds vēlme, kas alkst piepildījuma. Autores valoda, dāsna un tumīga kā īru krēma pudiņš, bagātīgi pildīta ar metaforām, bagātināta ar biezu kārtu humora mērces, atdzīvina visplašāko emociju gammu un izraisa nepārvaramu vēlmi turpināt lasīt, līdz pat negaidītam atrisinājumam. Izdod apgāds «Kontinents».

Četrdesmit vārtu uz mīlestību (Elifa Šafaka)

Šo grāmatu jūs lasīsiet aizgūtnēm. Izrakstīsiet citātus, pasvītrosiet rindiņas, zvanīsiet draudzenei, «kurai tieši šos vārdus ir noteikti jādzird», un lasīsiet, lasīsiet, lasīsiet. Pārlasīsiet no jauna. Izbaudīsiet. Angļu valodā rakstošā turku rakstniece Elifa Šafaka ir brīnumdare – graciozi, precīzi un smalki saplūdinot kopā mūsdienīgu mīlasstāstu, senu teiksmu par sūfiju gudrajiem un brīnišķīgus pārdomu graudus par ikvienu dzīves situāciju, viņa radījusi romānu, kuram līdzīgu neatrast! Elifas Šafakas salīdzināšana ar Paulu Koelju ir ierasta visā pasaulē, kur vien tulkoti viņas romāni, taču šis salīdzinājums ir nepilnīgs, jo E. Šafakas romāns «Četrdesmit vārtu uz mīlestību» ir daudz dziļāks, svelmaināks un prātu rosinošāks nekā slavenā brazīliešu rakstnieka darbi. Skaists ir arī šis romāns – tajā patiesībā slēpjas divi romāni, savstarpēji papildinot un bagātinot viens otru. Viens ir par mūsdienām, kur trīs bērnu māte, rūpīga mājsaimniece Ella pamazām sāk pārskatīt savu dzīvi un atklāj, ka no jaunības sapņiem tajā īstenots gauži maz. Bet otrs, cieši savijies ar pirmo, ir romāns, kuru Ellai uzticējusi recenzēt kāda izdevniecība. Nepazīstama rakstnieka darbs par klejojošu senlaiku filozofu Šamsu un dzejnieku Rūmī. Sižetiem mijoties, kopā ar Ellu izstaigājam gan vientuļas sievietes ceļu atpakaļ pie sevis pašas, dvēseles alku apzināšanu un īstenošanu, gan izbaudām Austrumu eksotiku un senseno sūfistu mācību, ko pauž Šamss, Rūmī un pārējie varoņi. «Tikai mīlestība spēj attīrīt dvēseli,» māca Šamss. Steigas laikmetā, kad tik būtiski šķiet paspēt to, to un vēl daudz ko citu, būt veiksmīgam, neatpalikt no citiem, piedalīties, pārspēt, tikt pamanītam, mēs bieži vien piemirstam paši sevi. Gan jau kādreiz, viss vēl priekšā – ar šiem vārdiem mēs sevi mierinām, pavisam aizmirsdami, ka dzīve ir šeit un tagad, ka mēs esam radīti, lai būtu laimīgi. Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

Jaunas klasikas sērijas aizsākums: «Džema»

Romāna «Džema» titulvarone ir valdzinoša, spoža sieviete, kura ļaujas instinktu un dvēseles trauksmei, neņemot vērā Rietumu civilizācijas šaurās robežas un normas. Džema nevairās nonākt ne beduīnu, ne kreolu sabiedrībā; gan tuksneša vēja elpa, gan negaisa brāzmas sabalsojas ar viņas brīva gara meklējumiem. Eksotiskie motīvi savdabīgi bagātina Remarka darbiem raksturīgo romantisko gaisotni. Izdod apgāds «Jumava».


Keitijas Lavenderes cita dzīve (Erika Džeimsa)

Aizkustinošs stāsts par liktenīgiem maldiem un pārpratumiem. Keitija Lavendere vienmēr uzskatījusi sevi par līdzsvarotu reālisti. Nav tādu satricinājumu, kas liktu viņai zaudēt prātu un savaldību. Līdz brīdim, kad viņa saņem vēstuli no advokātu biroja, kurā lūgts ierasties personīgi.
Jau pavisam drīz Keitija uzzina jaunumus, kas negaidot apvērš viņas līdzšinējo dzīvi kājām gaisā, apsolot bezrūpību un pārticību, ja vien… Keitija spēs nodot visu, kam līdz šim ir ticējusi. Erikas Džeimsas rakstnieces talants neprasa paskaidrojumus. Atraisīta valoda, smalki ironisks humors, izcili dialogi un vieda spēja pat visdrūmāko situāciju uzlūkot no saulainās puses.Autore saņēmusi Romantiskā Stāsta Gada balvu. Izdod apgāds «Kontinents».

Smalks franču romāns mīlētājiem (Dāvids Foenkinosa)

Romāns «Smalkjūtība» ir teju vai netverami viegls un gaisīgs. Paradoksāli, bet tieši autora vīrišķais pasaules skatījums apvienojumā ar absolūti neordināru pieeju grāmatas varoņu jūtu dzīves atainošanā rada to netveramo burvību, kas raksturo augstākās raudzes franču literatūru kopumā – īpašo noskaņu rada nojaušamais, nevis uzrakstītais. Galvenie varoņi Natālija un Markuss sarunājas maz, turklāt pateiktie vārdi un to izraisītās otra domas ne vienmēr mijiedarbojas gaidītajā veidā. Daudz spēcīgāk abus varoņus ietekmē rīcība. Brīžiem pat rodas sajūta, ka lasītājs ir iekļuvis kādā absolūti personiskā un privātā pasaulē, kļuvis par liecinieku tam, ko vēl nevienas svešas acis nav skatījušas: brīdim, kad aizsākas mīlestība. Tas ir mirklis, ko nepamana nedz grāmatas galvenie varoņi, nedz viņu kolēģi, mirklis, kuru ļauts ieraudzīt vienīgi autoram un lasītājam. Vēl viena interesanta un mūsdienīga nianse šajā romānā ir tas, ka varoņu cilvēciskās vājības kļūst par viņu īpašo trumpi – vēsā skaistule Natālija un mierīgais biroja nūģis Markuss būtībā ir diezgan parastas personas, taču autors pamanās viņus pacelt pāri pūlim, vienlaikus neidealizējot. Viņi ir īpaši ar to vien, ka ir pavisam parasti. Tādi paši kā mēs. Kā jūs. Kā ikviens. Un vienlaikus viņi ir īpaši savā netveramā veidā. To varētu dēvēt par maģiju – tomēr še velti meklēt kaut ko no fantāzijas žanra. Reālistisks, tomēr patiešām dziļš, poētisks un ilgstoši atmiņā paliekošs darbs. Ar pēcgaršu – kā labs franču dzēriens. Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

«Tu saki?» Par leģendāro Lilitu Bērziņu

Grāmatas centrā — viena no izcilākajām aktrisēm latviešu teātra vēsturē— Lilita Bērziņa. Mudīte Šneidere ļoti dzīvi stāsta par aktrises gaitām teātrī, par teātra aizkulisēm, mākslinieka dzīvi iekš un ārpus tā. Lilita Bērziņa! Kolēģu un skatītāju apjūsmota, dievināta un cildināta. Aktrise, kura nospēlējusi daudz un neaizmirstamu lomu — Dezdemonu, Mariju Stjuarti, Solveigu, Grietiņu, Ekebijas majorieni, Annu Kareņinu teātrī, Andersonmadāmu, dullo Paulīni un Mirttanti latviešu kino. «Viņu mīlēja Skatuve, kurā ir viss: senas asaras, mūžīgas ilgas, kari, nāves, velnu astes un eņģeļu spārni. Lilita tur iederējās pašā vidū. Tik dažāda kā skatuve pati. Kā nagliņu pilnā grīda, aiz kurām ķeras aktrišu kleitas. Kā noslēpumainā tumsa šņorbēniņos un žilbinošā gaisma daudzkrāsainajos prožektoros. Kā mēģinājumu pelēcība «dežūrgaismās», un kas no tā rodas, kad «nāk mālēts». Izdod apgāds «Jumava».

Sūzana Keina «Klusie ūdeņi. Introverto spēks ekstravertajā pasaulē»

Drīzumā klajā nāks Sūzanas Keinas lielu ievērību guvušais darbs «Klusie ūdeņi» par introvertu cilvēku dzīvi mūsdienu ekstravertajā pasaulē. Grāmata jau tulkota 30 valodās, un par to atzinīgi izteikušies izcilāko ASV universitāšu profesori biznesa vadībā un psiholoģijā. Pasaulē vismaz trešdaļa iedzīvotāju ir introverti, kas labprātāk klausās, nekā runā, labāk lasa, nekā socializējas, dod priekšroku strādāšanai vienatnē iepretim grupu darbam. Grāmatā autore izseko, kā ekstraversija kļuvusi par kultūras ideālu, un pievēršas introversijas izpētei, apskatot gan iedzimtības, gan audzināšanas, gan sociālos faktorus. Introversija–ekstraversija tiek pētīta arī sociālekonomiskā un politiskā aspektā, vēršot uzmanību uz izciliem līderiem introvertiem, kas lasītājam liek pārvērtēt stereotipus par introversiju. Visbeidzot autore pievēršas introvertu bērnu tēmai, norādot uz tipiskākajām problēmām un kļūdām, kas tiek pieļautas, cenšoties pāraudzināt un par varītēm socializēt klusu, uz pašrefleksiju vērstu bērnu. Izdod «Jāņa Rozes apgāds».

Ellīgs gads Parīzē (Stīvens Klārks)

Stīvens Klārks (1958) ir britu žurnālists un rakstnieks, kurš dzīvo un strādā Parīzē. «Ellīgs gads Parīzē» ir viņa debijas romāns – «gandrīz patiess stāsts» par to, ko viņš desmit gadu laikā bija vai nebija piedzīvojis šajā pilsētā. Pirmos grāmatas eksemplārus autors izdeva par saviem līdzekļiem, lai pārdotu internetā un dāvinātu draugiem, taču drīz vien par to varēja lasīt atzinīgas recenzijas presē un Stīvena Klārka grāmata kļuva par starptautisku bestselleru. Romāna galvenais varonis – divdesmit septiņus gadus vecais brits Pols Vests – ar minimālām franču valodas zināšanām ierodas Parīzē, lai strādātu franču kompānijā pie angļu tējnīcu atvēršanas projekta un iepazītu franču šarmu, virtuvi un sieviešu apakšveļu. Taču izrādās, ka integrēšanās Parīzes sabiedrībā nav vienkārša. Viņš uzzina, ka Francijā darbinieku nevar atlaist no darba, ja viņš nepilda savus pienākumus, ka frančiem garšo siers, kas nelabi ož, ka vienkāršākais veids, kā atrast dzīvokli Parīzē, ir ievākties pie kādas francūzietes, piemēram, šefa meitas (un kādas ir nepatikšanas, kas ar to saistās), ka streikošana ir franču nacionālais sporta veids, kā mīlēt, nevis karot, un kā nenopirkt māju Francijas laukos. Asprātīgs un izklaidējošs stāsts, kas liks jums skaļi smieties! Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

Vairāk grāmatu jaunumus skaties te:

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu