Pierīgas pašvaldības vēlas lielāku teikšanu NĪN piemērošanā

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Pierīgas pašvaldības vēlas lielāku teikšanu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) piemērošanā pašvaldībās, jo šobrīd radusies situācija, ka pierīgā iedzīvotāji vairs nespēj samaksāt neadekvāti augstos nodokļus, piektdien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" stāstīja Mārupes novada domes Attīstības komitejas vadītājs Pēteris Pikše.

Pēc viņa stāstītā kadastrālās vērtības un piemērotais NĪN ir pārāk augsts un neadekvāts pašreizējai ekonomiskajai situācijai Latvijā. Pikše atzina, ka grūtības samaksāt augsto NĪN rodas arvien lielākam skaitam pierīgas pašvaldībā dzīvojošo. "Tiem, kas bija paņēmuši kredītus, tiem problēmas jau bija iepriekš.

Ir tūkstošiem dzīvokļu un namsaimniecību, kuras bankas jau atsavina. Taču patreiz tā sarkanā robeža ir pienākusi arī citiem, kas nespēj samaksāt nodokļus.

Pašreiz jau ir divi īpašumi zaudēti un 60 nodoti tiesu izpildītājiem uz atsavināšanu un vēl 200 mājsaimniecībām ir izsūtīti brīdinājumi," klāstīja Pikše.

Mārupē vāc parakstus pret augstajām kadastrālajām vērtībām

Viņš stāstīja, ka Mārupes iedzīvotāji jau ir savākuši parakstus par to, ka kadastrālās vērtības ir pārāk augstas. "Taču tā sāpe ir augstais NĪN. No sākuma mēs domājām iet to vieglāko ceļu un cīnīties par neadekvātām kadastrālām vērtībām, kas ir saistītas ar NĪN," klāstīja Pikše.

Viņš stāstīja, ka paraksti tika iesniegti Valsts zemes dienestam, taču sapratne no dienesta nav sagaidīta. "Tas cēlonis ir daudz dziļāks un tas ir Finanšu ministrijas uzstādījums," piebilda Mārupes novada domes pārstāvis.

Pašvaldības mēģinās vienoties par lielākām tiesībām atlaižu piemērošanu

Pikše stāstīja, ka tādēļ pierīgas pašvaldības piektdien tiksies Jūrmalā, lai spriestu par NĪN un prasītu pašvaldībām lielāku teikšanu nodokļa noteikšanā un atlaižu piemērošanā.

Jau vēstīts, ka Finanšu ministrijā izveidotā darba grupa līdz šā gada 15.jūlijam valdībā iesniegs priekšlikumus nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) sistēmas pilnveidošanai, tostarp izvērtējot iespējas dot pašvaldībām plašākas iespējas pašām likumā definētā koridorā noteikt nekustamā īpašuma nodokļa likmes.

"Tas ļautu pašvaldībām daudz elastīgāk noteikt samaksājamā nodokļa apmēru atkarībā no īpašuma izmantošanas veida un īpašnieka finansiālās situācijas, kā arī būt atbildīgām par šā nodokļa prognozi un ieņēmumiem savā teritorijā," iepriekš skaidroja ministrijā.

NĪN gan iekasē, gan arī savos budžetos saņem un pilnībā izlieto pašvaldības.

Skatīt pievienoto video.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu