Kaimiņi zog ūdeni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Daļa cilvēku bieži vien cenšas krāpties par patērēto ūdens apjomu, tādā veidā samazinot savu komunālo pakalpojumu rēķinu. Lai novērstu situācijas, kad par negodīgo iedzīvotāju izmantoto ūdeni maksā kaimiņi, vairāki Latvijas speciālisti izgudrojuši īpašu ūdens patēriņa uzskaites automātisko datu nolasīšanas sistēmu “Mazzy AquaMet”.

Sistēmas tirdzniecības kompānijas SIA "Smart Meter" vadītājs Ivo Berkolds intervijā portālam TVNET stāsta, ka godīgie ūdens lietotāji tomēr ir vairākumā - aptuveni 70%.

Cilvēku neierobežotā iztēle

Turklāt bieži apkrāpto vidū ir veci cilvēki, kuri ļoti cenšas taupīt ūdeni un lietot to pēc iespējas mazāk, taču, saņemot rēķinu, ir pārsteigti par tajā papildus uzrēķinātajām summām.

Visbiežāk vainojami kaimiņi, kuri izdomājuši dažādus veidus, kā negodīgi samazināt uzskaitīto ūdens patēriņu.

Cilvēku iztēle, lai ietekmētu un samazinātu ūdens patēriņa uzskaiti, esot ļoti plaša. Atklāti vismaz 12 dažādi krāpšanās veidi. Tostarp vairums veidu ir tādi, kurus nevar pierādīt.

Kaimiņu krāpšanās dēļ godīgie iedzīvotāji ik mēnesi pārmaksā vidēji 3-5 latus.

Šādu situāciju novēršanā var lieti palīdzēt Latvijā izgudrotā un ražotā ūdens patēriņa uzskaites automātiskā datu nolasīšanas sistēma. Berkolds skaidro, ka ar šīs sistēmas palīdzību var arī samazināt un novērst ūdens noplūdes. Lielās ūdens avārijas cilvēki parasti pamana uzreiz, taču mazu un vidēju tecēšanu var nepamanīt gadiem ilgi. Turklāt visu šo laiku mājas iedzīvotāji turpina maksāt par nelietderīgi aizplūdušo ūdeni.

Tāpat latviešu izgudrojums palīdz operatīvi uzzināt par pēkšņām ūdens noplūdēm. Par plūdiem viņa dzīvoklī cilvēks uzreiz saņem īsziņu.

Par noplūdi es uzzināšu ātrāk, nekā mans apakšējais kaimiņš paspēs uznākt un sākt lamāties.

Tādējādi cilvēkam būs jātērē mazāk naudas, lai norēķinātos ar kaimiņu par dzīvokļa bojājumiem.

Tā ir iekārta, kuru parasti novieto mājas pagrabā vai citā mazāk redzamā vietā
Tā ir iekārta, kuru parasti novieto mājas pagrabā vai citā mazāk redzamā vietā Foto: Publicitātes foto

Cik tas maksā?

Ja sistēmu uzstāda visos daudzdzīvokļu ēkas dzīvokļos, tad sākotnējās izmaksas, ieskaitot skaitītāja maiņu, ir 60-90 lati, bet ik mēnesi dzīvoklim būs jāmaksā 35 santīmi. Berkolds apgalvo, ka sistēmas lietošana atmaksājas divos - divarpus gados.

Ar jauno sistēmu patlaban aprīkotas dzīvojamās mājas dažādās Latvijas vietās, piemēram, Aizkrauklē, Rīgā, Tukumā, Dobelē, Liepājā, Jūrmalā. Lielākais projekts ir Talsos. Tur ar sistēmu aprīkoti 300 ēku ūdens ievadi.

Berkolds atzīst, ka kopumā Latvijā nav vienotas ūdens patēriņa uzskaites sistēmas – katrā vietā tā notiek pēc citiem principiem.

Tas ir eksportspējīgs produkts!

Sistēmas izstrādātāji un pārdevēji veiksmīgi darbojas ne tikai Latvijā, bet arī lūkojas uz citām valstīm. Piemēram,

Igaunijas pilsētā Haapsalu trešdaļa māju ūdens ievadu skaitītāju aprīkoti ar latviešu sistēmu.
Šāds ir ūdens patēriņa uzskaites aparāts, ko ievieto dzīvoklī. Tā garums ir 15 cm, diametrs – 3-4 cm
Šāds ir ūdens patēriņa uzskaites aparāts, ko ievieto dzīvoklī. Tā garums ir 15 cm, diametrs – 3-4 cm Foto: Publicitātes foto

Pilsētas, kurā ir aptuveni 15 tūkstoši iedzīvotāju, ūdenssaimniecības vadītājs pats ir pārliecināts par šīs sistēmas efektivitāti, kā arī daudz ir palīdzējis latviešiem sistēmas izstrādes gaitā.

Tāpat kompānija saredz perspektīvu Lietuvas tirgū. Tur gan ir lielāka konkurence šai jomā. Interesants šķiet arī Polijas tirgus. Tāpat "Smart Meter" produktu plānots attīstīt Vidusāzijas valstīs, piemēram, Azerbaidžānā un Uzbekistānā, kā arī Krievijā un Baltkrievijā.

Turklāt attīstība plānota ne tikai ūdens patēriņa uzskaites jomā. To varētu izmantot arī elektrības, siltumenerģijas, gāzes un citu resursu izmantošanas analīzei.

Kā tas viss sākās?

Berkolds stāsta, ka komandas darbošanās elektronikas nozarē sākās pirms 5-6 gadiem. Pirms aptuveni trim gadiem viņi nolēma pievērsties automātiskajām datu pārraides un uzskaites sistēmām, ko pasaulē dēvē par telemetriju.

Darbošanās sākumā ūdens patēriņa uzskaite Latvijā vēl nebija aktuāla.

Reti kurš uztraucās, vai par ūdeni maksāja 3 vai 4 latus.

Taču tagad cilvēku attieksme ir mainījusies un iedzīvotāji sapratuši, ka ūdens ir dārgs resurss.

Par to liecina arī SIA “Smart Meter” mātes uzņēmuma SIA “Micro Dators” apgrozījums – smagākajos krīzes laikos, kad vairumam nozares kompāniju apgrozījums kritās, ūdens uzskaites sistēmu ražotājiem tas vairākkārt pieauga.

Laikā, kad Latvijas izgudrotāji sāka darbošanos, šī nozare arī pasaulē bija attīstības sākuma stadijā, taču tagad ar ūdens un citu resursu uzskaites sistēmām strādā daudz kompāniju. Notiek arī dažādi pasākumi un konferences.

Taču “Micro Dators” pārstāvji gan Latvijā, gan pasaulē joprojām redz brīvas nišas, kur izplatīt savu produkciju.

P.S. Šis materiāls tapis portāla TVNET rakstu sērijas “Vērtīga pieredze” ietvaros. Šai stāstu sērijā rakstām par Latvijas uzņēmumiem, kuri veiksmīgi pārcietuši krīzes gadus un turpina attīstību.

Ar šiem rakstiem TVNET vēlas atbalstīt vietējos veiksmīgos un inovatīvos uzņēmējus, tādēļ par šiem materiāliem TVNET neprasa nekādu naudu. Par šiem rakstiem neviens TVNET nav maksājis. Un, ja kādam labam uzņēmumam tā ir papildu reklāma, tad mēs par to tikai priecāsimies!

Ja arī tev zināms kāds Latvijas uzņēmums, kurš attīstījies krīzes iespaidā un par kura darbošanos būtu vērts uzzināt citiem, droši pavēsti to portālam, rakstot uz e-pasta adresi zinas@financenet.lv!

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu