Apburošajai Olgai Dreģei - 75! (37)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zvaigzne ABC

Kā kolēģi viņu sauc - teātra uguntiņa, un ne velti, jo arī savos 75 gados viņa ir temperamentīga, azartiska un karstasinīga sieviete! Skatītāju mīlēta un režisoru lutināta. Samtainās balss īpašniece Olga Dreģe šodien, 1. martā, svin jubileju!

Olga Dreģe ir Latvijas Tautas skatuves māksliniece, Smiļģa Dailes III studijas absolvente, Dailes teātra aktrise kopš 1961. gada. Teātrī nospēlējusi pāri par 100 lomu, piedalījusies gandrīz vai visās labākajās latviešu filmās - Matilde «Purva bridējā», Anna «Vella kalpos», Marija «Nāves ēnā», Zāļu Made «Vilkatī Tomā», Dagnija «Limuzīnā Jāņu nakts krāsā», Lauras māte «Zītaru dzimtā» u.c., filmējusies arī TV seriālos, pēdējais no tiem - «Sirdsmīļā Monika».

Nozīmīga viņas skatuves šarma daļa ir samtaini tembrētā, plašā diapazona balss, kas ir viens no perfekti pārvaldītiem un talantīgi lietotiem aktrises mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem.

Izrāde "MĪļAIS MELIS"
Izrāde "MĪļAIS MELIS" Foto: Publicitātes foto / Gunārs Janaitis

Sievišķīgie Olgas noslēpumi

Olga ir ne vien talantīga aktrise, bet arī burvīga sieviete. Kas ir šo panākumu atslēga? Lūk, pāris viedokļu no viņas draugiem un kolēģiem!

* Olgai galvenais ir tā stīga, kas viņas sirdi ar Dievu saista. Bet panākumi ir spožas pērlītes, ko Kārdinātājs uz šīs stīgas uzver... (Režisors Jānis Streičs)

* Olga, es apbrīnoju tavu sievišķīgo starojumu, nezūdošo spēju apburt pasaules vīrišķo pusi. Tavu gribasspēku, šarmu,

ir jābūt ļoti stipram, lai tavā tuvumā nesadegtu. Tava uguns ir karsta!

(Aktieris Aivars Siliņš)

* Olga visu dara aizgūtnēm, aumaļām, kā slāpdama, kā slīkdama dzīves pilnestībā. Viņa dzīvi, dabu un savas lomas dzer kā avota ūdeni, slāpes dzesēdama, - vēsas straumītes tek gar vaigiem, plaukstām.

Tā ir viņas būtība. Izturēt! Izdzert līdz galam visu, ko dzīve dod.

Pastāvēt! Un slāpt pēc nākamā malka. (Rakstniece, grāmatas «Izslāpums» autore Irēna Lagzdiņa)

* Dreģes lomās bieži pavīd īsts emocionāls uzplandījums, pat saasinājums, taču nekad tas nav tēlots, bet ir patiesības pilns. Viņu vairākkārt nosauc par lauku meiteni, jo viņā mājo lauku cilvēku noteiktība, izturība un spīts, taču viņai nācies tēlot augstdzimušas dāmas! (Dr. philol. profesors Viktors Hausmanis)

Izrāde

* Olga ir brīnišķīga aktrise. Izcilākais viņas mākslas darbs ir meita. (Aktieris Jānis Paukštello)

* Olga ir skaists cilvēks ar daudziem talantiem.

Dievs ir ielicis talantu arī viņas rokās - Olga skaisti ada, tamborē un gatavo garšīgus ēdienus.

Viņa ir vitāla, stipra, dzīves pieredzes bagāta, mēs no viņas piedzīvosim vēl daudz brīnumu. (Aktrise, deputāte Ausma Kantāne)

* Es apbrīnoju Olgas spēju katru dienas stundu izmantot darbīgai dzīvei un visvairāk - spēju piedot pāridarījumus, ko viņa mums, jaunajiem, aizvien piekodina. (Aktrise Sarmīte Rubule)

* Olga, Olga, Olga! Vecāki tev devuši skaistu vārdu, tas ir tik silts kā tu pati - gan kā sieviete, gan kā aktrise. Tavs vārds ir tāds apaļš. Tu man reizēm atgādini vāveri ritenī, kura ir nepārtrauktā kustībā, reizēm skudru, kura ceļ savu pili saviem tuvajiem.

Reizēm tu esi kā kaķis ar ievilktiem nagiem,

jo tev taču tik ļoti patīk šie noslēpumainie, mistiskie radījumi. Ja tu mīli, tad mīli... Tad tu esi kā magone ar kaislīgām lapām... (Aktrise Mirdza Martinsone)*

Foto: Zvaigzne ABC

Koncerti par godu mākslinieces 75 gadu jubilejai sāksies 11.jūlijā aktrises dzimtajā pusē, Madonas estrādē, pēc tam koncerti gaidāmi arī Valmierā, Dobelē, Bauskā, Cēsīs, Kuldīgā, Jelgavā, Rēzeknē un citās pilsētās. Savukārt aktrises jubilejas kulminācija gaidāma augusta beigās - Dzintaru koncertzālē.

Novērtējot mākslinieces talantu un paveikto, šogad tiek izdota Olgas Dreģes grāmata «Izslāpums», kuras autore ir Irēna Lagzdiņa.

* No I. Lagzdiņas grāmatas «Izslāpums».

Arī TVNET sveic apburošo aktrisi 75 gadu jubilejā!

Olga Dreģe: «Jutos starp jums kā starp sargeņģeļiem.»

Komentāri (37)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu