Turcijas kurdu nemiernieki noliedz, ka plānotu pārtraukt uguni

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Turcijas kurdu nemiernieki ceturtdien noraidījuši medijos izskanējušo informāciju, ka Kurdistānas strādnieku partijas (PKK) kaujinieki plānotu atkāpties no savām pozīcijām Turcijā, pamatojoties uz Turcijas slepenā dienesta un PKK līdera Abdullas Edžalana starpā panākto vienošanos.

PKK paziņojusi, ka šī informācija ir nepatiesa un daļa no «tīša psiholoģiskā kara», kura mērķis ir manipulēt ar sabiedrības viedokli.

Turcijas valdībai labvēlīgi noskaņotais laikraksts «Sabah» ziņoja, ka Edžalans izsludinās pamieru tuvāko desmit dienu laikā un PKK kaujinieki līdz 21.martam pametīs Turcijas teritoriju.

Ar līdzīgām ziņām otrdien nāca klajā arī laikraksts «Hurriyet», vēstot, ka PKK kaujinieki izsludinās uguns pārtraukšanu un pavasarī atkāpsies uz savām bāzēm Irākas ziemeļos.

«Hurriyet» ziņoja, ka šāda vienošanās panākta Turcijas slepenā dienesta un Edžalana starpā.

PKK kopš 1984.gada cīnās par neatkarīgas Kurdistānas valsts izveidošanu kurdu apdzīvotajos apgabalos Turcijā. Šis konflikts kopumā prasījis aptuveni 45 000 cilvēku dzīvību.

Līdzīgi Turcijai gan ASV, gan Eiropas Savienība (ES) PKK uzskata par teroristisku organizāciju.

Tiek lēsts, ka PKK ir apvienojušies aptuveni 4000 līdz 5000 nemiernieku un vairāk nekā puse no tiem bāzējas Irākas ziemeļos.

Ankara ir atzinusi, ka patlaban sākušās jaunas Turcijas slepenā dienesta sarunas ar cietumā turēto PKK līderi ar mērķi panākt nemiernieku atbruņošanos.

Turcijas premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans pagājušajā nedēļā paziņoja, ka Turcijas valdība ir apņēmības pilna panākt atrisinājumu trīs desmitgades ilgstošajiem kurdu nemieriem un ļaus kurdu kaujiniekiem, kas vēlēsies pamest valsti, to droši darīt.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu