Noķerti 3000 ēnstrādnieku (103)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Valsts darba inspekcija (VDI) pagājušajā gadā ir pieķērusi gandrīz trīs tūkstošus nelegāli nodarbinātu cilvēku. Inspekcijas direktors Renārs Lūsis šorīt intervijā Latvijas radio pastāstīja, ka fiksētā nelegālā nodarbinātība pērn bijusi aptuveni 2011.gada līmenī.

Pagājušajā gadā inspekcija ir noķērusi 2928 ēnstrādniekus, lai gan veikts par 200 pārbaudēm mazāk.

«Situācija ir ļoti aktuāla šajā jomā.»

33% ēnstrādnieku

Nelegālās nodarbinātības apkarošana nemainīgi paliks inspekcijas tuvāko gadu prioritāte. Paredzēts palielināt inspekcijas kapacitāti - būs vairāk inspektoru.

Statistika liecina - katrās simts pārbaudēs aptuveni 33 gadījumos tiek atklāti ēnstrādnieki.

Būs bargāki sodi

Nākotnē paredzēti bargāki sodi par nelegālo nodarbinātību.

Pērn sodos piespriests vairāk nekā miljons latu.

Kāpēc cilvēki gatavi strādāt bez darba līguma?

Lūsis skaidroja, ka tam ir vairāki iemesli. Viens no tiem - uzņēmumi krīzes laikā nodarbināja ēnstrādniekus un tagad viņiem ir grūtāk sākt legālo nodarbinātību. Līdzīgi ir ar darba ņēmējiem.

Inspekcijas pieredze liecina - daudzi ir apmierināti ar nelegālo nodarbinātību līdz brīdim, kamēr notiek kāda neparedzēta situācija un darba devējs ievēro mutisko vienošanos.

Bieži vien nelaimes gadījumos draudzīgās attiecības un labie nodomi pazūd.

Negadījumu vairāk

Jau trešo gadu pēc kārtas Latvijā pieaug letālo negadījumu skaits darbā, kas nav laba zīme. Negadījumu skaitu ietekmē arī situācija ekonomikā. Daudz vairāk cilvēku tiek nodarbināti, bet uzņēmumi krīzes laikā samazināja izdevumus saistībā ar darba drošību, piemēram, atlaisti algotie darba drošības speciālisti. «Drošības līmenis uzņēmumos atgriežas lēnāk, nekā uzlabojas uzņēmumu ekonomiskā situācija.»

Komentāri (103)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu