Kas jauns bērnu grāmatplauktā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pirmajā jūnijā atzīmējam starptautisko bērnu aizsardzības dienu. Kāpēc lai tai par godu neuzdāvinātu mūsu bērniem jaunu grāmatu? Lūk, apkopotas pēdējo laiku jaunākās grāmatiņas.

Tūju pasaka (Andris Jansons)

«Tūju pasaka» pirmkārt rakstīta bērniem, bet to var lasīt jebkurā vecumā. Jau pieaugušajam ir grūti formulēt savas emocijas, bet kā to izdarīt bērnam? Kā lai nosauc vārdā to, ko nepazīsti un satiec pirmo reizi? «Tūju pasaka» pamazām, soli pa solim ieved lasītāju jūtu pasaulē. Grāmatas galvenais varonis puisēns Oge pirmo reizi viens pats dodas uz savu vecvecāku mājām. Lai arī ceļš no vilciena pieturas līdz «Tūjām» nav garš, to mērojot, zēns nokļūst krāsainu piedzīvojumu virknē, iepazīstas ar vairākiem citiem bērniem un arī kādu sievieti. Katrs no viņiem ir tik atšķirīgs, tomēr visiem ir arī kas kopīgs – dīvaini vārdi. Ne mazāk savādi kā pašam Ogem. Kad puisēna ceļojums noslēdzas «Tūju» mājīgajā virtuvē, vecvecāki palīdz mazdēlam atšifrēt dīvainos vārdus, un kļūst skaidrs – Ogem šī bijusi ļoti veiksmīga diena, jo īpašās satikšanās ceļā palīdzējušas sastapt viņam arī pašam sevi. Andris Jansons ir praktizējošs ārsts psihoterapeits. Viņš lieliski pazīst kā maza, tā pieauguša cilvēka dvēseli, un šī pieredze padara «Tūju pasaku» par lielisku lasāmvielu un palīgu pašizziņā ikvienam: autora vārdiem runājot – gan bijušajiem, gan esošajiem, gan – cerams – arī nākamajiem bērniem. Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

Runcis Tabijs (Džūlija Donaldsone, Aksels Šeflers)

Tabijs ir runcis, kas kopā ar savu saimnieku – ielu muzikantu – dzied garāmgājējiem, tā pelnīdams naudiņu. Bet vienā nebaltā dienā abu ceļi šķiras, jo saimnieks nonāk slimnīcā. Vai viņiem izdosies atkal reiz būt kopā? Grāmatiņa ir aizkustinošs stāsts par draudzību, uzticību, ģimeni un muzicēšanu. Autore Džūlija Donaldsone (Julia Donaldson) savu radošo mūžu sāka kā ielu muzikante, kopā ar vīru Malkolmu uzstājoties daudzās Eiropas valstīs. Bet nu viņa ir viena no veiksmīgākajām bērnu grāmatu autorēm pasaulē. Taču tāpēc jau viņa nemaz nav atmetusi dziedāšanu un ģitāras spēli un dara to joprojām (kaut gan viņas trīs kaķi diemžēl līdzi nedzied). Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

Karotes lido, karotes cīnās! (Linda Šmite)

Šis stāsts vēsta par reizē ikdienišķu un fantastisku pasauli. Virtuves Skapītī, kura iemītnieku galvenais mērķis ir iebarot cilvēkiem ēdienu, kafijas karotīte Kafiņa ierodas ar domu par cēlāku, nozīmīgāku dzīvi. Cilvēkam taču var iebarot kaut ko vairāk! Virtuves piederumi taču var sacelties pret vidi, kas rada tik daudz sārņu, ka tajos var noslīkt! Rakstniece iedzīvinājusi aizraujošu tēlu kopumu, piešķirot individuālus vaibstus karotītēm, nažiem, korķu viļķim... Šī pasaule ir katram pazīstama un reizē jocīgi brīnumaina. Šķiet, pēc grāmatas izlasīšanas uz karotīti savā rokā ikviens skatīsies kā uz dzīvu būtni, kura ir spējīga uz daudz ko. Autores spilgtā iztēle apvienojusies ar kvēlu vēlēšanos padarīt pasauli labāku. Izrādās, ka vienkāršas karotītes spēj pacelties gaisā un lidot, aicinot lidojumā citus! Ēdamrīki spēj tikt galā ar novazātu vārdu un domu sārņiem! Tomēr nekas nav vienkārši pat tad, ja izdodas pacelties gaisā. Izdod apgāds «Lietusdārzs».

Sarkanā Rakhama bagātības/ Vienradža noslēpums. Tintiņa piedzīvojumi (Eržē)

«Sarkanā Rakhama bagātības» ir beļģu autora Žorža Remī (Georges Remi) komikss par žurnālista Tintiņa piedzīvojumiem. Autors savus darbus publicē ar pseidonīmu Eržē (Hergé), kas ir cēlies no viņa vārda un uzvārda pirmo burtu pārstatījuma. Eržē ar savu komiksu sēriju ir kļuvis pasaulslavens. Viņa grāmatas par Tintiņu tulkotas vairāk nekā 50 valodās, tās pārdotas vairāk nekā 200 miljonos eksemplāru, pēc komiksu motīviem uzņemtas arī filmas. Grāmatā SARKANĀ RAKHAMA BAGĀTĪBAS drosmīgais Tintiņš kopā ar kapteini Haddoku dosies jūras braucienā meklēt apslēptas bagātības kuģa «Vienradzis» nogrimšanas vietā. Vai viņi atradīs dārgumus? Tintiņu un viņa komandu gaida piedzīvojumi un pārpratumi uz kuģa un pat jūras dzelmē. Grāmatā VIENRADŽA NOSLĒPUMS attapīgais Tintiņš dzen pēdas neliešiem, kas nozog senlietu tirgū iegādāto kuģa modeli, pēc tam izdemolē arī viņa dzīvokli. Ko zagļi meklēja? Tintiņš ar kapteini Haddoku un uzticamo suni Mīļuku atklās šo noslēpumu. Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

Par laimi, mums ir draugi (Jūlija Bēme, Stefānija Dāle)

Jenotiņš Jonatiņš pamostas kādā skaistā pavasara rītā, un izrādās, ka... ir apēsti visi ziemas krājumi! Nav nekāds brīnums, ka Jonatiņa un āpša Ādolfa vēderi tagad skaļi rūc. Abi dodas uz upi, lai noķertu gardu zivi.
Taču pa ceļam viņiem steidzami nākas palīdzēt saviem draugiem: jāatrod pazudušie rieksti, jāpalīdz celt lapsu māju un jāpiedalās pūcēna glābšanas akcijā. Ir jau tumšs, bet abi draugi joprojām nav ēduši. Taču mājās abus gaida pārsteigums... Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

«Zaķēnam patīk lasīt» un «Zaķēnam patīk rakstīt» (Pīters Bentlijs)

Drīzumā gaidāmas divas sirsnīgas, bagātīgi ilustrētas grāmatiņas bērniem – «Zaķēnam patīk lasīt» un «Zaķēnam patīk rakstīt». Zaķēns Jēcis ir liels grāmatu draugs, un vislabprātāk viņš visu dienu pavadītu lasot. Taču Jēča māmiņa un draugi ir pārliecināti, ka rotaļāšanās laukā ir daudz jaukāka nodarbe par grāmatu lasīšanu. Par to, kā nepazaudēt draugus un reizē neatteikties no lasītprieka, uzzināsiet grāmatā «Zaķēnam patīk lasīt». Savukārt par to, kā uzrakstīt aizraujošu piedzīvojumu stāstu un cik labi noder draugu padomi, izlasīsiet grāmatā «Zaķēnam patīk rakstīt». Izdod Jāņa Rozes apgāds.

Lielais Neits pārspēj pats sevi (Linkolns Pīrss)

Ja arī tu jau esi kļuvis par smieklīgo «Grega dienasgrāmatu» fanu, noteikti vēlēsies iepazīties ar Lielo Neitu, kurš nemitīgi ievāra nepatikšanas un nekādā ziņā nav skolotāju mīlulis. Šķiet, ka nepatikšanas pašas atrod Neitu, bet viņš neļauj tām traucēt dzīvi. Neits zina, ka ir lielisks, jo to viņam ir pavēstījis pareģojums... Lieliska, asprātīga grāmata ar komiksiem jaunajiem lasītājiem. Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

Kika Mika un Nekārtības rūķītis (Lina Žutaute)

«Kika Mika un Nekārtības rūķītis» ir lietuviešu autores un mākslinieces Linas Žutautes pirmā grāmata – patiess prieks bērnu acīm un sirsniņai. Tajā ir tik daudz, ko pamanīt un atpazīt, kā arī mīļas pamācības, kas palīdz izvairīties no nekārtības mājās, īpaši bērnistabā.
Kika Mika ir draiskulīga meitene, kurai katru dienu ir daudz ko darīt, taču vakaros savas istabas kārtošanu viņa uzskata par muļķīgu nodarbošanos. Bet tad kādu vakaru Kiku Miku apciemo Nekārtības rūķītis... Izdod apgāds ZVAIGZNE ABC.

Monstru skola (Lizija Harisone)

Izdevniecība «White Book» mācību gada nogalē laidusi klajā populārās Monster High sērijas pirmo grāmatu «Monstru skola», kuras autore ir kanādiete Lizija Harisone (Lisi Harrison). Tajā paveras neierasts skats uz skolēnu ikdienu, attiecībām un draudzības veidošanos. No dīvainām lellēm līdz brīnišķīgām grāmatām – Monster High uzplaukums sākās 2010. gadā, kad kompānija Mattel radīja modes lelles, kuru dizaina pamatā bija šausmu un zinātniskās fantastikas literatūras klasika. Ņemot vērā milzīgo interesi visā pasaulē, tika radītas ne tikai lelles, bet arī dažādi aksesuāri, galda un video spēles, veidoti televīzijas šovi un filmas, kā arī izdoti žurnāli. Tagad šis kulta zīmols mudina jauniešus un pusaudžus lasīt arī grāmatas, izdzīvot un radīt katram pašam savu fantāzijas pasauli. Mistiska un spocīga atmosfēra, spraigi notikumi, sižeta pārsteigumi un atjautīgs humors. Frenkija Šteina, Klaudīna Volfa, Dī Džejs, Melodija un citi tēli atklāj pasauli, kurā mīt drosme un bailes, pašpārliecība un pirmās mīlestības ieskaņas, ticība un atriebības kāre. Nebaidies būt atšķirīgs!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu