RIM cer atkopties ar jauno operētājsistēmu (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Šo trešdien kanādiešu kompānija Research in Motion, kas ražo Blackberry viedtālruņus un arī PlayBook planšetdatoru, prezentēs Blackberry 10 operētājsistēmu un līdz ar to arī divus jaunus viedtālruņus, kam tā paredzēta, vēsta Financial Times (FT.com).

Torstens Heinss, kas pārņēma Research in Motion (RIM) vadību pirms nepilna gada, tieši uz šiem jaunajiem produktiem liek cerības, ka tie kompānijai dos jaunu impulsu izaugsmei un izkļūšanai no bedres, kur tā ir nonākusi. Tādas pašas cerības valda arī investoru vidū, un to var redzēt pēc RIM akciju cenas pieauguma no nedaudz vairāk kā 6 dolāriem septembrī līdz nepilniem 18 dolāriem pagājušās nedēļas nogalē.

Kopumā ņemot, RIM daļa globālajā viedtālruņu tirgū ir samazinājusies no aptuveni 20 procentiem 2009.gadā līdz 6 procentiem šobrīd. Tomēr sāpīga restrukturizācija, 7000 darba vietu likvidēšana un labi pārdošanas rezultāti atsevišķos tirgos ir palīdzējuši kompānijai pārvarēt lielu daļu grūtību un nonākt līdz līdzšinējās platformas nomaiņai pret Blackberry 10 un kardināli jaunu produktu ieviešanai.

Tirgus izpētes kompānijas Gartner research analītiķis Filips Redmans norāda, ka korporatīvo klientu jomā redzama strauja Blackberry ierīču aizstāšana ar iPhone. «Pēdējā ceturksnī vien korporatīvajā vidē izmantoto Blackberry viedtālruņu skaits samazinājās par 2 miljoniem. Tomēr, Monty Python [britu komēdijseriāls] vārdiem runājot, «viņš vēl nav beigts».»

Redmans atzīmē, ka viņa pārstāvētā kompānija pērnā gada decembrī aptaujājusi 222 uzņēmumus un 14 procenti no tiem bijuši pārliecināti, ka šogad paliks pie Blackberry platformas. «Runājot ar klientiem, es pārliecinos, ka 15-20 procenti no viņiem joprojām priekšroku dod RIM tā drošības un fizikālās tastatūras dēļ.»

Kopumā ņemot, mobilo telefonu tirgū valda vispārēja pārliecība, ka īstermiņā jaunās Blackberry 10 ierīces palīdzēs kanādiešu kompānijai noturēties virs ūdens. Taču ilgtermiņā visu noteiks ierīču lietojamība un sniegums.

Nekādu ziņu par gaidāmajām mobilajām ierīcēm pagaidām nav; Heinss šobrīd ir atklājis tikai to, ka viens viedtālrunis būs tikai ar skārienjutīgu ekrānu, bet otram būs skārienekrāna un Qwerty tastatūras kombinācija. Lai tiktu nodrošināta maksimālai ierīču funkcionalitāte, RIM jau laicīgi veicina dažādu aplikāciju izstrādi, kā arī gādās par to, lai Blackberry telefonos darbojas arī Android aplikācijas.

Redmans atzīmē, ka redzētie prototipi ir stingri, tos ir patīkami turēt rokā un ekrāna izmērs esot kā iPhone 5. Citiem vārdiem sakot - viedtālrunis kā viedtālrunis. To, vai tas gūs panākumus, nodrošinās uzticamība, lietošanas ērtums, subjektīvās sajūtas, ko tas sniedz (daudz enerģijas tiekot tērēts tieši šajā jomā), un tad no tā savukārt lielā mērā ir atkarīgs, vai RIM nostāsies augšupejoša ceļa sākumā. Tāpat laiks rādīs, vai viedtālruņu tirgū ir vieta vēl vienai operētājsistēmai, jo tajā šobrīd dominē divas - Apple iOS un Google Android.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu